KATSOMASI RESEPTIT

Vihreiden tomaattien arvoitus

HEI! Tomaattipenkistäni puskee satamäärin tomaatteja. Lämpimästä kesästä huolimatta raakileet eivät ehtine kypsyä punaisiksi asti kuten edellisinä vuosina. Millä tavoin voisin parhaiten hyödyntää nuo herkulliset, mutta vielä vihreät tomaatinraakileet? Voisiko niitä säilöä esimerkiksi tomaattisoseeksi talven varalle? Reseptejä?

Liisa , 17.08.2011
Miten ja miksi
Liisa
kysyi 17.08.2011

Kommentit (6)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat
 • Työkaverillani kävi sama juttu tomaattien kanssa. Hän aikoo kokeilla alla olevaa hilloreseptiä:

  Vihreä tomaattihillo
  500 g vihreitä tomaatteja
  300 g omenoita
  1 sitruunan mehu
  maustemitallinen inkivääriä
  500 g sokeria
  Tomaatit kuutioidaan ja niistä poistetaan kanta. Omenat kuoritaan ja kuutioidaan. Omenat, tomaatit ja inkivääri laitetaan kattilaan, lisätään vähän vettä, itse laitoin noin puoli desiä. Keitellään hiljalleen, loppu tarvittava neste muodostu tomaateista ja omenoista kunhan alkavat kiehua. Keitetään omenoita ja tomaatteja kunnes ne ovat pehmeitä. Lisätään sokeri ja keitetään kokoon. Jos haluaa kiinteää hilloa, voi lisätä hillosokeria tai jotain pektiininä sisältävää ainesta. Sitten vaan purkitellaan, jäähdytetään ja eikun syömään.

  • 1) kääri tomaatit yksitellen sanomalehteen ja anna jatkaa punastumista sisällä, huoneenlämmössä

   2) Täältä löytyy ne kuuluisat "paistetut vihreät tomaatit" http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/78973/Paistetut%20vihre%C3%A4t%20tomaatit/

   3) Marmelaadia vihreistä tomaateista

   1 kg vihreitä tomaatteja
   1/2 kiloa sokeria
   3 sitruunan raastettu kuori
   peukalon kokoinen pala inkivääriä, kuorittuna
   atamonia

   Huuhtele tomaatit ja leikkaa ne paloiksi. Sekoita kaikki ainekset paitsi atamoni, ja keitä sekoittaen kunnes hillo on valmista. Poista inkiväärin palanen, lisää atamoni ohjeen mukaan ja purkita.

   4) Etikkasäilyke vihreistä tomaateista

   1/2 kiloa vihreitä tomaatteja
   2 l vettä
   2 1/2 dl etikkaa
   1 dl suolaa

   Mausteita maun mukaan, esimerkiksi valkosipulin kynsiä tai kokonaisia chilipippureita. Työnnä nämä purkkeihin tomaattien kanssa, aika pohjalle. Voit käyttää sellerisuolaa, chilihiutaleita tai sinapinsiemeniä, jotka keität etikkaliemessä. Voit laittaa purkkeihin tillinkukintoja. Jos haluat olla vähän seikkailunhaluinen, kokeile laittaa joka purkkiin kanelitanko tai pala inkivääriä.

   Pese tomaatit ja poista kannat. Pakkaa tomaatit tiukkaan puhtaisiin lasipurkkeihin.
   Kiehauta vesi, etikka ja suola (ja halutessa chilihiutaleet) ja kaada purkkeihin niin että tomaatit peittyvät.
   Sulje purkit ja säilytä.

   Noudata yleisiä säilöntäohjeita purkkien sterilisoinnissa yms.

   • Tomaatin ja perunan vihreät osat sisältävät solaniini-nimistä myrkkyä. Sen takia me Maku-toimituksessa suosittelemme raakojen vihreiden tomaattien sijaan syömään hyviä kypsiä tomaatteja. Yksi vaihtoehto on laittaa raa’at tomaatit lautaselle kypsymään. Jotkut kyllä kypsyvät ajan kanssa.

    Tsekkaa http://www.maku.fi/kysymys/vihreat-tomaatit

    • Eviran sivuilla sanotaan tarmennin vielä:
     Voiko vihreitä tomaatteja käyttää ravinnoksi?
     Raa’at vihreät tomaatit sisältävät vihreän perunan tavoin lievästi myrkyllisiä aineita, glykoalkaloideja. Tomaatissa tätä myrkkyä kutsutaan tomatiiniksi ja se saattaa jo pieninä annoksina aiheuttaa mm. ripulia, vatsakramppeja, pahoinvointia ja polttavaa tunnetta kurkussa. Tomaatin kypsyessä glykoalkaloidit haihtuvat. Haitallisen glykoalkaloidien takia raakojen vihreiden tomaattien syöntiä käsittelemättömänä tai edes ruoaksi valmistettuna ei suositella.
     Toisaalta on olemassa myös tomaattilajikkeita, jotka ovat kypsinäkin vihreitä. Nämä kypsät vihreät tomaatit eivät sisällä glykoalkaloideja ja ovat turvallisia syödä.

    • Hei Liisa!
     Tomaattisoseen keittäminen on hyvä idea. Vihreistä tomaateista valmistuu myös makoisa chutney sipulien kanssa. Valitettavasti säilöttyjen vihreiden tomaattien ohje on kadonnut Maku-arkistosta johonkin, mutta kannattaa hyödyntää tuota vihreiden kirsikkatomaattien ohjetta. Kerro meillekin, miten homma onnistui ja keksitkö vielä jonkun reseptin lisää!

     Vastaa

     Uusimmat kysymykset