KATSOMASI RESEPTIT

TEEMA

Täytekakku

Upea ja herkullinen täytekakku on juhlapöydän tähti. Paras täytekakku on mehevä, kauniisti kuorrutettu ja sopivan makea. Yksityiskohdat ja sesongin maut tekevät täytekakusta kiinnostavan. Tästä teemasta löydät parhaat täytekakkuohjeemme sekä vinkit kakkupohjan leipomiseen, kakun täyttämiseen ja koristeluun. Leivo elämäsi paras täytekakku!

Täytekakku on juhlien symboli. Kaunis, tyylikäs ja herkullinen täytekakku kuuluu juhlatarjoiluun vuodesta toiseen. Vain kakun täytteet, muoto ja kuorrutus vaihtelevat. Paras täytekakku on ajankohtainen ja juhlien mukainen. Se on sekä päältä kaunis että sisältä mehevä, raikas ja sopivan makea. 

Täytekakku koostuu kolmesta osasta: kakkupohjasta, täytteistä ja kuorrutuksesta.

 

Kakkupohja

Täytekakkupohja on useimmiten sokerikakku, jonka kuohkeus perustuu huolellisesti vatkattuun muna-sokerivaahtoon. Kakkupohjaa voidaan helposti muunnella vaaleasta tummaksi käyttämällä perunajauhojen sijaan kaakaojauhetta. Jauhoja vaihtamalla onnistuu myös gluteeniton kakkupohja: käytä vehnäjauhojen tilalla gluteenitonta jauhoseosta. Kypsennä kakkupohja 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla, jolloin kakkupohja kypsyy tasaisesti eikä sen pinta tummu ennen aikojaan.

Munaton kakkupohja valmistetaan sekoittamalla jauhot, nesteet ja rasva keskenään. Kakkupohjasta tulee näin leivottuna tiivis, minkä vuoksi sitä pitää kostuttaa tavallista enemmän. Paitsi kananmuna-allergisille, se sopii myös vegaaniseen ruokavalioon. Huomioi erityisruokavaliot myös kakkua täyttäessäsi.

Leivo täytekakkupohja täyttämistä edeltävänä päivänä. Näin kakkupohja ei murene niin helposti halkaistaessa.

Jos kaipaat kakkupohjaan vaihtelua, kokeile mehevän mantelista pohjaa tai rakenna kakku rapeiden kauralevyjen tai mureiden marenkien varaan. Nämä kakut ovat paitsi herkullisia, myös gluteenittomia.  

Täytekakun täyte ja kostutus

Täytekakun täyte on yksinkertaisimmillaan kermavaahtoa tai kerma-rahkaa, ja marjoja tai marjasosetta. Tällainen täyte on paikallaan kesän ensimmäisessä mansikkakakussa, jonka pääosassa ovat pinnalle ladotut tuoreet mansikat. Täytekakun täytettä voi kuitenkin varioida lukemattomin tavoin. Lisäämällä täytteeseen mascarponejuustoa saat siihen makua ja täyteläisyyttä. Sekoita joukkoon maustettua tuorejuustoa, ja saat täytteeseen kiinteyttä ja aavistuksen makua. Raasta joukkoon omenaa tai päärynää saat täytteeseen raikkautta ja herkullisen rapeaa rakennetta.

Täytteeksi sopivat myös erilaiset hedelmistä ja marjoista sekä tuorejuustosta valmistetut mousset. Liivatteella hyydytetty mousse pitää muotonsa ja kuohkeutensa juhlien ajan. Suklaamousse ei aina kaipaa liivatettakaan, kun viileässä jähmettyvä suklaa saa aikaan kuohkean rakenteen. Makea ja kermainen valkosuklaamousse on toimiva täytekakun täyte yhdessä raparperin tai marjojen kanssa.

Täytteen kiinteys ja pohjan mureus vaikuttaa siihen, kuinka paljon täytekakkuun tarvitaan kostutusta. 4 munan kakkupohjaan on hyvä varata noin 1 1/2 dl kostutusta, esimerkiksi sokeroitua, laimennettua sitruunamehua. Jos täytteenä käytetään marja- tai hedelmäsosetta, kostutusta tarvitaan vain vähän. Todella kostean täytekakun ystävät ovat harvassa. 

Anna täytetyn kakun vetäytyä jääkaapissa täytteestä riippuen vähintään muutama tunti tai seuraavaan päivään. Näin maut ja kosteus tasaantuvat kohdalleen ennen kuorruttamista. 

 

Täytekakun kuorrutus ja koristelu

Täytekakun kuorrutus viimeistelee kakun ja kertoo sen tarinan, ennen kuin olet lohkaissut palaakaan. 

Klassinen tapa viimeistellä täytekakku on hunnuttaa komeus kermavaahdolla. Levitä kakun pinnalle ohut kermavaahtokerros silloinkin, kun pursotat kermavaahtoa. Näin kakkupohja ei näy pursotusten raoista. Pursotettaviin kuorrutuksiin on syytä varata runsaasti kermaa. Kermaa aavistuksen kestävämpi vaihtoehto kakun pinnalla on vaahtoutuva kasvirasvavalmiste, joka jättää pursotuskuviot paremmin näkyviin.

Kinuskikuorrutus ja suklaakuorrutus ovat myös esimerkkejä klassisista tavoista kuorruttaa täytekakku. Näin vain reunat peitellään kermavaahtoon - paitsi jos kakun täytekerrokset halutaan jättää näkyviin. Tämänkaltaiset rennot naked cake -tyyliset kakut ovat olleet viime vuosina yhä suositumpia.

