Perinteinen kaalilaatikko
MU
MA
GL

Resepti: Maku 04/2008

Pe­rin­tei­nen kaa­li­laa­tik­ko

Resepti: Maku 04/2008

Pe­rin­tei­nen kaa­li­laa­tik­ko

Lisää suosikiksi

Tulosta

Ainekset

6 annosta

Tee näin

1 t 20 min
{
AKTIIVINEN
20 min
PASSIIVINEN
1 t
  • Perinteinen kaalilaatikko on monen suosikkiruoka. Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä, kunnes neste on imeytynyt riiseihin.

    Kuori ja hienonna sipuli, leikkaa kaali suikaleiksi.

    Paista jauheliha ja sipuli paistokasarissa kypsäksi. Mausta suolalla, pippurilla ja meiramilla ja siirrä lautaselle odottamaan.

    Kuumenna öljy kasarissa ja lisää kaalisuikaleet. Hauduta kaalia kannen alla 5–10 minuuttia, kunnes se on hieman pehmentynyt. Mausta siirapilla.

    Sekoita keskenään riisi, jauheliha ja kaalit. Levitä seos uunivuokaan. Kaada päälle lihaliemi ja paista 200-asteisessa uunissa noin tunti. Jos pinta tummuu liikaa paiston aikana, peitä laatikko alumiinifoliolla.

    Tarjoa kaalilaatikko puolukkasurvoksen kera.

Ravintosisältö

annos
100 g
  • energiaa
    259 kcal
  • hiilihydraattia
    27.8 g
  • rasvaa
    7.8 g
  • proteiinia
    18.6 g
  • kuitua
    4.2 g
  • suolaa
    2.3 g
Huomioithan että ravintosisällöt ovat suuntaa antavia. Tarkista käyttämiesi elintarvikkeiden ainesosat pakkauksesta tai tuotteen myyjältä ruoka-aineallergioiden ja erityisruokavalioiden varalta.

Lisää suosikiksi

Tulosta

Avainsanat:

päivällinen


Laatinut:

Kuva:

Timo Villanen

Kommentit (50)

  • 25.05.2010

    lehtosin

    En ole vielä kokeillut

  • 09.08.2010

    Vierailija

    no sepä oli tärkeä tieto meille kaikille..

  • 26.08.2010

    Vierailija

    Kaikissa ohjeissa on aina säätämistä...ainakin jos tykkää ruoanlaitosta. Tästä tuli heti mieleen että kaalia ei hauduteta kannen alla (sama kuin piettelisi pierua) vaan kaalia keitetään aina kansi auki jotta kaasut häviävät. Myöskään laatikkoruokiin ei foliot tai kannet kuulu missään tapauksessa. Uunin säädöillä ja laatikkoruoan kosteudella säädellään sopiva pintaruskistus. Terveisin mieskotikokki.

  • 07.01.2011

    keitoksiinsa kyllästynyt kotikokki

    Jo pitkän aikaa mieleni on tehnyt perinteistä kaalilaatikkoa.Asun Ranskassa ja löysin tänään tuoretta keräkaalia-tais olla Espanjasta..Noh oli kuitenkin tosi hyvää kaalia. Tein oheisen ohjeen mukaan ja nyt laatikko on uunissa. Oli kyllä niin hyvää, että söin jo vaikka kuinka paljon ennen uuniinlaittoa. Päälle ripsuttelin korppujauhoja ja voinokareita..niinkuin mummolla oli tapana tehdä..todella hyvä simppeli suomalainen ruoka-ohje tälläiselle ruoanlaitosta ei-tykkäävälle kotikokillekin
    -suosittelen kokeilemaan!

  • 07.01.2011

    keitoksiinsa kyllästynyt kotikokki

    Jo pitkän aikaa mieleni on tehnyt perinteistä kaalilaatikkoa.Asun Ranskassa ja löysin tänään tuoretta keräkaalia-tais olla Espanjasta..Noh oli kuitenkin tosi hyvää kaalia. Tein oheisen ohjeen mukaan ja nyt laatikko on uunissa. Oli kyllä niin hyvää, että söin jo vaikka kuinka paljon ennen uuniinlaittoa. Päälle ripsuttelin korppujauhoja ja voinokareita..niinkuin mummolla oli tapana tehdä..todella hyvä simppeli suomalainen ruoka-ohje tälläiselle ruoanlaitosta ei-tykkäävälle kotikokillekin
    -suosittelen kokeilemaan!

