KATSOMASI RESEPTIT

TEEMA

Pulla

Parhaat pullat ovat vastustamattoman pehmeitä ja sopivan kardemummaisia. Ne katoavat tuoreina suoraan pelliltä, vaikka kestävät tarvittaessa myös pakastuksen. Opettele ohjeillamme tekemään pullataikina ja leivo elämäsi parhaat pullat!

Herkullisten pullien salaisuus on riittävän pehmeässä pullataikinassa. Pullataikinan saa helposti tärveltyä lisäämällä taikinaan liikaa jauhoja. Toisaalta tuntuman sopivasta jauhomäärästä voi saavuttaa vain leipomalla. Seuraa siis ohjetta, ja katso halutessasi myös video, kuinka pullataikina valmistuu. 

Pullataikinan nesteenä voit käyttää maitoa, mantelijuomaa tai vaikka vettä. Nesteellä voit vaikuttaa pullan makuun, sen täyteläisyyteen tai siihen, mihin erityisruokavalioihin pullat sopivat. 

Pullataikinaan käytetään munaa, mutta ilmankin pärjää. Tärkeintä on tällöin vaivata taikinaa riittävän kauan, jotta siihen muodostuu hyvä sitko. Myös vehnäjauhojen määrää on syytä vähentää silloin, kun muna jää taikinasta pois. 

Suolan tehtävä taikinassa on paitsi korostaa makean leivonnaisen makua, myös parantaa sen rakennetta. Suola estää kohonnutta taikinaa laskemasta ennen aikojaan. 

Sokeri on taikinassa hiivan ravintoa. Mitä kauemmin kohotat taikinaa, sitä enemmän hiiva käyttää sokeria ravinnokseen ja sitä vähemmän makeaa pullasta tulee. Toisaalta pullataikinaan lisätään aina niin runsaasti sokeria, että pullat maistuvat joka tapauksessa makeilta, kohotit taikinaa sitten tunnin pöydällä tai yön yli jääkaapissa. 

Paras rasva taikinaan on huoneenlämpöinen voi. Se sisältää hieman myös vettä, joten rasvan ohella saat taikinaan kosteutta. Lisää voi taikinaan pehmeänä vaivaamisen loppuvaiheessa. Jos teet maidottomia pullia, voit toki yhtä hyvin käyttää rypsiöljyä tai maidotonta margariinia. 

Vielä vinkki leipojalle: käytä pullien leipomiseen tasalämpöisiä aineksia. Kylmät, juuri kaupasta kotiin kannetut jauhot, kylmä kananmuna tai öljy voivat hidastaa taikinan kohoamista merkittävästi. Taikina onnistuu kyllä, mutta tarvitset hieman lisää kärsivällisyyttä kohoamisen odotteluun. 

Ihania leivontahetkiä!

Lisää suosikiksi

Pikkupullat

Pikkupullat ovat ns. peruspullia. Pullataikina pyöritellään pulliksi, kohotetaan, voidellulle pinnalle ripotellaan raesokeria ja pullat paistetaan uunissa. Pikkupullat ovat kuitenkin vasta alkua. Pienellä lisällä saat niistä herkullisia voisilmäpullia, hillosilmäpullia tai vaikka laskiaispullia. 

Mainos, sisältö jatkuu alla

Laskiaispullat

Laskiaispullien ikuinen kysymys on niiden täyte. Mihin leiriin sinä kuulut - haluatko täytteeksi kermavaahdon ohella mantelimassaa vai hilloa? Osa ratkaisee ongelman lisäämällä pullan väliin kumpaakin. 

Laskiaispullan täytteessä on kuitenkin mahdollisuus myös käyttää mielikuvitustaan. Miltä kuulostaisi suklainen tai vadelmatäytteinen laskiaispulla?

Näytä aiheesta: Kaikki (10)
Reseptit (10)

Pullapohjaiset piirakat ja levypullat

Pullapohja kuuluu monen mielestä kesäisen mustikkapiirakan pohjaksi. Myös muut marjapiirakat onnistuvat pullataikinapohjalle mainiosti. Pellillä valmistuvat myös juhlavat pullaruudut tai herkullinen suklaapulla. 

Näytä aiheesta: Kaikki (6)
Reseptit (6)

Pitkot ja nyhtöpullat

Jos mielesi tekee pitkoa, voit leipoa pullataikinasta hieman tavallista napakamman. Perinteinen lettipitko saa hauskaa vaihtelua korvapuustipitkosta ja nyhtöpullasta. Jos pitkoa jää yli (mikä olisi ihme), voit tehdä lopusta ihania korppuja. 

Pikapullat

Pikapullat kohotetaan hiivan sijaan leivinjauheella. Niiden rakenne on pikemminkin kakkumainen kuin pullamainen. Pikapullat kannattaa syödä valmistuspäivänä, mieluiten uunilämpimänä. 

Näytä aiheesta: Kaikki (3)
Reseptit (3)

Pullavanukas

Jos pullaa jää, voit viipaloida kuivahtaneen pullan vanukkaaseen. Ihana hemmotteluruoka pullavanukas on ikiklassikko, jota voit muunnella käytössäsi olevan hillon ja nesteen mukaan. 

Näytä aiheesta: Kaikki (3)
Reseptit (3)

Kaikki teemasta: Pulla

Jotakin erilaista laskiaiseen: suklaiset laskiaispullat
annamaria

Jotakin erilaista laskiaiseen: suklaiset laskiaispullat

Lunni leipoo

Ihanaa korvapuustipäivää!
annamaria

Ihanaa kor­va­puus­ti­päi­vää!

Lunni leipoo

Kansainvälinen korvapuustipäivä
sari kalliomäki

Kansainvälinen kor­va­puus­ti­päi­vä

Tyrniä ja tyrskyjä

Korvapuustibreikki
Tiina Garvey

Kor­va­puus­tibreik­ki

Fanni & Kaneli

Maidoton pullapitko
Perinneruokaa Prkl

Maidoton pullapitko

Perinneruokaa prkl

Nyt leivotaan laskiaispullat

Artikkeli

Nyt leivotaan laskiaispullat