Jumalaiset kanelipikkuleivät
MU

Resepti: Maku 06/2010

Jumalaiset ka­ne­li­pik­ku­lei­vät

Resepti: Maku 06/2010

Jumalaiset ka­ne­li­pik­ku­lei­vät

Lisää suosikiksi

Tulosta 

Tee näin 1 t 45 min

1 t 45 min
{
AKTIIVINEN
45 min
PASSIIVINEN
1 t
 • Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. On tärkeää, että voita ja sokeria vatkataan, kunnes ne ovat hyvin vaahtoutuneet ts. muuttuneet väriltään lähes valkoiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Sekoita taikinaksi. Käytäthän mittaamiseen aina mittavälineitä, jotta ei tule mittavirheitä. (Vaniljakastikeaineksia tarvitset 1,5 dl = 87 g). Anna taikinan levätä kelmulla peitettynä jääkaapissa noin 30 minuuttia. Jos taikina on jääkaapissa pidempään, niin siinä oleva voi kovettaa taikinan, ja sitä vaativampaa taikinan saaminen kaulittavaksi on. Toisaalta jos jättää jääkaappikäsittelyn väliin, niin taikina voi olla liian pehmeää kaulittavaksi. Kauli taikinasta 3–4 mm paksuinen levy, ja painele siitä piparimuoteilla pikkuleipiä. Kun otat taikinan jääkaapista niin vaivaa sitä käsissäsi, kunnes se lämpiää sen verran, että työstäminen on mahdollista. Jos taikina vaivaamisesta ja lämmittämisestä huolimatta on erittäin murenevaista eikä tahdo pysyä kasassa, niin voit lisätä siihen 1-2 rkl nestettä, esim. kermaa. Tämä vähentää taikinan murenevaisuutta. Kaulintavaiheessa on tärkeää, että käytät jauhoja vain sen verran, että taikina ei tartu pöytään tai kaulimeen. Vältä liian jauhojen käyttöä. Käytä pieniä muotteja ja nosta pikkuleivät pöytäpinnalta ohuella metallilastalla (jonka voit kastaa jauhoihin tarttumisen estämiseksi). Taikinaa on myös turha yrittää kaulia hyvin ohueksi. Parempi on jättää se reilusti noin 4 mm paksuiseksi. Sekoita kaneli ja sokeri matalalla lautasella. Paina jokaisen jumalaisen kanelipikkuleivän yläpuoli seokseen. Jos hankalaa, niin kaneli-sokeriseoksen voi myös ripotella pikkuleipien pinnalle kun olet nostanut ne leivinpaperoidulle pellille. Paista leivinpaperoidulla pellillä kanelipikkuleipiä 200 asteessa 10–12 minuuttia. •Taikina on vaativaa käsiteltävää ja murenevaista kuten lusikkaleipätaikinatkin. Toivotan kanelipikkuleipien työstöön kärsivällisyyttä. Joka tapauksessa herkullinen maku maksaa vaivan.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeilitko reseptiä?

Tekisitkö uudestaan?
Mitä pidit?
ARVIOI:
3.9
 • Onnistuin
 • Helppo
 • Hurmasin vieraat
 • Opin uutta
 • Ei maistunut
 • Kaikki meni

Ravintosisältö

annos
100 g
 • energiaa
  45 kcal
 • hiilihydraattia
  5.2 g
 • rasvaa
  2.4 g
 • proteiinia
  0.4 g
 • kuitua
  0.1 g
 • suolaa
  0 g
Huomioithan että ravintosisällöt ovat suuntaa antavia. Tarkista käyttämiesi elintarvikkeiden ainesosat pakkauksesta tai tuotteen myyjältä ruoka-aineallergioiden ja erityisruokavalioiden varalta.

Lisää suosikiksi

Tulosta 

Avainsanat:

munaton, kasvis


Laatinut:

Kuva:

Timo Villanen

Kommentit (16)

0% Tekisi uudestaan
  • 08.12.2010

   Vierailija

   Levisi uunissa surkean näköisiksi. Ei tullut joulua näillä pikkuleivillä. Vaikka paljon leiponeena osaan suhtautua ohjeisiin huolella.. tällä kertaa metsään meni rytinällä.

  • 08.12.2010

   Julinka

   Ohjetta on yritetty tarkentaa selkeämmäksi, mutta silti oikean lopputuloksen saaminen on ollut haastavaa monelle.
   Toivottavasti maku oli ulkonäköä parempi

  • 08.12.2010

   Vierailija

   Yhdyn ensimmäiseen kirjoittajaan. Paljon leiponeena ihmisenä, epäonnistuin tässä kuitenkin täysin! Taikina mureni murenemistaan ja oli todella hankala leipoa. Jotain kuitenkin sain aikaan ja olivat hyviä. Mutta eipä tule toista kertaa kun näitä meillä leivotaan.

