KATSOMASI RESEPTIT
Piparkakkumökki

Resepti: Maku 06/2009

Pi­par­kak­ku­mök­ki

Resepti: Maku 06/2009

Pi­par­kak­ku­mök­ki

Soma ja helppo piparkakkumökki onnistuu myös lasten kanssa!

ARVIOI
4.1

Lisää suosikiksi

Tulosta 

Ainekset

1 kpl

Tomusokerikuorrutus

Koristeluun

Kokoamiseen

Tee näin 2 t 30 min

2 t 30 min
 • Katso kuvat valmistusvaiheista! →
 • Katso piparkakkumökin tekemisen vaihekuvat alta!

  Mittaa viivoittimella pienen piparkakkutalon kaavat paperille siten, että ne sopivat yhteen. Piirrä piparkakkutalon kaavat leivinpaperille. Tarvitset 2 päätyä (esim. 7 cm x 7 cm + neliöpalan päällä olevan kolmion sivut à 5 cm) , 2 sivuseinää (esim. 7 cm x 14 cm) ja 2 kattopalaa (esim. 6 cm x 15 cm). Kattopala saa olla hieman seinäpalaa ja päätypalan viistoa osaa kookkaampi, jotta saat talolle räystäät.

  Kauli taikina noin 5 mm:n paksuiseksi levyksi. Aseta kaava levylle ja leikkaa terävällä veitsellä reunoja pitkin (Vaihekuva 1). Tee paloihin ikkunat ja halutessasi myös ovet ja savupiipun osat. Ota piparkakkumuoteilla kuvioita koristeluun, esim. pieniä sydämiä, kuusia, ukkoja ja akkoja. Tee myös pohjalevy piparkakkutalolle. Paista 225-asteisen uunin keskiosassa noin 8 minuuttia. Anna osien jäähtyä hyvin ennen koristelua.

  Koristele osat ennen piparkakkutalon kokoamista (Vaihekuva 2). Valmista tomusokerista ja valkuaisesta kuorrutusseos, joka on sopivan notkeaa, jotta se tulee hyvin pursotinpussin pienisuisesta tyllasta. Jos tomusokeri-valkuaisvaahdosta tulee liian löysää, lisää tomusokeria niin, että saat seoksesta sopivan paksuista. Jos seoksesta tulee liian paksua, lisää vähitellen valkuaista, teelusikallinen kerrallaan. Tee valkoista kuorrutusta tai halutessasi karamellivärillä värjättyä.

  Koristele piparkakkutalon osat haluamallasi tavalla. Voit liimata kuorrutusseoksella koristeita, koska valkuais-tomusokeriseos kuivuu nopeasti (Vaihekuva 3). Siivilöi päälle vielä tomusokeria, jotta saat lumisen tunnelman. Kun kaikki osat on valmiiksi koristeltuja ja tomusokeri-valkuaisseos on jähmettynyt, kokoa piparkakkutalo alustalleen.

  Sulata sokeri kuivalla pannulla paahtuneen ruskeaksi ja siirappimaiseksi. Sekoittele välillä. Ota pannu levyltä, ettei sokeri pala. Kasta piparkakkutalon osat nopeasti sokeriin ja ”liimaa” seinät pystyyn ja katto- ja muut osat paikoilleen (Vaihekuva 4). Ole varovainen paahdetun sokerin kanssa, ettet polta sormiasi. Jos sokeri jäähtyy, kuumenna se uudelleen ja lisää sokeria tarvittaessa. Nosta piparkakkumökki tarjoilualustalle ja viimeistele mökin reunat vielä pähkinöillä ja karkeilla.

   

VINKKI

Jos leivot piparkakkutaikinan itse, valmista se edellisenä päivänä, niin sitä on helpompi käsitellä!

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeilitko reseptiä?

Tekisitkö uudestaan?
Mitä pidit?
ARVIOI:
 • Onnistuin
 • Helppo
 • Hurmasin vieraat
 • Opin uutta
 • Ei maistunut
 • Kaikki meni

Ravintosisältö

kappale
100 g
 • energiaa
  393 kcal
 • hiilihydraattia
  63.5 g
 • rasvaa
  12.8 g
 • proteiinia
  5.2 g
 • kuitua
  1.6 g
 • suolaa
  0.3 g
Huomioithan että ravintosisällöt ovat suuntaa antavia. Tarkista käyttämiesi elintarvikkeiden ainesosat pakkauksesta tai tuotteen myyjältä ruoka-aineallergioiden ja erityisruokavalioiden varalta.

Valmistus vaihe vaiheelta

Vaihe 1

Piirrä talonosien kaavat ja jäljennä ne leivinpaperille. Aseta kaava kaulitulle piparitaikinalevylle ja leikkaa terävällä veitsellä reunoja pitkin.

Vaihe 2

Koristele jäähtyneet mökin osat tomusokerikuorrutuksella.

Vaihe 3

Koristele osat värikkäillä makeisilla ja nonparelleilla. Ota huomioon, että tomusokeri-valkuaisseos kuivuu nopeasti.

Vaihe 4

Kasta piparkakkutalon osat nopeasti sulaan sokeriin ja ”liimaa” seinät pystyyn ja katto- ja muut osat paikoilleen. Ole varovainen paahdetun sokerin kanssa, ettet polta sormiasi!

Lisää suosikiksi

Tulosta 

  Kommentoi

  Haluaisitko maustaa kommenttiasi kuvalla? tai rekisteröidy Omaan Makuun.

  Lisää suosikiksi

  Tulosta