KATSOMASI RESEPTIT

TEEMA

Kananmuna

Kananmuna on ruoanlaiton ja leivonnan moniottelija. Kananmunasta valmistuvat niin herkulliset aamiaisruoat, alkupalat kuin upeat kohokkaatkin. Ruoanlaitossa kananmuna sakeuttaa ja sitoo, leivonnassa taas kananmuna pitää huolen kakkujen kuohkeudesta ja tuulihattujen ilmavuudesta. Tästä teemasta löydät parhaat kananmunaruokamme!

Klassiset munaruoat

Munien keittäminen ja paistaminen ovat ruoanlaiton perustaitoja, joista moni kokki on aloittanut taipaleensa. Keitetyt munat toimivat aamiaisella, höysteenä salaatissa ja keitoissa tai vaikka täytettyinä perinteisessä noutopöydässä. Paistetut munat taas höystävät pyttipannun tai täyttävät voileivän.

Kun paistettavan munan joukkoon vatkataan tilkka nestettä ja yrttejä, valmistuu kuohkea munakas eli omeletti. Kasvikset ja täytteet tekevät munakkaasta herkullista pikaruokaa. Kokeile vaikka kinkku-juustomunakasta tai savukalamunakasta uunissa.

Hotelliaamiaisten helmi, munakokkeli, on kattilassa pehmeäksi hyydytettyä kananmunamassaa. Nesteen määrällä voi vaikuttaa munakokkelin rakenteeseen: toiset pitävät pehmeästä, toiset kiinteämmästä munakokkelista.

Uppomunat ovat poreilevassa, etikalla maustetussa vedessä ilman kuorta kypsennettyjä munia, jotka muistuttavat ulkomuodoltaan herkullista mozzarellapalloa. Amerikasta kotoisin olevaan klassiseen aamiaisannokseen Eggs Benedictiin kuuluu paahdettu leipäviipale, paistettua pekonia tai kinkkua, uppomuna sekä hollandaisekastiketta.

 

Kananmuna sitoo ja sakeuttaa

Kananmunan sitovat ominaisuudet ovat tuttuja monesta ruokalajista. Perinteiset laatikkoruoat kuten makaronilaatikko ja porkkanalaatikko tarvitsevat kananmunaa, joka sitoo ainekset yhteen lempeässä uuninlämmössä. Kananmuna on myös pannukakun ja vanukkaan rakenteen salaisuus. Pullataikinassakin kananmuna toimii sitovana aineksena, joskin huolellisella vaivauksella syntyvän sitkon ansiosta pullataikina onnistuu myös ilman munaa.

Kastikkeessa kananmunalla on sakeuttajan rooli. Keltuaisen sakeuttava ja emulgoiva ominaisuus toimii niin majoneesissa kuin hollandaisekastikkeessakinVaniljakastikkeessa sakeuttamiseen käytetään yleensä koko kananmuna, joka kuumennettaessa saostaa kastikkeen sileäksi ja pehmeäksi.

 

Kananmuna kuohkeuttaa ja kohottaa

Leipojille tuttua on kananmunan kuohkeuttava ja kohottava vaikutus. Huoneenlämpöiset kananmunat vaahtoutuvat sokerin kanssa ilmavaksi vaahdoksi, minkä ansiosta kakun rakenteesta tulee kuohkea ja pehmeä. Vaahdotus saa kakun kohoamaan uunissa vaikka taikinaan ei lisättäisikään leivinjauhetta kohotusta varmistamaan. Kananmuna kohottaa kakkujen lisäksi tuulihatutkohokkaat ja marengit.