  • 08.12.2010

   Vierailija

   Hei
   Ohje tosiaan on vaativammasta päästä, ja on aiheuttanut päänvaivaa monelle. Joillakin pikkuleivät ovat levinneet paiston aikana. Tämä voisi johtua esimerkiksi siitä, että voin määrä on ollut suhteessa isompi kuin ohjeessa, eli jauhoja liian vähän. Toisilla taas taikina on ollut niin kuivaa, että se on vain murustunut, ja kauliminen on ollut lähes mahdotonta (kielii puolestaa hiukan liian isosta jauhomäärästä - 1-2 rkl kermaa voi auttaa).
   Tässä taikinassa tulee olla juuri oikeassa suhteessa ainekset. Jo 1/4 desin heitto jauhomäärässä puoleen tai toiseen voi haitata. Myös jääkaappisäilytys vaikuttaa voin koostumukseen ja siten kauliutuvuuteen sekä käyttäytymiseen paiston aikana.
   Haastetta siis riittää, jotta oman käsialansa ja taikinan käyttäytymisen oppii tuntemaan. Toivon kuitenkin, että pikkuleipien maku palkitsee leipomisen vaivan.
   Terveisin
   Kati Pohja
   Ruokatoimittaja

  • 09.12.2010

   Vierailija

   Haastavuudesta huolimatta ajattelin uskaltautua kokeilemaan ohjetta. Minua askarruttaa pikkuleipien säilytys, eli jos leivon jo nyt, säilyvätkö jouluun saakka? Huoneenlämmössä vai jääkaapissa? Kestävätkö pakastuksen?

  • 10.12.2010

   vierailija

   Kuivat pikkuleivät säilyvät huoneenlämmössä kosteudelta suojattuna samaan tyyliin kuin piparkakut, eli varmasti ainakin kuukauden. Pakastaminen on turhaa.
   Terveisin
   Kati Pohja

  • Olen kokenut ruuanlaittaja mutta leipojana suht noviisi, ja olin yllättynyt siitä, kuinka helppoa näiden piparien tekeminen varoituksista huolimatta oli.

   Kaksi "järkytystä" kuitenkin tuli:
   1) Sain 70 pikkuleivän sijaan aikaan 23
   2) Poltin ne miltei selän kääntämisellä - kärvähtävät TODELLA helposti...

   Hyviä silti - pitää koettaa polttamatta toinen setti!

  • 11.12.2010

   vierailija

   Kappalemäärä varmaan riippuu muotin koosta.
   Mutta muuten tässä nettiohjeessa taitaa olla virhe, sillä Ekströmsin Marsan vaniljakastikeaines on 87 g eikä 126 g. Lehdessä ohjeessa luki 1 pkt (2 ps) Ekströms Fresta Marsan. Minä ihan mittasin ja se paketillinen eli 2 pussia, eli 87 g oli tasan 1,5 dl. Mutta jos laittaa 126 g niin taitaa taas kuiva-ainemäärä kasvaa ja taikinan koossapysyminen vaikeutua.
   Mutta hyviä olivat!

  • 12.12.2010

   Vierailija

   Mureneva taikina oli hieman haastavaa, mutta täysin vaivan arvoista! Taidankin tehdä muutaman satsin lisää, ja viedä jouluna tuliaisiksi :)

   Kiitos vielä kerran mahtavasta reseptistä!

  • 12.12.2010

   Vierailija

   Taikina tosiaan aika murenevaista. Mutta huomasin että kun taikina oli huoneenlämmössä jonkin aikaa, sekä se että leivoin sitä käsissäni, kauliminen oli huomattavasti helpompaa.
   Paistamisessa saa olla tosi tarkkana, palaa hyvin herkästi. Eikä levinnyt lainkaan, niinkuin täällä joillakin luki.
   Mutta ei mitenkään erityisen hankala leivottava, ehkä teen toisenkin kerran. Ja maku on aivan taivaallisen ihana! Ei ihme että nimikin on jumalainen... :)

  • 13.12.2010

   Vierailija

   Nyt on eka satsi leivottu, ja ihan turhaan jännäsin ohjeen vaikeutta - taikinahan oli suorastaan tosi helppotekoinen! Lisäsin taikinaan 1 rkl maitoa ja leipomisen/sokerissa kastamisen/paistamisen suhteen ei ollut minkäänlaista ongelmaa! Kiitos loistavasta ohjeesta!

