Kokeile ruokakassipalvelua nyt -20 € Raaka-aineet ja reseptit kotiovelle alk. 42 € Käytä etu

TEEMA

Italia

Italialaista ruokaa rakastavat kaikki! Valmista elämäsi paras kotipizza, itse vaivattu pasta, helppo risotto ja ihana tiramisu!

Pizza ja pasta ovat italialaisen keittiön kiistatta tunnetuimmat herkut, mutta siinä ei todellakaan ole kaikki. Saapasmaan huikean monimuotoisessa keittiössä pääosassa ovat selkeät maut, kauden parhaat raaka-aineet ja simppelit annokset. Ruokalajit ja raaka-aineet ovat usein paikallisia, sillä jokaisella kahdellakymmenellä maakunnalla on oma vahva kulttuurinsa.

Pizza

Täydellinen kotipizza onnistuu, kun panostat pohjaan ja kastikkeeseen. Katso vinkit myös paistoon ja täytteisiin:

Pohja. Valitse kokkaustahtisi mukaan nopea pizzapohja tai yön yli kohotettava taikina. Tavallisten vehnäjauhojen lisäksi pizzassa voi käyttää durumvehnäjauhoja, jotka helpottavat taikinan kaulittavuutta tai erityisiä tipo 00 -pizzajauhoja, joita löydät erityisliikkeistä. Mitä kauemmin kohotat taikinaa, sitä parempi lopputulos. Saat rapsakan pohjan kotiuunissa, kun nostat pizzan kunnolla kuumennetulle alustalle, kuten kuumalle pellille tai pizzakivelle. Paista pizzat mahdollisimman kuumassa uunissa.

Kastike. Tuoreista tomaateista tehty kastike hautuu liedellä tunnin, pikaisen kastikkeen surautat tölkkitomaateista minuutissa ja valkeasta kastikkeesta saat tehtyä Keski- ja Etelä-Italiassa yleisen pizza biancon. 

Täytteet. Italialaisessa pizzassa on ohuehko pohja ja vähän, mutta laadukkaita täytteitä. Klassisimmat napolilaiset pizzat ovat hyvin yksinkertaisia: margherita (tomaattikastike, oliiviöljy, mozzarella ja basilika) sekä marinara (tomaattikastike, oliiviöljy, valkosipuli ja oregano). Italialaiset levittävät pizzan päälle ensin tomaattikastikkeen ja juuston, päällimmäiseksi ripotellaan muuta täytteet. Mozzarellana käytetään usein vesipuhvelinmaidosta tehtyä mozzarella di bufalaa, mutta myös fior di lattella eli lehmänmaitomozzarellalla on kannattajansa.  

Italialainen menu

Italialainen menu koostuu usein neljästä osasta. Nappaa tästä vinkit Italia-illan järjestämiseen:

Antipasto tarkoittaa ”ennen ruokaa” ja se voi koostua herkkulajitelmasta tai vain kotoisasti vain muutamasta oliivista ja salaminpalasta. Sopivia suupaloja ovat esimerkiksi simppelit tomaattibruschettat, pieniksi neliöksi leikattu focacciatikkuun pujotellut antipastot tai pienet leipäset eli crostinit.

Primi piatti tarjotaan ensimmäisenä varsinaisena ruokalajina. Se on useimmiten annos pastaa, risottoa tai gnocchia ja sen tarkoitus on täyttää vatsaa, jotta pääruokaa riittää vähemmänkin. Testaa itse tehty tuorepasta, klassinen risotto, tulinen pil pil -katkarapupasta tai perunasta valmistettavat gnocchit.

Secondi piatti, toinen pääruoka, voi olla kalaa, kanaa, riistaa, lammasta, nautaa tai vaikka sisäelimiä. Tomaattinen munakoisovuoka eli melanzane alla parmigiana tai broileria metsästäjän tapaan eli pollo alla cacciatora voisivat olla Italia-illan herkkulistalla. Lisäkkeet, contorni, tilataan ravintolassa erikseen. Tavallisesti vaihtoehtoina ovat keitetyt vihannekset, vihreä salaatti tai peruna eri tavoin valmistettuna. Tämän jälkeen tarjotaan mahdollinen juusto, formaggi.

