KATSOMASI RESEPTIT

Näin valmistat parsan

Tässä parsan keittämiseen ohjeet. Parsan keittäminen on on tarkkaa puuhaa, sillä liian kypsä parsa maistuu vetiseltä.


kysyi 17.05.2004

Kommentit (5)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat
 • 01.12.2013

  Vierailija

  Heston Blumenthal selosti "ruoan kemia" tms. sarjassa parsan keittämisen olevan väärin koska parsa on vesiliukoinen eli vedessä keittäminen hajoittaa parsan solurakenteen ja täten maut liukenevat keitinveteen. Tästä syystä hän suosittelee parsan paistamisen tilkassa öljyä tai voissa. Tällöin parsaan jää parempi rakenne ja maku.

  • 03.12.2013

   vierailija

   Parsan voi myös grillata ilman että maku kärsii. Mutta tarkkana kaupassa, tarkistakaa aian parsan leikkuupinnat ennen ostoa - jos parsojen tyvet ovat kuivuneita ja nahistuneita, niin ei kannata ostaa. Ei tule hyvää millään!

   • Suomessa käytännössä aina joutuu leikkaamaan kaupasta ostetusta parsasta sentin pari pois. Juuri ja juuri kypsäksi keittäminen vedessä ei ole ainakaan minun parsojani pilannut tai tehnyt mauttomiksi. Valkoisen parsan keitinveteen sokeria mukaan, jotta kitkeryys vähenee. Hyvä kastike tai voisula mukaan ja kannattaa kokeilla laadukkaan palvikinkun kanssa - hyvää on.

    • 27.05.2014

     Erika bee

     Parsan voi tehdä myös uunissa. Helpompaa kuin keittäminen. Onnistuu aina.

     http://perheruokaablog.wordpress.com/2014/05/04/helposti-parsaa-uunissa/

     • Kuori tuoreet parsat ennen keittämistä. Aloita kuoriminen nupun alta tyveen päin, poista puumainen osa tyvestä. Pane kuoritut parsat odottamaan keittämistä kylmään veteen. Sido parsat tiiviiksi nipuiksi 8–10 versoa kuhunkin. Valitse mieluiten korkea ja kapea keittoastia, jossa herkät nuput voivat olla veden pinnalla. Keitä parsaniput siis silmut ylöspäin suolalla maustetussa vedessä (suolaa 2 tl/1 l vettä) 5–10 minuuttia eli kunnes ne ovat juuri ja juuri pehmeitä. Vastanostettu parsa kypsyy nopeimmin. Keitinveteen voit halutessasi lisätä myös ripauksen sokeria ja öljytilkan tai voinokareen. Valuta parsat huolella. Liian kypsä parsa maistuu vetiseltä.

      Parsa tarjotaan alkuruokana, useimmiten keitettynä, sitruunalla maustetun voisulan tai jonkin kastikkeen esimerkiksi juusto-, muna-, appelsiini- tai hollanninkastikkeen kanssa. Parsasta syntyy myös lempeä keitto, taivaallinen gratiini ja parsatangot antavat juhlavuutta salaatteihin esimerkiksi äyriäisten seuraksi.

      Parsa syödään joko haarukalla ja veitsellä tai sormin. Kun syöt tuoreet parsat käsin, ota kiinni parsan tyvestä ja kasta nuppua voisulaan tai kastikkeeseen. Puumainen tyviosa jätetään syömättä. Parsaa varataan 6–10 versoa henkeä kohti.

      Lähetä oma kysymyksesi!

      Vastaa

      Uusimmat kysymykset