  • 03.08.2011

    PHS

    Tämä ei ole kaalilaatikko, vaan pata, koska laatikkoon tulee muna ja tässä ohjeessa ei ole!

  • 11.11.2011

    Vierailija

    Kaalilaatiko-ohjeita on varaan yhtä monta kuin tekijöitäkin, mutta ei siihen perinteen kaalilaatikkoon ole kyllä muna koskaan kuulunut. Olisi melenkiintoista kuulla millä tavalla PHS munan laatikkoon laittaa, ja mitenkä se muna tekee laatikosta laatikon?

  • 12.11.2011

    Vierailija

    Meni juuri laatikko uuniin, saas nähdä miltä se maistuu

  • 12.11.2011

    Vierailija

    Selailin erilaisten kaalilaatikkojen ohejita, niin missään ei kyllä munaa laitettu. Mutta laitappa ohjetta tänne, ihan mielenkiinnosta voisi kokeilla...

  • 29.11.2011

    Vierailija

    Minä tein tätä viikonloppuna ja oli kyllä hyvää! Kiitos Maku :)

  • 08.01.2012

    Vierailija

    Minulle opetettiin 80-luvulla talouskoulussa munallisen kaalilaatikon teko ja äitini vanha ohje on munallinen. Eli raa'at kananmunat sekoitetaan kaali-jauhelihamassan joukkoon ennen laatikon uuniin laittoa. Munat saostavat laatikon. Nyt viime vuosina olen itse opetellut tekemään tämän laatikon munattomana ja ihan yhtä hyvää on. Rakenne on vain munattomassa "vetisempi".

  • 11.01.2012

    Vierailija

    Kaalilaatikon voi tehdä riisin sijasta myös ohrasuurimoista ja kaalin voi laittaa joukkoon ihan semmoisenaan, kyllä se uunissa pehmiää. Munan voi jättää pois, samoin siirapin. jauhelihaa voi maustaa lihaliemijauheella tai kuutiolla.

    terveisin kotikokki

  • 06.04.2012

    Glutarikokki

    Aina voi säätää, minä tuunasin ohejetta laittamalla sekaan vielä 2 raastettua porkkanaa, ripsauksen cayennepippuria ja valkosipulinkynnen. Keittelin kaalit ja porkkanat pehmeiksi mausteiden kanssa ennen vuokaan laittoa. Naudan vähärasvaisen jauhelihankin jatkoin tummalla soijarouheella. Muna-maito kaalimössön päälle ja uuniin. TAIVAALLISTA JA TERVEELLISTÄ! :)

  • 08.04.2012

    Vierailija

    Mua ihmetyttää näissä ohjeissa se, että aina neuvotaan hauduttamaan kaalilaatikkoa uunissa vain tunnin verran. Näin varmaan laitosruokaloissa toimitaan, ja maku on sen mukaista. Kaalilattikkoa tulee hauduttaa uunissa miedolla lämmöllä vähintään 3 tuntia, mieluummin 5-6 tuntia. Tällöin voi myös unohtaa siirapit, kun kunnolla hautuneen kaalin maku pääsee oikeuksiinsa. Kokeilkaapa!
    PS juuri meni laatikko uuniin, ja itse kokki lähtee tunnin juoksulenkille. Sen jälkeen peitän laatikon foliolla, istahdan pariksi tunniksi katsomaan televisiota - ja ehkä sitten laatikko alkaisi olla valmista!

  • 09.04.2012

    Vierailija

    Samaa mieltä, tunti ei riitä mihinkään. Itse kypsennän miedoll lämmöllä useita tunteja ja sitten vielä jälkilämmössä yön yli. Kaalilaatikko ei ole mitään fast foodia. Jos haluaa oikaista niin maku taatusti kärsii.

  • 29.06.2012

    Vierailija

    Resepti vaikuttaa oikein hyvältä. Oion mutkia ruuanlaitossa, jos se ei vaikuta lopputulokseen. Joskus kokeiluluontoisesti käytän aitoa risotto- tai espanjalaista paella-riisiäkin epäortodoksisesti ihan "toisenlaisiin" ruokiin kuin alkuperäistarkoitus. Käytin eilisessä laatikossa savustettua basmattiriisiä, joka kypsyi samassa keitinvedessä yhtä aikaa kaalin kanssa.Meirami jakaa perheen makumielipiteen, joten sen sijaan laitan rakuunaa. Muita mausteita ovat suola ja mustapippuri, ja makeus tulee hunajasta. Koska perheessä on keliaakikko, pinnalle ei tule kuin voinokareita. Paistan uunissa pitkään, lämpötila 150-175.