Lisää suosikiksi

Mainos, sisältö jatkuu alla

Kaikki teemasta: Kananmuna

Näppärä uunimunakas
Perinneruokaa Prkl

Näppärä uunimunakas

Perinneruokaa prkl

Grillattu kana-caesarsalaatti
Tiina Garvey

Grillattu kana-caesarsalaatti

Fanni & Kaneli

Egg in a hole - paistetut kananmunaleivät
Tiina Garvey

Egg in a hole - paistetut ka­nan­mu­na­lei­vät

Fanni & Kaneli

Uppomuna-parmesaanigratiini
Tiina Garvey

Uppomuna-par­me­saa­ni­gra­tii­ni

Fanni & Kaneli

Keitettyjen kananmunien ABC
Perinneruokaa Prkl

Keitettyjen kananmunien ABC

Perinneruokaa prkl

Pääsiäisbrunssin kananmunat
Tiina Garvey

Pää­siäis­bruns­sin kananmunat

Fanni & Kaneli

Herkullinen aamiainen: Lehtikaalimunakas
Minna_A

Herkullinen aamiainen: Leh­ti­kaa­li­mu­na­kas

Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Hitaat viikonloppu aamut = Ruusukaali-pekonimunakas
Minna_A

Hitaat viikonloppu aamut = Ruusukaali-pekonimunakas

Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Munakasmuffinssi
Anne P.

Mu­na­kas­muf­fins­si

52 Weeks of Deliciousness

Aamiaisoivallus eli ihana munakas yrteillä
Anne P.

Aa­miai­soi­val­lus eli ihana munakas yrteillä

52 Weeks of Deliciousness

3 x munakas
Toimitus

3 x munakas

Maku-toimituksen blogi

Aamupalalla: Uppomuna ja pekoni-linssisalaatti
Tiina Garvey

Aamupalalla: Uppomuna ja pekoni-linssisalaatti

Fanni & Kaneli

Jotakin erilaista munasta: Taikapannarit
annamaria

Jotakin erilaista munasta: Taikapannarit

Lunni leipoo

Muna-anjovisleipä
sari kalliomäki

Muna-anjovisleipä

Tyrniä ja tyrskyjä

Makeaa munasta
annamaria

Makeaa munasta

Lunni leipoo

Munien värjääminen luonnonväreillä
Minna_A

Munien värjääminen luon­non­vä­reil­lä

Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Suolaista luomumunista: hauskat aamiaismunat
annamaria

Suolaista luomumunista: hauskat aamiaismunat

Lunni leipoo

Amerikkalaiset munasalaattileivät
Tiina Garvey

Amerikkalaiset mu­na­sa­laat­ti­lei­vät

Fanni & Kaneli

Täytetyt kananmunat
Tiina Garvey

Täytetyt kananmunat

Fanni & Kaneli

Täydellinen uppomuna mikrossa
Perinneruokaa Prkl

Täydellinen uppomuna mikrossa

Perinneruokaa prkl

Lehtikaali-munakokkeli
Tiina Garvey

Lehtikaali-munakokkeli

Fanni & Kaneli

Mahtavat parsakaali-munakasmuffinit
annamaria

Mahtavat parsakaali-mu­na­kas­muf­fi­nit

Lunni leipoo

Juusto-munakasmuffinit wine&cheese-iltaan
annamaria

Juusto-mu­na­kas­muf­fi­nit wi­ne&c­hee­se-iltaan

Lunni leipoo

Mummun klassinen munakastike
Perinneruokaa Prkl

Mummun klassinen munakastike

Perinneruokaa prkl

Juustomunakas
sari kalliomäki

Juustomunakas

Tyrniä ja tyrskyjä

Avocadomunakas
Minna_A

Avocadomunakas

Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Egg Salad Sandwich
Anne P.

Egg Salad Sandwich

52 Weeks of Deliciousness

Eggs Benedict à la Ilkka
Ilkka Sirén

Eggs Benedict à la Ilkka

Sirénin tilkka

Scrambled Eggs
Anne P.

Scrambled Eggs

52 Weeks of Deliciousness

Marenki - suussasulavien leivonnaisten salaisuus

Artikkeli

Marenki - suussasulavien leivonnaisten salaisuus

Kastike on ruoan kruunu

Artikkeli

Kastike on ruoan kruunu