KATSOMASI RESEPTIT

TEEMA

Lammasruoat

Lammasruoat ovat entistä suositumpia kaikkina vuodenaikoina. Pääsiäislammas, lampaanpaisti ja lampaanviulu vaihtuvat grillikaudella nopeasti kypsyviin karitsan paahtopaisteihin ja vartaisiin. Talvella lämmittää mausteinen lammaspata tai perinteinen lammaskaali. Tästä teemasta löydät parhaat ja suosituimmat lammasreseptimme!

Karitsaa vai lammasta? 

Suurin osa suomalaisesta lampaanlihasta on karitsanlihaa, jolla tarkoitetaan nuoren, alle 1-2 vuoden ikäisen lampaan lihaa. Ulkomaisen lampaanlihan laadun tunnistaa pakkausmerkinnästä. Mutton tarkoittaa emälammasta, jonka liha on tummaa ja karkeasyistä. Lihanosasta riippuen hauduttaminen ja pitkät kypsennysajat ovat usein paikallaan. Lamb tarkoittaa puolestaan hienosyisempää karitsaa.

 

Lampaanpaisti ja lampaanviulu

Lampaanpaisti on pääsiäisen klassikkoruoka. Perinteinen pääsiäislammas valmistetaan marinoimalla liha punaviini- tai kahvimarinadissa ja työntämällä ennen paistamista valkosipuliviipaleita ja rosmariinia lihaan tehtyihin viiltoihin. Marinadin aineksia muuntelemalla pääsiäislammas saa aivan uuden makumaailman. Marinoinnin vaihtoehto on hieroa mausteita lammaspaistin pintaan ja valella lihaa paistamisen aikana punaviiniliemellä mehevyyden säilyttämiseksi. Jotkut taas vannovat jälkimarinoinnin nimeen, jolloin kypsä lampaanpaisti saa makunsa vasta vetäytyessään mausteliemessä jääkaapissa. 

Varmin tapa saada karkeasyisestä mutton-laatuisesta lampaanpaistista mehevää, on hauduttaminen. Liemessä miedolla lämmöllä kypsentäminen tekee paistista mehevää ja mureaa.   

Lampaanviululla on tarkoitettu alun perin palvattua lampaanreittä. Nykyisin lampaanviululla tarkoitetaan ylipäänsä luullista karitsanpaistia tai lammaspaistia, pääsiäislammasta, joka valmistetaan luuttoman paistin tapaan. Moni suosii luullista lampaanpaistia, sillä luu antaa makua lihaan. Tärkeintä on muistaa työntää lihalämpömittari paistiin niin, ettei se kosketa luuta, jolloin astemäärä vastaa todellisuutta.   

Lampaanpaistin sisälämpötila saa olla 70-75 astetta uunista otettaessa riippuen siitä, haluatko lihasta punertavaa vai täysin kypsää. Huomioi, että jos annat lammaspaistin vetäytyä rauhassa foliossa ennen leikkaamista, sen lämpötila nousee vielä pari astetta.  

 

Lammaspata: hauduttamalla hyvää

Lammaspataan sopivat sidekudospitoisimmat lihanosat: lampaanlapa, etuselkä ja lampaanpotkat mureutuvat maukkaiksi pitkään haudutettaessa. Pataan voi käyttää myös luullisia paloja, joista irtoaa liemeen herkullista makua. Sidekudospitoiset lihanosat ovat myös rasvaisimpia, joten vähärasvaisempaa lammaspataa haluavan kannattaa tehdä pata luuttomasta lammaspaistista. Lampaanpaistikuutioille riittää myös hieman lyhyempi haudutusaika kuin sidekudospitoisille lihanosille. Älä kuitenkaan kiirehdi lammaspadan kanssa: 2-3 tuntia takaa murean lopputuloksen. Sama pätee myös lammaskaaliin, jonka voit tehdä niin uunissa kuin liedellä.

 

Karitsan paahtopaisti

Karitsan paahtopaisti on noussut viime vuosina suosituksi pääsiäisruoaksi. Nopeasti kypsyvä karitsan paahtopaisti sopii grillattavaksi, minkä vuoksi se on myös kesäkokkien suosiossa. Pääsiäisen aikaan karitsan paahtopaisteja löytyy lihatiskistä niin pintamaustettuna, marinoituna kuin marinoimattomanakin. Muina vuodenaikoina karitsan paahtopaistin poimii varmimmin kaupan pakastealtaasta.