  • 22.08.2012

    Wonderer

    Tässä ohjeessa ihmetyttää se, että kehotetaan laittamaan ainekset lautaselle odottamaan. Turhaa tiskiä, kun aineet voi kumota niiden valmistuttua vuokaan ja siellä sitten sekoittaa kun kaikki on valmista uuniin.

    ps. laatikko on nyt uunissa, istun uunin vieressä vesi kielellä odottelemassa.

  • 01.09.2012

    Vierailija Reppu

    No sama tilanne on ohjeissa hernekeitolle liota muutama tunti ja keitä 2 tuntia. Miten te nykykokit voittekaan odottaa että lapsenne tykkää näillä ohjeilla ruuasta tykätä. Kyllä aikaa täytyy olla että voi ruuan oikeesti kunnolla hauduttaa. Pikaruokia on todellisuudessa maksapihvit ja muut sellaiset ruoka-aineet mitkä sitkistyvät ja maut muuttuu liiallisen kypsennyksen takia. Kyllä nykyään löytyy hyviä ohjeita kunhan vähän näkee vaivaa.
    Ps. Nyt meni kaalilaatikko uuniin aluks 2tuntia 140 ast. ja lopuksi 200 astetta 1tunti mut katotaan sitte.

  • 01.09.2012

    Vierailija

    Kokeilkaapa äitini vanhaa, joskin hieman enemmän työtä vaativaa ohjetta.
    Ensin keitetään riisipuuro (maitoon). Jauheliha ruskistetaan ja maustetaan.
    Paloiteltu kaali+sipuli ruskistetaan(voissa),maustetaan suolalla ja meiramilla,annetaan hetken hautua.
    Kaikki aikaansaannokset sekoitetaan keskenään. Lisätään siirappia maun mukaa(saa maistua).Lopuksi vielä joukkoon sekoitetaan muna, lähinnä kiinteyttämään massaa. Tarkistetaan maku ja laitetaan uuniin paistumaan ja hautumaan.Mitä pidempi aika sen parempi laatikko,kunhan ei pala.
    Tällä reseptillä on inhokki-kaalilaatikko muuttunut herkuksi.Olisikohan reilulla voin ja siirapin käytöllä ollut osuutta asiaan?

  • 03.09.2012

    Vierailija

    Jauhelihaa ei tarvitse erikseen ruskistaa. Teen kaalilaatikon näin:
    Haudutan suikaloitua kaalia ja sipulia ensin kattilassa kannen alla voissa ja oliivi/rypsiöljyssä. Suolaa mukaan. Samaan aikaan keitän riisit toisessa kattilassa pelkässä vedessä, ripaus suolaa mukana. Lisään kaalin joukkoon jauhelihan (ensin jauhelihat kaalien päälle, jossa maustan lihan suolalla ym. mausteilla). Sekoittelen maustetut jauhelihat kaalin joukkoon. Lisään lopuksi myös riisin keitinvesineen kaali-jauhelihaseokseen. Riisin ei pidä/tarvitse olla kypsää. Lisään usein jo tässä vaiheessa lihaliemikuution/kuutioita ja sekoittelen. Kaadan seoksen uunivuokaan. Jos kaaliseos on liian kiinteää, lisään kiehautettua vettä tai lihalientä (huom! aina lihalientä silloin, jos en ole jo lisännyt kaaliseokseen). Päälle voinokareita ja uuniin hautumaan pariksi tunniksi n. 200 C. Jos pinta näyttää tummuvan liikaa, alennan uunin lämpöä. Kaalilaatikko on parasta seuraavana päivänä, tuoreen puolukkasurvoksen kanssa.

  • 07.09.2012

    ww

    Lisäsin tähän ohjeeseen ainoastaan korppujauhot pinnalle. Kaalin haudutin kannen alla ja uunissa paistoin tunnin. Juuri se lopputulos mitä hain! Perfect!

  • 08.09.2012

    Vierailija

    Todella maukasta! Oli sitäpaitsi simppeliä ja vaivatonta valmistaa. Puolukkahilloa kaveriksi niin tulee täydellinen kokonaisuus. Kiitos reseptistä.

  • 09.09.2012

    Vierailija

    LAITETTIIN BASMATI THAI RIISIÄ JA KOKO LAATIKOSTA TULI IHAN VALKONEN... MILTÄKÖHÄN MAHTAA MAISTUA

  • 12.09.2012

    Vierailija/keliaakikko

    Laatikko uunissa, ilman munaa...mutta voinokareiden kanssa. Yksi aiemmista kommenteista kävi silmiin ja siihen haluaisinkin nyt pientä selitystä. Jos perheessä on keliaakikko niin miksi laatikon päälle ei voi laittaa voita? Korppujauhon ymmärrän mutta en voita.. Itse olen keliaakikko ja käytän voita, ehkä liikaakin..

