KATSOMASI RESEPTIT

TEEMA

Sienet

Sienet jaetaan metsäsieniin ja viljeltyihin sieniin. Metsäsienistä suosituimpia ovat korvasienet, kantarellit, tatit, rouskut ja suppilovahverot, jotka päätyvät sienikoreista sienikeittoon, sienisalaattiin ja sienipiirakkaan ja säilykkeisiin. Tästä teemasta löydät parhaat vinkit sienten tunnistamiseen ja käsittelyyn sekä kaikki Maku.fi:n koukuttavan hyvät sienireseptit.

Metsäsienisato vaihtelee vuosittain riippuen kosteus- ja lämpöolosuhteista. Kosteana kesänä ensimmäiset tatit ja kantarellit putkahtavat pintaan jo kesäkuussa. Kuiva kesä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita huonoa sienisyksyä, sillä jo lyhyet sateiset kaudet voivat herätellä sienirihmastot nopeastikin. Sienestyksen jännityksestä puolet on siinä, ettei välttämättä tiedä, minkä verran ja minkälaista ruokasienisatoa koriin päätyy. Sienestäjän paras väline on hyvä ja ajankohtainen sienikirja, jonka avulla voi tunnistaa sienilajit ja varmistua löytöjen syömäkelpoisuudesta.

Sienikoriin kannattaa kirjan ohella sujauttaa hyvä, pienellä harjalla varustettu sieniveitsi. On paljon kätevämpää poistaa sienestä huonot kohdat heti metsässä. Halkaisemalla sienen saa selville, onko sieni puhdas vai matoinen ja syömäkelvoton. 

Sienten jälkikäsittelyä helpottaa myös, jos koriin valmistaa pienet lokerot vaikkapa sanomalehdistä. Niin rouskut, haperot, suppilovahverot ja lampaankäävät voi jo valmiiksi erotella toisistaan samanlaista käsittelyä vaativiin ryppäisiin. 

Sienikauden ulkopuolella sieniruokien ystävä luottaa viljeltyihin sieniin. Herkkusienet, siitakkeet ja portobellot ovat pannuvalmiita sieniä, joiden saaminen ei ole säästä tai onnesta kiinni.

Tästä teemasta löydät kaikki Maku.fi:n parhaat sienireseptit. Katso myös tunnistusvinkit ja ohjeet sienten käsittelyyn. 

Lisää suosikiksi

Kantarellit

Kantarellit ovat monen mielestä metsän ykkössieniä. Kerääjien onneksi niiden kausi kestää parhaimmillaan kesästä pitkälle syksyyn, jolloin kantarelleja on myynnissä muillekin toreilla ja ruokakaupoissa.

Puhdista kantarellit ja huuhdo ne nopeasti tarvittaessa. Paista ne paloiteltuina tai sellaisenaan kuivalla pannulla, kunnes enin neste on haihtunut. Tämän jälkeen voit lisätä ruokalajin mukaan paistamiseen nokareen voita.  

Kantarelleista valmistuu syyskesän ihanin sienipiirakka, se sopii kermaisen keiton tai kastikkeen raaka-aineeksi. Kantarellit maistuvat myös salaatissa, risotossa tai pastassa. Yksinkertaisimmin kantarellit sopivat paistettuina leivän päälle. Isosta kantarellisaaliista riittää myös säilöttävää

Kantarelli

Artikkeli

Kantarelli

Mainos, sisältö jatkuu alla

Tatit

Tattisadosta haaveilevan kannattaa liikkua metsässä lämpimien loppukesän sadepäivien jälkeen. Mitä nopeammin tattiapajan löytää, sitä varmemmin tatit ovat puhtaita. 

Tateista herkkutatit ovat paistettavia sieniä, kun taas punikkitatit kannattaa kypsentää perusteellisesti vatsavaivojen välttämiseksi. Tatit on siksi hyvä tunnistaa poimimisen jälkeen rauhassa, sienikirjaa apuna käyttäen. Näin tattisaaliista erottuvat myös sappitatit, jotka ovat vaarattomia mutta pilaavat pahanmakuisina helposti koko ruoan. Tattia voi jopa maistaa tuoreeltaan pienen palasen, jonka jälkeen sappitatit erottuvat varmasti joukosta. 

Paistetut tatit sopivat ihanasti piirakkaan, keittoihin, kastikkeeseen ja pastaan. Tateista valmistuu herkullinen italialainen risotto tai lasagne. Ylimääräiset tatit kannattaa kuivattaa ohuina viipaleina myöhempää käyttöä varten.  

 

Rouskut ja haperot

Haaparousku, kangasrousku ja karvarousku ovat yleisimpiä ruokasieniämme, joita löytyy metsistä pitkälle syksyyn. Rouskut tunnistaa helposti taittamalla sienestä pienen palasen, jolloin rikotusta pinnasta irtoaa maitiaisnestettä. Rouskut esikäsitellään keittämällä. Keittoaika vaihtelee rouskulajikkeen mukaan viidestä kymmeneen minuuttiin. Tämän jälkeen ne ovat valmiita vaikkapa perinteiseen tapaan suolattavaksi tai muuten säilöttäväksi. Suolatut sienet sopivat puolestaan erilaisiin ruokiin aina sienisalaatista erilaisiin leivonnaisiin.   

