KATSOMASI RESEPTIT

Tuore nokkonen

Uusimmassa lehdessänne on resepti johon tulee tuoretta nokkosta. Sikäli se hieman kummastuttaa, koska aina sanotaan, että nokkonen pitäisi kerätä keväällä. Eli voiko sitä siis vielä näin loppukesästä/syksyn alussa kerätä ilman, että sen maku on kitkerä tms.?

korsow.kaisu , 12.09.2012
Miten ja miksi
korsow.kaisu
kysyi 12.09.2012

Kommentit (2)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat
 • 18.09.2012

  nokkosintoilija

  Lehdessä Rauhala sanoo, että he käyttivät (lapsuudessaan) nokkosta läpi kasvukauden. Viisas äiti on hänellä ollut!
  Ei syyskussa kannata mennä siementäneestä, kuihtumista odottavasta nokkosesta lehtiä ottamaan, vaan kasvustoa tulee niittää kesän mittaan, niin nokkonen puskee uutta koko kesän. Mutta vielä esim. heinä-elokuussa olen kerännyt sellaisesta nokkosesta lehtiä, jota ei ole niitetty ja aivan hyvää keittoa ja muhennosta on tullut. Maku ei kitkeröidy vanhoissakaan lehdissä, vaan suurin ero on se, että nuorista nokkosista voi käyttää myös varret, vanhemmissa varret ovat kuituisia ja vanhemmat lehdet ovat hyvin karheita ja myös niiden lehtiruodit ovat kuituisia. Jos vanhempia lehtiä käyttää, niin niitä pitää keittää kauemmin (nopea ryöppäys ei riitä) ja hienontaa huolellisemmin. Huom. Keitinvettä ei pidä heittää pois, vaan käytää se keiton pohjana, taikinanesteena tms. Siihen liukenee suuri osa nokkosen C-vitamiinista ja kivennäissuoloista. On hölmöä kantaa kaupasta kotiin appelsiineja jos kaataa nokkosen keitinveden viemäriin! Nokkonen on erittäin ravintorikas kasvi, olisi suotavaa että sen käyttö yleistyisi muulloinkin kuin toukokuussa. Kiitos Maulle että julkaisette nokkosohjeita myös näin syksymmällä, niin se tietoisuus leviää.
  Mutta Lehdessä nokkoskeiton kanssa samassa kuvassa taitaa olla kehäkukkia? - kuvaa ei siis ole alkukesällä otettu, sillä ihana kehäkukka kukkii vasta syyskesällä. Myös koko sivun kuvassa kukkii sellaisia kukkia, jotka eivät ole alkukESän kukkia. Ja onhan siellä kanttarellejakin. Tuskin on artikkeli tehty alkukesällä?

  • Hei Kaisu!
   Kiitos viestistäsi ja mielenkiintoisesta kysymyksestäsi. Nokkonen on puhuttanut meitä kovasti täällä toimituksessamme. Osmo Rauhalan juttu on tehty alkukesästä, ja siksi hän käyttää menussaan nuorta nokkosta. Jos haluaa käyttää nokkosta syksymmälläkin, kannattaa hoitaa omaa nokkosviljelmäänsä niittämällä sitä. Tällaisen vinkin antoi yksi toimituksemme jäsen. Kokeilemisen arvoinen kikka.

   Vastaa

   Uusimmat kysymykset