  • 14.09.2012

    Vierailija

    Ehdottomasti kannattaa käyttää mukana suppilovahveroita, ja riisin sijaan ohraryynejä (enemmän makua+kotimaista!), jotka kypsytetään/haudeutetaan yhdessä kaalisuikaleiden kanssa. Päälle korppujauhoja tai vaikkapa sesaminsiemeniä, kuten viime viikolla, kun ei ollut korppujauhoja kaapissa.

  • 01.10.2012

    Vierailija/lukutaitoinen ei-keliaakikko

    "Koska perheessä on keliaakikko, pinnalle ei tule kuin voinokareita." Ei minusta mitenkään selitystä kaipaavaa tekstiä.

  • 08.10.2012

    Heni

    mielenkiintoista, miten jokaisella on mielipide siihen OIKEAAN kaalilaatikkoon. Tottumuskysymys. Kerronpa oman kantani tähän laatikkoon: älkää ihmiset pilatko hyvää laatikkoa myrkyllä, eli lihaliemikuutiolla. Saa ihan vastaavaa makua ilman keinotekoisia aineita maustamalla. Ottakaa ihmiset selvää, mitä syötte.

  • 08.10.2012

    vierailija

    Yks se on mikä pysyy ja paranoo - meinaan suomalaisten intohimoinen suhde kaalilaatikkoon! Moiseen värittömään (tai ruman väriseen), lötköön mössöön. Pitääkin tällä viikolla tehdä - ihan omalla "perinne"reseptillä :)

  • 17.10.2012

    Vierailija

    Energian säästämisexi, mie ainaki haudutan riisin ja kaalen yhtaikaa samassa padassa.

  • 25.10.2012

    Vierailija44

    Eikös perinteiseen kaalilaatikkoon kuulu ohra eikä riisi. Ei ole ainakaan ekologiselta kannalta katsottuna lähiruokaa tämä kaali-riisilaatikko. Perinteet kunniaan.

  • 19.11.2012

    Vierailija

    Minäkään en ymmärrä, miksi riisi pitää keittää erikseen. Minä heitän riisin pataan ja sekoittelen hyvin sekaan ja siinä se kypsyy ja imee itseensä ylimääräistä nestettä. Laatikosta ei tule vetistä ja riisi tulee kaaliliemstä todella maukkaaksi.

  • 04.01.2013

    Vierailija

    Muistathan, Heni, ettei asioista selvää ottaminen tarkoita sitä, että ensin eletään huolettomana, kunnes jostain kuullaan jotain pelottavaa, jota sitten levitellään ympäriinsä netissä. Lisäainekeskustelua käydään muuallakin kuin Studio55:n, Magneettimedian tai muiden vastaavien sivujen suojissa. Lähdekritiikkiä, kiitos! (Enkä tarkoita nyt sitä, että todetaan kaikkien eri kannalla olevien lähteiden olevan salaliittojen rahoittamia...)

    Anteeksi tekstini ikävä sävy, mutta alan olla hieman kyllästynyt siihen vinoutuneeseen valistamiseen, mitä itseään muita valveutuneempina pitävät ihmiset harrastavat.

  • 08.01.2013

    M-69

    Riisin tai suurimot voi myös laittaa keittämättömänä vuokan alimmaisille kerroksille, täten riisi sitten imasee ylimääräisen nesteen, ja helpottaa ihmeesti laatikon tekoa. Alkuperäinen tehtävähän on juuri tuo että riisi imee ylimääräisen nesteen ja laatikko ei jää liika nesteiseksi. Hifstelyä riisinkeitto erikseen, johan tuo uunissa oloaika on jo riittävä myös riisin kypsymiselle. ;-)

  • 25.02.2013

    Vierailija

    Todella hyvä ohje monta kertaa tätä tehnyt onnistuneesti ja Kaikki Ovat tykänneet :)

  • 02.07.2013

    Vierailija

    JUURI NÄIN OLET AIVAN OIKEASSA, KUN MINÄ TEEN KAALILAATIKON...KEITÄN KAALIN JA RIISIN...EN HAUDUTA...EIKÄ MITÄÄN VOLIOTA JOS RUSKISTUU LIIKAA...ILMEISESTI SE ON KYPSÄ, JA UUNIAKIN VOI SÄÄTÄÄ...AINAKIN MINUN UUNIA...HEH...KAALILAATIKKO ON HYVÄÄ, JA SITÄ ON SAATAVA AINA VÄLILLÄ...

