KATSOMASI RESEPTIT

Paistoherneet

Millainen taikina tarvitsee päälleen esipaistettaessa ns. paistoherneitä, joita nykyään keraamisinakin myydään?

Simo Hietala , 17.09.2012
Leivonta
Simo Hietala
kysyi 17.09.2012

Kommentit (3)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat
 • 20.09.2012

  vierailija

  Olen luullut että paistopapuja käytetään tietyntyyppisille taikinoille että piirakan pohja ei kupruile esipaiston aikana. Jos haluaa estää reunan valomisen niin niitä papujahan pitää olla nornaalikokoiseen piirakkaan tolkuton määrä. Ohjeissa lukee yleensä vaan että peitä pohja pavuilla. miten tää nyt on oikeesti?

  • Kiitos kommentistasi. Paistoherneet estävät samalla kupruilun, mutta siihen riittää myös, kun pohjan pistelee haarukalla ennen paistamista.

   Paistoherneiden määrään on olemassa erilaisia käytäntöjä. Hyväksi todettu yleisohje on, että piirakkavuoka täytetään herneillä noin puolilleen, jolloin reuna pysyy kohtuullisen hyvin ylhäällä ilman että kypsyminen hidastuu.

   • Hei Simo!
    Kiitos kysymyksestäsi. Paistoherneitä käytetään silloin, kun halutaan varmistaa, etteivät piiraspohjan reunat valahda alas esipaistamisen aikana. Idea toimii hyvin erilaisille, niin makeille kuin suolaisillekin piirastaikinapohjille.
    Taikinan päälle vuokaan kiinnitetään leivinpaperipala, jonka päälle kumotaan paistoherneet. Herneet on helppo kaataa pois leivinpaperin päältä esipaistamisen jälkeen. Keraamiset herneet varaavat lämpöä, mutta tavalliset herneet voivat puolestaan hidastaa pohjaosan paistumista, mikä täytyy ottaa paistoajassa huomioon.
    Useimmiten reuna pysyy kauniisti ylhäällä ilman herneitäkin, kun jäähdytät vuokaan taputellun piiraspohjataikinan jääkaapissa ennen paistamista. Nosta kovettunut piiraspohja suoraan uuniin ja esipaista tavalliseen tapaan.

    Vastaa

    Uusimmat kysymykset