KATSOMASI RESEPTIT

Täytekakun pohja

Missä on vika, kun en saa täytekakun pohjaa onnistumaan. Se nousee vuoassa aivan hyvin, ja oletan näin ollen sen myös onnistuvankin. Hetken kuluttua kun se pitäisi ottaa pois uunista siitä on tullut aivan matala, eli se on laskenut mutta MIKSI. Olen tehnyt tavallisen sokerikakkupohjan ja irtopohjavuoassa.
Muut kakut kyllä onnistuvat. Teräsvuoassa myös täytekakun pohjat onnistuivat paremmin.
Ennen sain kakun aina leikattua kolmeen osaan, mutta nyt juuri ja juuri kahteen, kun keskellä on "monttu".

Riitta Sorsa , 25.11.2013
Leivonta
Riitta Sorsa
kysyi 25.11.2013

Kommentit (1)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat
 • Hei!

  Kiitos kysymyksestäsi. Kuulostaa harmilliselta pulmalta. Tässä muutama seikka, jotka voivat vaikuttaa muna-sokerivaahtoon perustuvan kakun onnistumiseen. Toisaalta, jos kakut ovat ennen onnistuneet, voisi kuvitella että pulma johtuu vuoasta tai uunista, eikä taikinasta. Ehdotan kuitenkin ratkaisuja, toivottavasti löydät niistä oikean. Osa asioista on varmasti hyvin tuttuja, mutta niistä voi olla iloa jollekin toiselle leipojalle.

  Ovathan käyttämäsi kananmunat huoneenlämpöisiä? Niistä syntyy kuohkein ja kestävin vaahto. Kylmistä kananmunista vatkattu vaahto voi jäädä ohueksi, vaikka vatkaisi kauankin. Vaahdon tulee olla ilmavaa, jotta se kannattelee taikinaa.

  Vatkaathan muna-sokerivaahtoa riittävän kauan? Vaahto on valmista, kun sen pinnalle jää vatkainta nostaessa kuvio.

  Siivilöi jauhoseos taikinaan: niin varmistat sen tasaisen sekoittumisen, jolloin on pienempi riski, että taikinaan jäisi tiiviitä osia. Älä kuitenkaan enää vatkaa taikinaa, jotta ilmakuplat säilyvät ja kakku pitää kuohkeutensa.

  Paista riittävän alhaisessa lämpötilassa (175 astetta), jotta kakku ehtii kohota rauhassa, eikä sen pinta kovetu liian aikaisin. Tarkkaile paistamista uunin lasin läpi, älä avaa uunin luukkua ennen kuin paistamisen loppuvaiheessa, jotta kakku ei laske muuttuvan lämpötilan vuoksi.

  Jatkakaahan muutkin tätä vinkkilistaa, jos löytäisimme sillä tavoin oikean syyn kakun laskemiseen!

  Vastaa

  Uusimmat kysymykset