  • 20.07.2013

    Vierailija

    Itse juustofanina laitan aina 15 min ennen uunista pois ottamista päälle mozzarellaa, nam!:)

  • 17.08.2013

    Vierailija

    Niin kuin tämäkin.

  • 05.09.2013

    Vierailija

    Kaalilaatikko on ihanaa...eilen just sain äidin valmistamaa, maailman parasta kaalilaatikkoa, hmmmmmm! Mutta??? miten voi ja keliakia liittyvät toisiinsa? Keliakialiiton sivuilta katsoin, että voi kyllä soveltuu keliakiaa sairastaville, ellei sitten henkilöllä ole myös laktoosi-intoleranssia.

  • 06.09.2013

    Vierailija

    Erittäin hieno ja varteenotettava näkökanta:) Kiitos

  • 08.09.2013

    Vierailija

    Hyvä ohje! Itse tein: 2kg kaalia freesattuna, 0,5 kg jauhelihaa ja 1,5dl ohrasuurimoja + 1 lihaliemikuutio 2dl vettä. EI siirappia ym kermaa jne. 4-5 h uunissa 150 astessa lasagnevuoassa (matala ja laakea --> pinnasta kuivempi). Merilevää ajattelin seuraavan kerran laittaa mukaan --> umamia
    Parasta!

  • 11.09.2013

    Vierailija

    meillä ei hauduteta,eikä kypsennetä mitään etukäteen..kaikki raakoina sekaisin(jauheliha, riisit ja kaali)ja uunivuokaan. Päälle kaadetaan liemi, jossa lihaliemikuutioita,valkopippuria ja siirappia. Lopuksi pari voi nokaretta ja uuniin. uunissa ainakin 3h miedolla lämmöllä ja hyvää tulee eikä esivalmisteluihin mene kuin hetki.

  • 30.09.2013

    ggraimo

    nonniin ei muuta kun laatikkoa tekemään.
    mulla oli ainakin vaikeaa valita että kenen ohjeilla tekisi, mutta päädyn tänne. ohje kuulosti oikeen hyvälle, mutta yksi kohta nyppii.
    se että kanamunaa kaali laatikkoon mitä ihmettä?! mihinköhän tää maailman maistelu oikeen menee?! - 12v tyttö

  • 23.10.2013

    Vierailija

    Mitään munaa laatikkoon vaan pirakkaan.

  • 24.10.2013

    Mummu:)

    Itse en paljon tee kaalilaatikkoja, mutta nyt rupesi mieleni tekemään kun niin hyvältä näyttää.:)

  • 27.10.2013

    Meltti

    Vaikuttaa hyvältä ohjeelta. Meiramia ei ollut joten se jäi pois, eikä siirappiakaan löytynyt, joten laitoin fariinisokeria. Mittasuhteet ei ehkä ihan samat kun tein isomman setin kerralla. Puolen tunnin päästä kääntelin laatikkoa ja laitoin juustoa päälle. Loppuvaiheessa nostin lämmöt että saa vähän väriä pintaan, mutta unohtui sitten... hiukka kärähti, mutta törkeen hyvää. Puolukka kyllä ehdoton kaverI! Tätä pitää tehdä toistekin.

  • 02.12.2013

    Vierailija

    Olen tehnyt nyt pari kertaa tätä kaalilaatikkoa, mutta käyttänyt Myllyn Parhaan riisi-ohra-seosta, tulee loistavan makuista.

  • 16.01.2014

    Vierailija

    Ohraa minäkin tähän laitoin riisin sijaan. Ei perinteisesti Suomeen olla Kiinasta asti riisiä tuotu.

  • 18.01.2014

    Vierailija

    Tulee parempaa kun jättää sokerin (siirapin) pois laatikosta. Makuasioista ei kannata kiistellä.

  • 10.02.2014

    Vierailija

    No nyt luit väärin. Kommentissa luki että päälle ainoastaan voita, koska perheensä on keliaakikko. Käytän itse usein korppujauhon sijasta Po-kuitua, joka on tehty perunasta.

  • 03.04.2014

    erkki pekkala

    miksei riisin sijasta ohrasuurimo on tosi hyvää

Kommentoi

Esikatselu

Lisää suosikiksi

Tulosta