KATSOMASI RESEPTIT

TEEMA

Broileriruoat

Broileri on noussut viime vuosina suomalaisten lempiruokien joukkoon. Nopeasti kypsyvä broileri sopii niin arkisiin kastikkeisiin ja keittoihin, kuin juhlavampaankin herkutteluun. Tästä teemasta löydät parhaat broilerireseptimme sekä kattavat vinkit erilaisten broileriruokien valmistukseen.

 

Broileri, kananpoika, kana. Moni kanaruokia hakeva haluaa lautaselleen mureaa ja nopeasti kypsyvää broileria. Broileriruoat ovatkin päässeet suomalaisten lempiruokien listalle. Joukossa ovat niin uunibroileri, broilerikastike kuin arkiruokien helppo suosikki, kanapasta.

Valmistit broilerista mitä hyvänsä, ota broileri huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen ruoanvalmistusta: kokonainen broileri noin tuntia ja broilerisuikaleet noin puolta tuntia aikaisemmin. Näin broilerinliha pysyy kypsennettäessä mehevänä. Paistettavissa broileriruoissa tämä on erityisen tärkeää, sillä kylmä liha viilentää pannun pinnan, jolloin liha alkaa kiehua paistumisen sijaan ja paistotulos sekä mehevyys heikkenevät. 

 

Lisää suosikiksi

Broilerin maustaminen

Pintamausta broileri sekoittamalla mieleisiäsi mausteita kuivamausteseokseksi. Yrtit, pippurit ja sitruunankuoriraaste sopivat hyvin pintamaustamiseen. Broilerin rintaleike tai kokonainen broileri voidaan maustaa hieromalla mausteseosta nahkan alle, jolloin mausteet imeytyvät paremmin lihaan. Pintamaustaminen onnistuu myös valmiilla mausteseoksilla.

Valmista mausteöljy sekoittamalla pannulla öljyä, voimakasta paprikajauhetta, currya, kurkumaa ja cayennenpippuria. Kiehauta mausteseos ja paista broilerisuikaleet tai -fileet mausteöljyssä. Mausta lopuksi suolalla.

Marinoi broileri sekoittamalla marinadi sitruunamehusta, öljystä, yrttimausteista ja pienestä tilkasta hunajaa. Hyvässä marinadissa on sekä rasvaa, happoa, makeutta että mausteisuutta. Voit lisätä marinadiin suolan soijakastikkeen muodossa. Katso tästä vinkki helppoon marinadiin.

Broileri rakastaa kaukoidän makuja! Limetin, valkosipulin, inkiväärin, chilin ja korianterin liitoista syntyy aina toimivia mausteyhdistelmiä broilerille. Muista myös ripaus makeutta, joka tasapainottaa tulisuutta. Kokeile vaikka thaityyliin maustettua kaalilaatikkoa tai aitoa thaimaalaista broileri-kookoskeittoa.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Kokonainen broileri

Kokonainen broileri sopii sellaisenaan tai paloiteltuna uunissa paistettavaksi. Uunibroileri on kanaruokien ehdoton klassikko, jota voit varioida mausteilla ja täytteillä mielesi mukaan. Paloitellusta kokonaisesta kanasta saa myös klassisen viillokin, jossa broilerin nahkasta ja luusta irtoaa liemeen makua. 

Näytä aiheesta: Kaikki (6)
Reseptit (6)

Broilerin rintaleike ja rintafilee

Broilerin rintaleikkeet ovat luullisia, mureita lihanosia. Nahka ja luu pitävät vähärasvaisen lihan maukkaana uunikypsennyksen aikana, joten broilerin rintaleike sopii hyvin uunibroileriruokien raaka-aineeksi. Rintaleikkeet sopivat myös haudutettaviin ruokiin, sillä samalla kun liha kypsyy lempeästi, luu ja nahka antavat makua haudutusliemeen. Rintaleikkeistä valmistuu myös trendikäs karamellibroileri ja nyhtökana.

Broilerin rintafilee on luuton ja nahaton fileepala, joka sopii uunissa kypsennettäväksi ja sellaisenaan paistettavaksi. Rintafileen paksuus kannattaa pannulla paistettaessa ottaa huomioon paistolämpötilassa: keskilämmöllä valmistettuna pinta ruskistuu maukkaaksi samalla, kun sisus kypsyy meheväksi. Jos olet epävarma paistotuloksesta, tarkista rintafileiden kypsyys halkaisemalla yksi paistettu rintafilee paksuimmasta kohdastaan. Broilerin tulee olla tarjottaessa aina kypsää. Broilerin kypsyyden voi selvittää myös lämpömittarin avulla: kypsän broilerin sisälämpötila on noin 75 astetta.