  • 17.12.2010

   Vierailija

   Tuoksu on ihana, vanilja jää kutkuttavasti leijailemaan ilmaan... Makukin hieno, tosin ulkonäkö voisi olla omissani kauniimpikin. En saanut tehtyä mitenkään piparimuoteilla, mutta tein pötkön ja leikkelin siitä lantteja, ihan kivoja niinkin. Ensin taikina oli vaikea leipoa, mutta pysyi uunissa kasassa. Sitten lisäsin vähän kermaa, kun reseptin nesteettömyys epäilytti, sitten oli helpompi leipoa, mutta leviää uunissa. Paistuvat myös helposti enemmän pohjasta ja pinta jää vaaleaksi. Minusta parempia, jos kanelin jättää pois ja dippaa vain sokerissa, siitä tulee kivan kiteinen pinta.

  • 18.12.2010

   Vierailija

   Joulun taika varmasti auttoi, pikkuleivät onnistuivat reseptiä muuttamatta täydellisesti ja maku on jumalainen! Ainoastaan kappale määrä on minulla pienempi ja puukaulin oli parempi vaihtoehto. Kiitos upeasta reseptistä. Kruunaavat joulupöydän, jos lapset eivät popsi kaikkia ennen sitä!

  • 18.12.2010

   vierailija

   Hyvin onnistuivat. Tein pienellä tähtipiparimuotilla (halkaisija vain n. 4 cm) ja sain yht. 97 kpl yhdestä taikinaerästä. Nyt purkittamaan ja ystäville joulutervehdyksiksi viemään.

  • Tein ekaa kertaa elämässäni pikkuleipiä :). Noo onhan joulupipareita tullut valmiista taikinasta tehtyä joskus.
   Päätin, että jos keksien nimi on "Jumalaiset pikkuleivät", niin niitä on pakko yrittää tehdä.
   Kaulimisessa meinasi lyhytpinnaisena hermo mennä, kun ei aluksi pysynyt kasassa ja aloin syyttää itseäni, kun en osaa edes kaulita. Enkä kehdannut äitillekkään soittaa kaulimis avuksi..
   Mutta onneksi kärsivällisyys palkittiin, kun aikani tunnusteltua alko taikina silittymään ja innostuin liikaa onnistumisestani, että kaulitsin liian ohueksi taikinalevyn. Pikkuleivistä ei tullut niin ihanaa rakennetta kuin kuvassa. Ja kaikenlisäksi innostuin pyörittelemään aivan liiassa kanelimäärässä (minä <3 kaneli) ja näyttivät hehkeän tummanruskeilta ja kaneli maistui vieraitten mieleen ehkä liikaa, mutta muuten herkkua ;). Ja viimeinen pellillinen tuoksahti jo savulle (värinä musta) uunista muistaessani ottaa pois. Ja eikö vieraat niitäkin menneet maistamaan. Kummitätini sanoin: "luulin näitä lakritsi pipareiksi,jotain sadun erikoisia juttuja taas" ;) .

   Vaikeusasteesta huolimatta selvisin mielestäni aika hyvin ekakertalaisena. Monilla on ollut näköjään ongelmia myös. Mutta nämä minun ongelmani löytyvät vain peiliin katsoessani :).

   Kiitos ihananista MAKU- ohjeista!

   Makeaa Vuotta 2011!!

  • 06.01.2011

   Vierailija, iloinen sellainen :)

   Tein näitä Jumalaisia pikkuleipiä ja yhdyn edellisiin,
   haastetta todella riitti, mutta kyllä vaiva palkittiin.

   Jokainen pikkuleipiä maistanut oli aivan ihastuksissaan, mitä nää on? Sairaan hyviä!
   Ja sitä ne oli. Kannatti siis todella, todella nähdä vaiva.

   Itse totesin, että mureneva taikina on mahdoton juttu, joten sekoitin taikinaan yhden kananmunan ja sain sopivan kostean, kasassa pysyvän koostumuksen.

   Lisäksi hyvin yksinkertainen muotti ja terävä lasta pellille siirtämiseen oli ehdoton onnistumisen kannalta..... kunnianhimoisena yritin lumihiutalemutilla, ei ei. Vaihdoin sydänmuottiin, niin jopas alkoi onnistua.

   Aion säilöä tämän reseptin aarteiden arkistoon ja tulen varmasti leipomaan näitä jatkossa. Kiitos Reseptistä!

  Kommentoi

  Lisää suosikiksi

  Tulosta