Kun teet pinnan sokerimassasta tai marsipaanista, päällystä kakku sokerikreemillä, joka estää kosteuden siirtymistä kakusta kuorrutukseen. Näin vältät kuorrutuksen kupruilemisen. Kauli pinnalle tuleva sokerimassa tai marsipaani tomusokeroidulla alustalla ja siirrä se kaulimen päälle kiepautettuna kakun pinnalle. Tasoita pinta käsin, ja leikkaa kuorrutuksen ylimääräiset liepeet pois. Säilytä kakku jääkaapissa ilman kupua, jotta kuorrutus ei kostu. On siis syytä huolehtia, ettei samassa jääkaapissa ole elintarvikkeita, joista voi tarttua tuoksua kakkuun.  

Kakun koristelussa on rajana vain mielikuvitus. Loihdi upeita kukkia sokerimassasta, luota raikkaisiin marjoihin, viimeistele syötävillä kukilla tai valmiilla kakunkoristeilla. Katso ohjeet ja ideat ammattimaisen upeaan kakkujen viimeistelyyn Painted by Cakes -blogista.

Lisää suosikiksi

Mainos, sisältö jatkuu alla

Kaikki teemasta: Täytekakku

Täytekakku: kakkupohja, kostutus ja kuorrutus
sari kalliomäki

Täytekakku: kakkupohja, kostutus ja kuorrutus

Tyrniä ja tyrskyjä

Vaaleanpunainen nallekakku - Pink Teddy Bear Cake
Emma Iivanainen

Vaa­lean­pu­nai­nen nallekakku - Pink Teddy Bear Cake

Painted by Cakes

Vaaleanpunainen röyhelökakku - Pink ruffle cake
Emma Iivanainen

Vaa­lean­pu­nai­nen röyhelökakku - Pink ruffle cake

Painted by Cakes

Pingviinikakku - Penguin cake
Emma Iivanainen

Pingviinikakku - Penguin cake

Painted by Cakes

Hortensiakakku - Hydrangea Cake
Emma Iivanainen

Hortensiakakku - Hydrangea Cake

Painted by Cakes

Lumihiutalekakku - Snowflake Cake
Emma Iivanainen

Lu­mi­hiu­ta­le­kak­ku - Snowflake Cake

Painted by Cakes

Lumihiutalekoristeet pikeeristä - Royal Icing Snow Flakes
Emma Iivanainen

Lu­mi­hiu­ta­le­ko­ris­teet pikeeristä - Royal Icing Snow Flakes

Painted by Cakes

3 tärkeintä erikoisvälinettä kakunkoristeiden valmistamiseen
Emma Iivanainen

3 tärkeintä eri­kois­vä­li­net­tä ka­kun­ko­ris­tei­den valmistamiseen

Painted by Cakes

3 tärkeintä koristelutuotetta marketista
Emma Iivanainen

3 tärkeintä ko­ris­te­lu­tuo­tet­ta marketista

Painted by Cakes

Muutama kakkukoriste
Kyökkipiika Kati

Muutama kakkukoriste

Kyökkipiika Kati

Suklainen kakunkuorrute
sari kalliomäki

Suklainen kakunkuorrute

Tyrniä ja tyrskyjä

Liukuväri-suklaakakku - Watercolor chocolate cake
Emma Iivanainen

Liukuväri-suklaakakku - Watercolor chocolate cake

Painted by Cakes

Trio-jäätelön inspiroima täytekakku
annamaria

Trio-jäätelön inspiroima täytekakku

Lunni leipoo

3 x helppo täytekakku
Toimitus

3 x helppo täytekakku

Maku-toimituksen blogi

Koristelukoulu: Helppo sokerimassakukka ilman erikoisvälineitä
Emma Iivanainen

Ko­ris­te­lu­kou­lu: Helppo so­ke­ri­mas­sa­kuk­ka ilman eri­kois­vä­li­nei­tä

Painted by Cakes

Koristelukoulu: Suurin salaisuuteni eli sokerimassan värjääminen
Emma Iivanainen

Ko­ris­te­lu­kou­lu: Suurin salaisuuteni eli sokerimassan värjääminen

Painted by Cakes

Koristelukoulu: Nallekoriste sokerimassasta
Emma Iivanainen

Ko­ris­te­lu­kou­lu: Nallekoriste sokerimassasta

Painted by Cakes

Koristelukoulu: Kirsikankukat
Emma Iivanainen

Ko­ris­te­lu­kou­lu: Kirsikankukat

Painted by Cakes

Koristelukoulu: Helppo ruusukoriste ilman erikoisvälineitä
Emma Iivanainen

Ko­ris­te­lu­kou­lu: Helppo ruusukoriste ilman eri­kois­vä­li­nei­tä

Painted by Cakes

Koristelukoulu: Pikku Myy -koriste - Little My decoration
Emma Iivanainen

Ko­ris­te­lu­kou­lu: Pikku Myy -koriste - Little My decoration

Painted by Cakes

Koristelukoulu: Silikonimuotit
Emma Iivanainen

Ko­ris­te­lu­kou­lu: Silikonimuotit

Painted by Cakes

Koristelukoulu: Sokeripitsin valmistaminen
Emma Iivanainen

Ko­ris­te­lu­kou­lu: Sokeripitsin valmistaminen

Painted by Cakes

Koristelukoulu: suklaalehdet - Chocolate leaves
Emma Iivanainen

Ko­ris­te­lu­kou­lu: suklaalehdet - Chocolate leaves

Painted by Cakes