Kokeile ruokakassipalvelua nyt -20 € Raaka-aineet ja reseptit kotiovelle alk. 42 € Käytä etu

Ruis­lei­pä­tai­ki­nan ohje

Löytyisikö teiltä ohjetta happaman ruisleivän valmistukseen ihan kotioloissa? Kotikaupungistani ei tunnu löytyvän hyvää hapanta ruisleipää.

Tiina Turusta , 28.04.2010
Leivonta
Tiina Turusta
kysyi 28.04.2010

Kommentit (4)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat
 • 29.08.2010

  Vierailija

  Hei. Olen tehnyt talla tavalla ruisleipaa jo vuosia ja hyvaa tulee. Nyt kuitenkin kavi niin etta juuren hapatusvaiheessa pintaan tuli hometta. Mistahan moinen johtuisi? Nyt joudun aloittamaan juuren teon ihan alusta asti.
  Kiitoksia avusta.

  • 12.09.2010

   Kati, Maku.fi

   Harmi, että vuosia palvellut juuresi on mennyt pilalle homehtumisen vuoksi.
   Taikinaan (juureen) on todennäköisesti jo edellisellä leipomiskerralla pääsyt jokin epäpuhtaus, joka on seuraavalla leivontakerralla aktivoitunut ja aiheuttanut homeen muodostumisen. Epäpuhtauden alkuperää on lähes mahdoton arvioida, se on voinut tulla esim. astioista, pöytäpinnasta, käsistä tai vaikka leivinliinasta.
   Homehtumisen jälkeen taikinajuuri on hävitettävä, ja ainoa mahdollisuus uuden juuren valmistaminen, kuten itsekin arvelit.

   Ikävästä takaiskusta huolimatta leipomisen iloa ihanan ruisleivän parissa!

   • 09.04.2013

    VierailijaVäinö Pulkkinen

    Ihan hyvä ohje. Olen yrittänyt opettaa tätä vaimolle. Nyt sai kirjallisen ohjeen, joten uskon leipomisen onnistuvat.

    • "Hapanleivän teossa tärkeintä on juuri, joka jalostuu jokaisella leipomiskerralla. Juuren voi tehdä itsekin, mutta ensimmäisillä kerroilla leivästä ei välttämättä tule hurjan maukasta. (Ovathan monet juuret jopa satoja vuosia vanhoja!) Työ kuitenkin palkitsee, ja pikku hiljaa juuri ja samalla leivän maku paranee. Juuren aloittamiseenkin on monia menetelmiä. Jotkut lisäävät juureen aluksi hiukan hiivaa, toiset luottavat yksinomaan kaikkialla ympärillämme leijaileviin hiivoihin, jotka aikanaan ryhtyvät hapattamaan juurta. Näin aloitin oman juureni, tämä ohje pyörii maailmalla melko yleisesti ja se on mielestäni ihan hyvä.

     Juuri

     • 4 viipaletta hyvää ruislimppua
     • 1 1 vettä
     • 1 l ruisjauhoja

     Poista leipäviipaleista kuori ja murentele leivät kulhoon. Lisää kädenlämpöinen vesi ja sekoittele hetki. Lisää ruisjauhot huolellisesti sekoittaen. Peitä kulho muutamalla liinalla tai muovikelmulla ja liinalla. Anna seoksen seistä huoneenlämmössä vähintään vuorokausi, kunnes seos kuplii ja tuoksuu happamalle. Mitä kauemmin juuri muhii, sitä happamampaa leivästä tulee.

     Tarvitset nyt

     • 25 g hiivaa
     • 1 dl vettä
     • 2 rkl suolaa
     • Noin 1 1/2 l ruisjauhoja

     Liuota hiiva veteen ja lisää se taikinajuureen. HUOM: Jotkut eivät käytä hapanleivän teossa hiivaa lainkaan. Voit jättää sen pois, silloin taikinan kohottaminen kestää huomattavasti, yli kaksinkertaisesti, kauemmin. Monet kuitenkin vannovat hiivattoman leivän nimeen ja makuun. Lisää suola ja ruisjauhot. (Maista taikinaa, voit halutessasi vähentää tai lisätä suolan määrää.)

     Alusta taikina melko tiiviiksi ja anna sen kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Hiivan avulla tähän kuluu pari kolme tuntia. Ota taikinasta n. desin pala talteen seuraavaa leipomiskertaa varten, kääri pala muoviin ja pakasta se. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, jaa taikina kolmeen tai neljään osaan ja leivo limpuiksi. Anna leipien kohota peitettyinä noin tunti (tai jälleen kauemmin, jos et käytä hiivaa).

     Ripottele pintaan hieman jauhoja ja pistele leivät haarukalla. Paista limppuja 200 asteessa n. tunti. Leivät ovat kypsiä, kun ne pohjaan kopautettaessa kuulostavat ontoilta. Kääri leivät lopuksi vielä pyyhkeisiin.

     Seuraavalla leipomiskerralla liuota jäätynyt taikinapala litraan haaleaa vettä, lisää litra ruisjauhoja jne... Et tarvitse tällöin enää ruisleipäpaloja, mutta halutessasi voit jalostaa muutamalla viipaleella juuresi makua. "

     Vastaa

     Uusimmat kysymykset