KATSOMASI RESEPTIT

Miksi torttupohja valuu?

Minulla on käynyt jo muutaman kerran omituisesti, että erilaiset torttupohjat valuvat paiston aikana. Siis sellaisissa resepteissä ja kakuissa joissa pohja paistetaan ensin ilman täytettä ja sitten täyte vasta laitetaan. Valuneet pohjat ovat olleet hyvin erityyppisiä, osa murotaikinan tapaisia, osa erilaisia. Miksi torttu/piirakkapohjat valuvat uunissa paiston aikana?

TomEra , 25.07.2013
Leivonta
TomEra
kysyi 25.07.2013

Kommentit (1)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat
 • Hei!

  Kiitos kysymyksestäsi. Torttupohjat valuvat uunissa, kun niiden sisältämä rasva sulaa ennen kuin taikina on ehtinyt paistua kiinteäksi.

  Kotioloissa valumisen ehkäisemiseen on muutama konsti. Helpoin on jäähdyttää taikina kunnolla jääkaapissa ennen paistamista. Jos taikinan rasva ja sokeri vaahdotetaan, taikina vaatii pidemmän jäähdytysajan kuin jos taikina tehdään kylmästä voista esimerkiksi monitoimikoneessa. Painele taikina voitelemattomaan vuokaan (rasvapitoinen taikina irtoaa yleensä hyvin ilman voiteluakin) ylös reunoihin saakka, ja nosta vuoka jääkaappiin noin tunniksi. Pistele taikinapohja haarukalla, jolloin estät sen kupruilun uunissa ja nosta vuoka suoraan kuumaan uuniin. Valuminen riippuu tässäkin tapauksessa taikinan koostumuksesta (kuinka paljon jauhoja on suhteessa rasvan määrään), mutta valuminen vähenee, kun taikina on kunnolla jähmettynyt ennen paistamista. Pullomargariinista tehdyt taikinat eivät kunnolla kovetu jääkaapissa, ja ne antavat myös helpommin periksi uunin kuumuudelle.

  Toinen tapa on käyttää paistoherneitä, eli levittää leivinpaperipala taikinapohjan päälle vuokaan ja kaataa päälle tavallisia kuivattuja herneitä noin reunojen puoleenväliin saakka. Herneet hidastavat hieman paistumista, jolloin se kannattaa ottaa paistoajassa huomioon (aiheeseen liittyvän kysymyksen löydät tästä).

  Jotkut kokevat hyväksi myös tehdä valumista estäviä foliosuojuksia taikinapohjan reunoille. Foliot poistetaan paistamisen aikana, jolloin myös reunat paistuvat kauniin värisiksi.

  Kokeilemalla nätä löydät varmaan itsellesi parhaan tavan saada taikinapohjat onnistumaan. Itse olen saanut parhaimmat piirakat juuri helpoimmalla jäähdytyskonstilla.

  Mukavia leivontahetkiä,

  Vastaa

  Uusimmat kysymykset