Jumalaiset kanelipikkuleivät
MU

Resepti: Maku 06/2010

Jumalaiset ka­ne­li­pik­ku­lei­vät

Resepti: Maku 06/2010

Jumalaiset ka­ne­li­pik­ku­lei­vät

ARVIOI
3.9

Lisää suosikiksi

Tulosta 

Tee näin 1 t 45 min

1 t 45 min
{
AKTIIVINEN
45 min
PASSIIVINEN
1 t
  • Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. On tärkeää, että voita ja sokeria vatkataan, kunnes ne ovat hyvin vaahtoutuneet ts. muuttuneet väriltään lähes valkoiseksi.
    Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Sekoita taikinaksi. Käytäthän mittaamiseen aina mittavälineitä, jotta ei tule mittavirheitä. (Vaniljakastikeaineksia tarvitset 1,5 dl = 87 g).
    Anna taikinan levätä kelmulla peitettynä jääkaapissa noin 30 minuuttia. Jos taikina on jääkaapissa pidempään, niin siinä oleva voi kovettaa taikinan, ja sitä vaativampaa taikinan saaminen kaulittavaksi on. Toisaalta jos jättää jääkaappikäsittelyn väliin, niin taikina voi olla liian pehmeää kaulittavaksi.
    Kauli taikinasta 3–4 mm paksuinen levy, ja painele siitä piparimuoteilla pikkuleipiä. Kun otat taikinan jääkaapista niin vaivaa sitä käsissäsi, kunnes se lämpiää sen verran, että työstäminen on mahdollista. Jos taikina vaivaamisesta ja lämmittämisestä huolimatta on erittäin murenevaista eikä tahdo pysyä kasassa, niin voit lisätä siihen 1-2 rkl nestettä, esim. kermaa. Tämä vähentää taikinan murenevaisuutta. Kaulintavaiheessa on tärkeää, että käytät jauhoja vain sen verran, että taikina ei tartu pöytään tai kaulimeen. Vältä liian jauhojen käyttöä. Käytä pieniä muotteja ja nosta pikkuleivät pöytäpinnalta ohuella metallilastalla (jonka voit kastaa jauhoihin tarttumisen estämiseksi). Taikinaa on myös turha yrittää kaulia hyvin ohueksi. Parempi on jättää se reilusti noin 4 mm paksuiseksi.
    Sekoita kaneli ja sokeri matalalla lautasella. Paina jokaisen jumalaisen kanelipikkuleivän yläpuoli seokseen. Jos hankalaa, niin kaneli-sokeriseoksen voi myös ripotella pikkuleipien pinnalle kun olet nostanut ne leivinpaperoidulle pellille.
    Paista leivinpaperoidulla pellillä kanelipikkuleipiä 200 asteessa 10–12 minuuttia.
    •Taikina on vaativaa käsiteltävää ja murenevaista kuten lusikkaleipätaikinatkin. Toivotan kanelipikkuleipien työstöön kärsivällisyyttä. Joka tapauksessa herkullinen maku maksaa vaivan.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeilitko reseptiä?

Tekisitkö uudestaan?
Mitä pidit?
ARVIOI:
3.9
  • Onnistuin
  • Helppo
  • Hurmasin vieraat
  • Opin uutta
  • Ei maistunut
  • Kaikki meni

Ravintosisältö

annos
100 g
  • energiaa
    45 kcal
  • hiilihydraattia
    5.2 g
  • rasvaa
    2.4 g
  • proteiinia
    0.4 g
  • kuitua
    0.1 g
  • suolaa
    0 g
Huomioithan että ravintosisällöt ovat suuntaa antavia. Tarkista käyttämiesi elintarvikkeiden ainesosat pakkauksesta tai tuotteen myyjältä ruoka-aineallergioiden ja erityisruokavalioiden varalta.

Lisää suosikiksi

Tulosta 

Avainsanat:

munaton, kasvis


Laatinut:

Kuva:

Timo Villanen

Kommentit (16)

0% Tekisi uudestaan
    • 06.01.2011

      Vierailija, iloinen sellainen :)

      Tein näitä Jumalaisia pikkuleipiä ja yhdyn edellisiin,
      haastetta todella riitti, mutta kyllä vaiva palkittiin.

      Jokainen pikkuleipiä maistanut oli aivan ihastuksissaan, mitä nää on? Sairaan hyviä!
      Ja sitä ne oli. Kannatti siis todella, todella nähdä vaiva.

      Itse totesin, että mureneva taikina on mahdoton juttu, joten sekoitin taikinaan yhden kananmunan ja sain sopivan kostean, kasassa pysyvän koostumuksen.

      Lisäksi hyvin yksinkertainen muotti ja terävä lasta pellille siirtämiseen oli ehdoton onnistumisen kannalta..... kunnianhimoisena yritin lumihiutalemutilla, ei ei. Vaihdoin sydänmuottiin, niin jopas alkoi onnistua.

      Aion säilöä tämän reseptin aarteiden arkistoon ja tulen varmasti leipomaan näitä jatkossa. Kiitos Reseptistä!

    • Tein ekaa kertaa elämässäni pikkuleipiä :). Noo onhan joulupipareita tullut valmiista taikinasta tehtyä joskus.
      Päätin, että jos keksien nimi on "Jumalaiset pikkuleivät", niin niitä on pakko yrittää tehdä.
      Kaulimisessa meinasi lyhytpinnaisena hermo mennä, kun ei aluksi pysynyt kasassa ja aloin syyttää itseäni, kun en osaa edes kaulita. Enkä kehdannut äitillekkään soittaa kaulimis avuksi..
      Mutta onneksi kärsivällisyys palkittiin, kun aikani tunnusteltua alko taikina silittymään ja innostuin liikaa onnistumisestani, että kaulitsin liian ohueksi taikinalevyn. Pikkuleivistä ei tullut niin ihanaa rakennetta kuin kuvassa. Ja kaikenlisäksi innostuin pyörittelemään aivan liiassa kanelimäärässä (minä <3 kaneli) ja näyttivät hehkeän tummanruskeilta ja kaneli maistui vieraitten mieleen ehkä liikaa, mutta muuten herkkua ;). Ja viimeinen pellillinen tuoksahti jo savulle (värinä musta) uunista muistaessani ottaa pois. Ja eikö vieraat niitäkin menneet maistamaan. Kummitätini sanoin: "luulin näitä lakritsi pipareiksi,jotain sadun erikoisia juttuja taas" ;) .

      Vaikeusasteesta huolimatta selvisin mielestäni aika hyvin ekakertalaisena. Monilla on ollut näköjään ongelmia myös. Mutta nämä minun ongelmani löytyvät vain peiliin katsoessani :).

      Kiitos ihananista MAKU- ohjeista!

      Makeaa Vuotta 2011!!

    • 18.12.2010

      vierailija

      Hyvin onnistuivat. Tein pienellä tähtipiparimuotilla (halkaisija vain n. 4 cm) ja sain yht. 97 kpl yhdestä taikinaerästä. Nyt purkittamaan ja ystäville joulutervehdyksiksi viemään.

    • 18.12.2010

      Vierailija

      Joulun taika varmasti auttoi, pikkuleivät onnistuivat reseptiä muuttamatta täydellisesti ja maku on jumalainen! Ainoastaan kappale määrä on minulla pienempi ja puukaulin oli parempi vaihtoehto. Kiitos upeasta reseptistä. Kruunaavat joulupöydän, jos lapset eivät popsi kaikkia ennen sitä!

    Lisää kommentteja (12)

    Kommentoi

    Lisää suosikiksi

    Tulosta