Broilerin rintafileestä on olemassa myös erilaisia ohuemmiksi leikattuja fileeleikkeitä. Nämä fileepihvitfileeleikkeet ja perhosleikkeet kypsyvät pannulla paistettuina nopeasti ja tasaisesti, ja sopivat myös grillattaviksi. Kokilta vaatii tarkkuutta ainoastaan, että ohuiksi leikatut mureat fileepalat eivät pääse paistettaessa kuivumaan.

Näytä aiheesta: Kaikki (18)
Reseptit (18)

Broilerisuikaleet

Broilerisuikaleita valmistetaan sekä broilerin paistista eli reisilihasta, että broilerin fileestä. Fileesuikaleet kypsyvät nopeasti mureiksi. Paistisuikaleet taas ovat paikallaan silloin, kun broileriruokaa haudutetaan hieman pidempään. Paistisuikaleet ovat hieman rasvaisempia ja sidekudospitoisempia kuin broilerin fileesuikaleet, mistä johtuen ne myös luovuttavat kypsyessään enemmän makua patoihin ja keittoihin.

Broilerin fileesuikaleita on saatavilla marinoituina, pintamaustettuina ja maustamattomina. Maustamattomat suikaleet maustat helpoiten paistamalla ne yksinkertaisessa mausteöljyssä, mutta voit myös valmistaa helpon marinadin itse (katso vinkit alta). Broilerin fileesuikaleet eivät huolellisesti ruskistettuina kaipaa edes haudutusta, vaan ovat valmiita käytettäviksi niin tortillojen täytteeksi, kanasalaattiin kuin pastaankin. Voit toki halutessasi ruskistaa broilerin fileesuikaleet kevyesti ja kypsentää ne loppuun kastikkeessa hauduttamalla. Vältä kuitenkin pitkää haudutusta, jolloin fileesuikaleet säilyttävät mureutensa.

 

Näytä aiheesta: Kaikki (19)
Reseptit (19)

Broilerin koipireisi ja paistileikkeet

Broilerin koipireisi on broilerin edullisinta lihaa. Koipi- ja reisiosan sisältävien palojen lisäksi on saatavilla broilerinuijia, eli koipia, sekä luullisia broilerin reisiä. Luulliset palat ovat huolettomia uuni- ja pataruokien aineksia, sillä niistä valmistettu ruoka on aina mehevää eikä kuivumisen vaaraa ole. Esikeitettyinä broilerin koipireidet sopivat vaikka grillattaviksi.

Broilerin koipireisipaloista valmistetaan luuttomia ja nahattomia broilerin paistileikkeitä, jotka sopivat koipireisipalojen tavoin haudutettaviin ruokiin. 

Näytä aiheesta: Kaikki (11)
Reseptit (11)

Kaikki teemasta: Broileriruoat

Kanaviillokki on tuttu koulusta
Perinneruokaa Prkl

Kanaviillokki on tuttu koulusta

Perinneruokaa prkl

Curry-broileripata
Minna_A

Curry-broileripata

Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Prosciutto-salviakana ja pinaattia
Tiina Garvey

Prosciutto-salviakana ja pinaattia

Fanni & Kaneli

Sweet and sour -kanaa
sari kalliomäki

Sweet and sour -kanaa

Tyrniä ja tyrskyjä

Arkiruokaa syksyyn: broileripullia ja spelttipastaa
Pipsa A

Arkiruokaa syksyyn: broileripullia ja spelttipastaa

Terveen hyvää

Raikkaat kanasalaattileivät
Tiina Garvey

Raikkaat ka­na­sa­laat­ti­lei­vät

Fanni & Kaneli

Maailman helpoin Tikka Masala
onkonalka

Maailman helpoin Tikka Masala

Onko Nälkä?

3 x broileri + kookos
Toimitus

3 x broileri + kookos

Maku-toimituksen blogi

Revityllä broilerilla täytetyt tortillat ja chipotlekastike
Minna_A

Revityllä broilerilla täytetyt tortillat ja chi­pot­le­kas­ti­ke

Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Harissa-marinadi Broilerille
Minna_A

Harissa-marinadi Broilerille

Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Hunajamarinadi Broilerille
Minna_A

Hunajamarinadi Broilerille

Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Lohturuokaa parhaimmillaan: Juustoinen kukkakaali-kanavuoka
Tiina Garvey

Lohturuokaa par­haim­mil­laan: Juustoinen kukkakaali-kanavuoka

Fanni & Kaneli