Italialaiset jälkiruoat (dolci) kuuluvat monen lemppareihin. Testaa täyteläinen tiramisu, raikas limocello-sorbetti, kuohkea sabayon, viileä hasselpähkinä-semifreddo tai samettinen pannacotta. Rapsakat ja manteliset cantuccini-keksit maistuvat makean vino santoon dipattuna. Makeat liköörit, kuten Limocello tai Amaretto toimivat jälkkärinä myös sellaisenaan.

Kahveista vahva espresso päättää aterian. Kun se maustetaan vaikkapa manteliliköörillä, saadaan caffè corretto, korjattu kahvi. Cappuccino,  vaahdotetulla maidolla jatkettu espresso, ei kuulu aterian päätökseen. Sitä juodaan aamulla tai iltapäivällä kahvilassa. Aamukahvina suosituin on latte, kuumalla maidolla lempeäksi venytetty espresso.

Lisää suosikiksi

Mainos, sisältö jatkuu alla

Kaikki teemasta: Italia

Aidon italialaisen tiramisun taika
Tiina Garvey

Aidon italialaisen tiramisun taika

Fanni & Kaneli

Toscanalainen ribollita
Tiina Garvey

Toscanalainen ribollita

Fanni & Kaneli

Italialainen Munakoisopaistos
Minna_A

Italialainen Mu­na­koi­so­pais­tos

Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Kuvia Italiasta
Ilkka Sirén

Kuvia Italiasta

Sirénin tilkka

La bella Italia!
Ilkka Sirén

La bella Italia!

Sirénin tilkka

La bella Italia! (Pt. 2)
Ilkka Sirén

La bella Italia! (Pt. 2)

Sirénin tilkka

3 x jättipizza
Toimitus

3 x jättipizza

Maku-toimituksen blogi

3 x kasvispizza
Toimitus

3 x kasvispizza

Maku-toimituksen blogi

Lämpimät mozzarella-bruschetat
annamaria

Lämpimät mozzarella-bruschetat

Lunni leipoo

Rennon illan tomaatti-bruschetta
Tiina Garvey

Rennon illan tomaatti-bruschetta

Fanni & Kaneli

Alkupalaksi tai iltapalaksi sienibruchetat
sari kalliomäki

Alkupalaksi tai iltapalaksi sienibruchetat

Tyrniä ja tyrskyjä

Antipasto-tikut ja vapun reseptivinkit
Tiina Garvey

Antipasto-tikut ja vapun reseptivinkit

Fanni & Kaneli

Kermainen Bleu de Laqueuille-pasta
Ilkka Sirén

Kermainen Bleu de Laqueuille-pasta

Sirénin tilkka

Pienen pienet pastat
Tiina Garvey

Pienen pienet pastat

Fanni & Kaneli

Simpukkapasta
Tiina Garvey

Simpukkapasta

Fanni & Kaneli

Italialaisia kahvijuomia

Artikkeli

Italialaisia kahvijuomia

Italialaisia juustohoukutuksia

Artikkeli

Italialaisia juus­to­hou­ku­tuk­sia

Maistuisiko pala pizzaa?

Artikkeli

Maistuisiko pala pizzaa?

Italia on keittotaidon kehto

Artikkeli

Italia on keittotaidon kehto

Alkupaloja italialaisittain

Artikkeli

Alkupaloja ita­lia­lai­sit­tain

Mamma mia, mitkä pastat

Artikkeli

Mamma mia, mitkä pastat

Pastaa haarukassa

Artikkeli

Pastaa haarukassa

Kahvinautintoja

Artikkeli

Kah­vi­nau­tin­to­ja