KATSOMASI RESEPTIT

TEEMA

Joulun ruokalahjat

Joulun ruokalahjat ovat aina toivottuja ja henkilökohtaisia. Leivo limppu tai kokoa joululeipäainekset purkkiin, pyöräytä sinappi tai yllätä itse tehdyillä suklaalevyillä. Ruokalahjalla voi ilahduttaa sellaistakin ystävää, jolla on jo kaikkea.

Joululeivät ja -kakut

Perinteisin joulun ruokalahja on itse leivottu joululimppu. Mikä olisikaan ihanampaa, kuin saada lahjaksi lämmin leipä. Varoituksen sana: jos aloitat leipälahjaperinteen, limppua osataan odottaa myös tulevina vuosina!

Mallas-viikunalimppu ja vuokaan leivottava hedelmäinen joululeipä leivotaan hiivataikinasta. Jos haluat tehdä lahjan hieman helpommin, kokeile leivinjauheella kohotettavaa puolukka-hunajaleipää. Vielä helpompaa on antaa lahjaksi leipäainekset kauniissa purkissa, reseptillä varustettuna.

Kuivakakut eli kahvikakut sopivat myös loistavasti joululahjoiksi. Kuivakakun voit antaa hyvissä ajoin (noin viikkoa) ennen joulua, sillä kakku säilyy jääkaapissa hyvin. Mausteinen taatelikakku, viikuna-portviinikakku, mokka-mantelikakku ja maustekakku ovat kaikki leivonnaisia, joiden maku vain paranee säilytettäessä.

Pakkaa kakku sellofaaniin tai kinkkupussiin, joka suojaa kakkua jääkaapissa muilta ruoan tuoksuilta ja tekee lahjasta viimeistellyn näköisen. Leivän voit antaa kietaistuna pellavaliinaan tai voit kääräistä sen leivinpaperiin ja solmia narulla. Lahjaksi annettavan vuokaleivän voit leipoa valmiiksi kertakäyttöiseen leipävuokaan, joita myydään hyvinvarustetuissa marketeissa.

 

Joulukarkit ja -pikkuleivät

Pienet tyylikkäät makeat herkut ilahduttavat joululahjana. Suklaalevyt ovat yllättävän helppoja valmistaa: valitse suklaan höysteet lahjan saajan makumieltymysten mukaan. Lapsille jouluviemisiksi sopivat hempeät vaahtokarkit, valkosuklaakonvehdit tai rocky road -palat.  Cantuccinit tai puolukkatryffelit ovat puolestaan aikuiseen makuun. 

Pakkaa joulukarkit ja -pikkuleivät kauniisiin rasioihin. Peltirasiassa tai lasipurkissa herkut tulevat parhaiten oikeuksiinsa. Somisteeksi riittää nauha tai lahjan saajan nimilappu. 

 

Joulusinappi ja muut ruokalahjat

Joulusinappi on myös klassinen ruokalahja. Jo pieni purkillinen sinappia riittää lahjaksi, varaa siis riittävän pieniä lasipurkkeja sinapin valmistukseen.

Jos haluat yllättää ruokalahjalla, kokeile jotain aivan uutta. Maustetut valkosipulinkynnet, kalkkunan kumppaniksi sopiva aprikoosichutney ja alkuruokapöydässä kiitoksia keräävä maksapatee muistetaan myös joulun jälkeen.    

Lisää suosikiksi

Mainos, sisältö jatkuu alla

Kaikki teemasta: Joulun ruokalahjat