Haperot eroavat rouskuista siten, ettei niistä irtoa maitiaisnestettä. Haperoiden käsittely vaihtelee lajikkeen mukaan, minkä vuoksi ne kannattaa tunnistaa kirjaa apuna käyttäen. 

Lampaankäävät ja kehnäsienet

Lampaankäävät ovat tunnetuimpia kääväkkäitä. Ne sopivat niin suolattavaksi, säilöttäväksi kuin erilaisiin ruokiinkin. Kokeile lampaankääpää vaikkapa omelettiin, sämpylöihin tai salaattiin.

Kehnäsienet ovat maukkaita ruokasieniä, jotka kannattaa poimia käyttöön mahdollisimman nuorena. Tällöin niiden maku on parhaimmillaan. Kehnäsienet sopivat ilman esikäsittelyä monenlaisiin sieniruokiin. Kokeile sieniä vaikka kalakeittoon.  

Suppilovahverot

Suppilovahverot ovat monen suosikkisieniä: maukkaita, siistejä ja helppokäyttöisiä. Suppilovahveroita löytyy usein syksyn edetessä, ja niitä voi kerätä vielä kohmeisinakin. Suppilovahveroista syntyy herkullinen keitto ja maukas sienipiirakka. Sienten metsäinen maku sopii yhteen riistan ja poronlihan kanssa. Suppilovahveroruoat kestävät myös vahvempaa maustamista, tämä sieni ei jää chilinkään jalkoihin

Suppilovahvero

Artikkeli

Suppilovahvero

Viljellyt sienet

Yleisimpiä viljeltyjä sieniä ovat valkoiset ja ruskeat herkkusienet, siitakkeet ja isot portobellot. Näitä kaikkia löytyy kaupan vihannesosastolta vuoden ympäri. 

Viljellyt sienet ovat sellaisenaan valmiita ruoanlaittoon. Ne sopivat paistettuina salaattiin, keittoihin, täytettäväksi, pizzan päälle tai piirakoihin

Kaikki teemasta: Sienet

3 x kantarelli
Toimitus

3 x kantarelli

Maku-toimituksen blogi

Kantarellia
sari kalliomäki

Kantarellia

Tyrniä ja tyrskyjä

Kantarellipiirakka
annamaria

Kan­ta­rel­li­pii­rak­ka

Lunni leipoo

Sienestäjän lämpimät kantarellileivät
Perinneruokaa Prkl

Sienestäjän lämpimät kan­ta­rel­li­lei­vät

Perinneruokaa prkl

Kanttarelli-quesadillat
Tiina Garvey

Kanttarelli-quesadillat

Fanni & Kaneli

Kanttarellit ovat metsän keltaista kultaa
Minna_A

Kanttarellit ovat metsän keltaista kultaa

Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Kanttarellileivät
Minna_A

Kant­ta­rel­li­lei­vät

Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Tarte Flambée Kanttarelleillä
Minna_A

Tarte Flambée Kant­ta­rel­leil­lä

Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Sieniretki
Perinneruokaa Prkl

Sieniretki

Perinneruokaa prkl

3 x suppilovahvero
Toimitus

3 x suppilovahvero

Maku-toimituksen blogi

Suppilovahveroinen pizza
sari kalliomäki

Sup­pi­lo­vah­ve­roi­nen pizza

Tyrniä ja tyrskyjä

Joulun suuri herkku = Sienisalaatti
Minna_A

Joulun suuri herkku = Sienisalaatti

Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Sienet paperikäärössä
Tiina Garvey

Sienet paperikäärössä

Fanni & Kaneli

Speltti-sienirisotto & sitruunaista pinaattia {viikonloppuruokaa}
Pipsa A

Speltti-sienirisotto & sitruunaista pinaattia {vii­kon­lop­pu­ruo­kaa}

Terveen hyvää

Talvinen salaatti: Pancetta-sienipastasalaatti
Tiina Garvey

Talvinen salaatti: Pancetta-sie­ni­pas­ta­sa­laat­ti

Fanni & Kaneli

Suolasienet säilyvät pitkään, jos säilyvät.
Perinneruokaa Prkl

Suolasienet säilyvät pitkään, jos säilyvät.

Perinneruokaa prkl

Syksyn sieniretki

Artikkeli

Syksyn sieniretki

Sienimetsään

Artikkeli

Sienimetsään

Nyt leivotaan sienipiirakka

Artikkeli

Nyt leivotaan sienipiirakka

Kantarelli

Artikkeli

Kantarelli

Mahtava tattisato

Artikkeli

Mahtava tattisato

Haaparousku

Artikkeli

Haaparousku

Lampaankääpä

Artikkeli

Lampaankääpä

Kehnäsieni

Artikkeli

Kehnäsieni

Suppilovahvero

Artikkeli

Suppilovahvero

Korvasieni

Artikkeli

Korvasieni

Pannuvalmiit viljellyt sienet

Artikkeli

Pannuvalmiit viljellyt sienet