Varaa pieniä karitsan paahtopaisteja 1/ruokailija. Marinoi tai pintamausta karitsan paahtopaistit ja nosta ne huoneenlämpöön noin tuntia ennen ruoanvalmistusta. Ruskista paahtopaistien pinta pannulla voi-öljyseoksessa ja viimeistele kypsennys 150-asteisessa uunissa. Parhaan lopputuloksen saat, kun seuraat kypsymistä lihalämpömittarin avulla. Kun lämpömittari näyttää noin 60 astetta, liha on hieman punertavaa ja monen mielestä parhaimmillaan. Lyhyt vetäytyminen foliossa tasaa kypsymistulosta, mutta älä unohda karitsan paahtopaistia folioon, jotta liha säilyy punertavana ja mehevänä.  

 

Karitsankare, lampaankyljykset ja ulkofilee: grilliin ja pannulle

Karitsankare ja lampaankare tarkoittavat kyljysriviä, joka kypsennetään kokonaisena. Paloiteltuna lampaankare taipuu pannulla tai grillissä kypsennettäviksi varrellisiksi kyljyksiksi.

Nopein pääsiäislammas syntyy pannulla paistetuista, marinoiduista lampaankyljyksistä tai marinoiduista, paistetuista lampaan ulkofileistä.

 

Lammas: marinadi ja maustaminen

Lampaanliha rakastaa vahvoja makuja. Lampaan parhaat mausteet ovat monen mielestä valkosipuli, ja vahvat yrtit, minttu, rosmariini ja timjami. Marinadin liemenä voit käyttää niin kahvia, balsamiviinietikkaa, punaviiniä kuin sherryäkin. Murskatut pippurit sopivat niin marinadiin kuin lampaanlihaan hierottavaksi. Lisää marinadiin ja rub-mausteseokseen makeutta fariinisokerin tai ruokosokerin muodossa. Tilkka soija- tai teriyakikastiketta pitää huolen suolaisuudesta.

Lisää suosikiksi

Mainos, sisältö jatkuu alla

Kaikki teemasta: Lammasruoat

Haudutetut karitsanpotkat
Tiina Garvey

Haudutetut karitsanpotkat

Fanni & Kaneli

3 x  pääsiäislammas
Toimitus

3 x pääsiäislammas

Maku-toimituksen blogi

Pääsiäispöydän kruunu on karitsan parikyljykset & Sitruunakastike
onkonalka

Pääsiäispöydän kruunu on karitsan parikyljykset & Sit­ruu­na­kas­ti­ke

Onko Nälkä?

Pääsiäisenä pöytään tuodaan lammasta perunan ja fenkolin kera.
onkonalka

Pääsiäisenä pöytään tuodaan lammasta perunan ja fenkolin kera.

Onko Nälkä?

Nyhtölammas ja pääsiäisen punaviinit
Ilkka Sirén

Nyhtölammas ja pääsiäisen punaviinit

Sirénin tilkka

3 x jämäruokaa lampaasta
Toimitus

3 x jämäruokaa lampaasta

Maku-toimituksen blogi

Karitsa rullalla
Anne P.

Karitsa rullalla

52 Weeks of Deliciousness

Yrttinen karitsankare
Tiina Garvey

Yrttinen karitsankare

Fanni & Kaneli

Mamma Mia! Ylikypsät karitsan potkat Gorgonzolakastikkeessa
onkonalka

Mamma Mia! Ylikypsät karitsan potkat Gor­gonzo­la­kas­tik­kees­sa

Onko Nälkä?

Karitsan potkaa mahtavasti muusikuoren alla
onkonalka

Karitsan potkaa mahtavasti muusikuoren alla

Onko Nälkä?

Potkaa padassa! Silleen Marokolaisittain, you know!
onkonalka

Potkaa padassa! Silleen Ma­ro­ko­lai­sit­tain, you know!

Onko Nälkä?

Koko perheen lammastagine
Alisa Wilska

Koko perheen lammastagine

Suusta suuhun

Karitsa burger vuohenjuuston ja tsatsikin kera
onkonalka

Karitsa burger vuohenjuuston ja tsatsikin kera

Onko Nälkä?

Lammasta pääsiäiseen

Artikkeli

Lammasta pääsiäiseen

Pääsiäisen lammaspaisti

Artikkeli

Pääsiäisen lammaspaisti