KATSOMASI RESEPTIT

TEEMA

Ru­ne­ber­gin­tort­tu

Runebergintorttu on helmikuun mehevä herkku! Katso täältä perinteinen runebergintortturesepti ja nappaa myös ideat suloisiin sovelluksiin, kuten Runebergin kakkuun ja kääretorttuun.

Runebergintorttu kuuluu erottomattomasti kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin päivään 5.2. Kokosimme tähän teemaan parhaat torttuvinkit ja hauskimmat tuunaukset.

Perinteinen runebergintorttu

Runebergintortun historia on hieman hämärän peitossa. Kerrotaan, että alkuperäisen torttureseptin olisi kehitellyt Johan Ludvigin vaimo Fredrika ja että J. L. nautiskeli näitä torttuja aamiaisella punssin kera. Alkuperäistä runebergintorttuohjetta on mahdoton tietää, mutta perinteisenä pidettyyn torttuun tulee mantelia ja keksin- tai piparinmuruja sekä koristeeksi hillosilmä ja sokerikuorruterengas. Perinteinen runebergintorttu maustetaan karvasmantelilla: apteekista saatavaa karvasmanteliuutetta tarvitsee taikinan maustamiseen vain pari tippaa, mutta mantelinmaun saa myös kaupasta saatavalla manteliaromilla, jota laitetaan enemmän, noin 1/4 tl. Karvasmanteli jakaa mielipiteitä, ja sen voi halutessaan jättää pois. 

Runebergintorttujen kostutus

Mehevän tortun saat lisäämällä hilloa kaksi kertaa: ensimmäisen kerran ennen paistoa ja toisen kerran paiston jälkeen. Jos haluat kostuttaa runebergintortut, tee se heti uunista ottamisen jälkeen, jolloin tortut imevät hyvin liemen itseensä. Perinteisin runebergintorttujen mauste on punssi, mutta myös rommilla, konjakilla tai manteliliköörillä voi kostuttaa. Tee kostutus näin: kiehauta 2 desiä vettä ja 2 ruokalusikallista sokeria, mausta liemi 2–3 ruokalusikallisella alkoholia ja levitä neste kuumille tortuille. Alkoholittoman tortun voit kostuttaa esimerkiksi sitruunamehulla. 

Runebergintortun sovelluksia

  • Runebergintorttu on tavallisesti sylinterin muotoinen, mutta torttuja varten ei tarvitse ostaa omia vuokia, sillä ne voi leipoa esimerkiksi muffinivuokiin tai silikonivuokiin.
  • Runebergintorttu onnistuu myös pellillä isona hillosilmäisenä torttulevynä, joka on kätevä leikata tarjolle neliöinä.
  • Kokeile paistaa runebergintorttu myös isossa kuivakakkuvuoassa. Piilota Runebergin kakkuun hillosydän ja kuorruta se vielä vaaleanpunaisella sokerikuorrutteella.
  • Gluteeniton runebergintorttu ei ole todellakaan mahdottomuus, sillä tämä gluteeniton Runebergin kakku on aivan yhtä mehevä ja kostea kuin perinteisempi kaverinsa.
  • Kääräise runebergintorttu rullalle. Mehevä Runebergin kääretorttu ei kaipaa kostutusta, siitä pitää huolen kunnon määrä vadelmahilloa.

Lisää suosikiksi

Mainos, sisältö jatkuu alla

Kaikki teemasta: Ru­ne­ber­gin­tort­tu