KATSOMASI RESEPTIT

TEEMA

Parsa

Kevään odotetuin herkku on varmasti parsa. Katso täältä ohjeet parsan käsittelyyn, parsan keittämiseen, uunissa paahtamiseen ja nappaa talteen sesongin parhaat parsareseptit. Parsasalaattia, parsapiirakkaa ja parsaa kastikkeiden kera voi syödä vaikka joka päivä!

Kevään ensimmäiset niput kypsennetään uunissa paahtamalla tai keittämällä ja nautitaan simppelisti kastikkeen kera. Sitten on parsapiirakan, parsasalaatin ja parsapastan vuoro. Testaa myös hauskat parsaranut ja keitä parsan kuorista keväinen parsaliemi. Katso alta ohjeet käsittelyyn ja kypsentämiseen:

Vihreä ja valkoinen parsa

  • Vihreä parsa kasvaa mullan yläpuolella. Valo saa versot vihertymään, ja niihin kehittyy myös hieman valkoista parsaa vahvempi maku.
  • Valkoinen parsa kasvaa taas kokonaan mullan alla. Sen maku on hienostunut, pähkinäinen ja aavistuksen karvas. 

Parsan käsittely

  • Esikäsittele parsat huuhtelemalla ne ja kuorimalla paksut parsat ohuelti. Ohuet vihreät parsat voit jättää kuorimatta.
  • Leikkaa varren kuiva alaosa veitsellä tai napsaise se varovasti käsin poikki, jolloin parsa katkeaa kuivan ja kiinteän osan rajalta. 
  • Keitä kuorista ja kannoista parsaliemi keiton ja risoton pohjaksi.

Parsan kypsentäminen

  • Parsan keittäminen. Laita vesi kiehumaan kattilaan ja mausta vesi suolalla sekä sitruunamehulla. Nosta parsat kiehuvaan veteen. Jätä parsojen nuput vedenpinnan yläpuolelle, sillä ne kypsyvät höyryssä. Keitä vihreää parsaa tankojen paksuudesta riippuen noin 5 minuuttia, valkoista parsaa 10-12 minuuttia. Parsan keittäminen onnistuu myös laakeassa paistokasarissa. Testaa parsan kypsyyttä veitsenkärjellä tai tikulla.
  • Parsa uunissa. Parsa kypsyy uunissa sopivan napakaksi. Nosta parsat leivinpaperin päälle pellille. Mausta ne tilkalla öljyä ja ripauksella suolaa ja pippuria. Paahda 175-asteisen uunin keskitasolla 15 minuuttia tai kunnes parsat ovat pehmeitä mutta vielä napakoita.
  • Parsan grillaaminen. Mausta parsat tilkalla öljyä, suolaa ja pippuria. Kääntele parsoja grillauksen aikana. Kypsennysaika on muutama minuutti riippuen parsatankojen paksuudesta.
  • Nopea keittäminen ja kylmänä tarjoaminen. Vihreän parsan väri säilyy kirkkaana, kun se jäähdytetään nopeasti. Jos haluat tarjota parsaa kylmänä esimerkiksi salaatissa, keitä parsaa 3-4 minuuttia paksuudesta riippuen. Pysäytä kypsyminen panemalla parsa jääkylmään veteen jäähtymään minuutiksi. Valuta ja nosta jääkaappiin.
  • Höyrytys. Mittaa höyrykattilan pohjalle vettä pari senttiä ja nosta ritiläosa paikoilleen. Kun vesi kiehuu, lisää parsatangot. Sulje kansi tiiviisti ja anna kiehua 4-6 minuuttia. Kokeile kypsyyttä. Mausta parsa suolalla.

Lisää suosikiksi

Mainos, sisältö jatkuu alla

Kaikki teemasta: Parsa

Unohda keittäminen! Parsa kypsyy nyt uunissa
Toimitus

Unohda keittäminen! Parsa kypsyy nyt uunissa

Maku-toimituksen blogi

Parsan kypsennys + 3 kastiketta
Toimitus

Parsan kypsennys + 3 kastiketta

Maku-toimituksen blogi

3 x parsasalaatti
Toimitus

3 x parsasalaatti

Maku-toimituksen blogi

3 x parsapiirakka
Toimitus

3 x parsapiirakka

Maku-toimituksen blogi

Hummus paahdetusta parsasta
sari kalliomäki

Hummus paahdetusta parsasta

Tyrniä ja tyrskyjä

Parsat napakaksi - täydellinen parsagratiini
Perinneruokaa Prkl

Parsat napakaksi - täydellinen parsagratiini

Perinneruokaa prkl

Ricotta-parsapiirakka
Tiina Garvey

Ricotta-parsapiirakka

Fanni & Kaneli

Parsa-uunimunapannu
Tiina Garvey

Parsa-uunimunapannu

Fanni & Kaneli

Kevään ja kesän juhlapöytiin: Parsa-perunasalaatti
Minna_A

Kevään ja kesän juhlapöytiin: Parsa-perunasalaatti

Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Parsaa ja pekonia
sari kalliomäki

Parsaa ja pekonia

Tyrniä ja tyrskyjä

Parsaa ja prosciuttoa!
Tiina Garvey

Parsaa ja prosciuttoa!

Fanni & Kaneli

Paahdettua parsaa ja pistaaseja
Tiina Garvey

Paahdettua parsaa ja pistaaseja

Fanni & Kaneli

Grillattua parsaa ja kukkasalaattia
Minna_A

Grillattua parsaa ja kukkasalaattia

Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Grillattua parsaa ilmakuivatun kinkun kera
Minna_A

Grillattua parsaa ilmakuivatun kinkun kera

Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Uunissa paahdettua parsaa
Minna_A

Uunissa paahdettua parsaa

Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Iso satsi arkiruokaa 16: sitruunakanaa paahdetun parsan kera
sari kalliomäki

Iso satsi arkiruokaa 16: sitruunakanaa paahdetun parsan kera

Tyrniä ja tyrskyjä

Panzanella parsalla
Tiina Garvey

Panzanella parsalla

Fanni & Kaneli

Jos on grilli kuumana, niin laitappa parsatkin sekaan
Perinneruokaa Prkl

Jos on grilli kuumana, niin laitappa parsatkin sekaan

Perinneruokaa prkl

Lukijoiden kokkaamaa: parsaherkkuja
Toimitus

Lukijoiden kokkaamaa: parsaherkkuja

Maku-toimituksen blogi

Keväinen parsasalaatti-pizza
Tiina Garvey

Keväinen parsasalaatti-pizza

Fanni & Kaneli

Helppo parsasalaatti
sari kalliomäki

Helppo parsasalaatti

Tyrniä ja tyrskyjä

Keväinen uunirisotto
Tiina Garvey

Keväinen uunirisotto

Fanni & Kaneli

Kevät-frittata
Tiina Garvey

Kevät-frittata

Fanni & Kaneli

Parsan kypsennys

Artikkeli

Parsan kypsennys