KATSOMASI RESEPTIT

Miksi taikina kohotetaan ennen leivontaa?

Olen innokas leipoja ja olen aina miettinyt, että miksi kaikissa ohjeissa taikina kohotetaan kaksinkertaiseksi ennen leivontaa, kun se kuitenkin menettää ilmavuutensa muotoon leivottaessa. Leipomoissakin taikina lepää vaivauksen jälkeen vain 5-10 minuuttia, jotta taikina olisi helpommin käsiteltävää. Vasta varsinaisen muotoon leivonnan jälkeen, ne kohotettaan hyvin. Onko sille jokin syy, miksi kotileipureita neuvotaan kohottamaan myös ennen leivontaa?

Kotileipuri , 14.02.2013
Leivonta
Kotileipuri
kysyi 14.02.2013

Kommentit (3)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat
 • 28.02.2013

  Terveiset köksänluokasta

  kaksinkertainen kohotus taitaa vaan olla piintynyt tapa, sillä taikinaa ei tarvitse kohottaa jos käyttää juurimenetelmää. Tärkeämpää on hiivan herättäminen. Kotitaloustunneilla opetetaan jo nykyään juurimenetelmä, joka on paljon nopeampi ja sopivampi nykyihmiselle. Lopputulos ei kärsi juurimenetelmässä yhtään, kunhan leivonnaiset muistaa kohottaa hyvin ennen paistamista.

  • 09.12.2013

   vierailija

   Leivon kaikki hiivataikinat, pullan, sämpylät jne. ja juhlapullankin AINA vain yhdellä kohotuksella. Silti pullaani kehutaan ja ylistetään. Kaksi kohotusta on tosiaankin vain piintynyt tapa niin kuin edellä arveltiin. Leivonta on käsityötä ja sen oppii tuntemaan käsissään koska taikina on hyvä.Hiivan herättäminen siis riittää, mutta leivonnaisten on annettava kohota rauhassa ennen paistamista, usein mainittu puoli tuntia on yleensä liian lyhyt keskuslämmitystalossa (ellei ole oikein hyvä lämmin kohotuspaikka).

   • Hei!
    Kiitos kysymyksestäsi.
    Ensimmäisessä kohotusvaiheessa taikinaan syntyy isoja kaasurakkuloita, jotka kohottavat taikinan. Taikina on sopivasti noussut, kun sen tilavuus on tuplaantunut. Samalla taikinaan syntyy makuaineita.
    Tämän jälkeen taikina nujerretaan, jolloin kaasurakkulat hajoavat pienemmiksi ilmakupliksi. Ilmakuplat nostattavat valmiit leivonnaiset tasaisesti, eikä taikinaan jää isoja reikiä. (Toisaalta joskus isot kuplat leivonnaisessa ovat juuri se, mitä haetaan - katso hapanjuureen leivottujen Maalaisvehnäleipien ohje alla.)
    Tekemällä juuritaikinan voi vähän nopeuttaa kohotusprosessia. Hiiva sekoitetaan veteen ja pieneen jauhomäärään. Löysän taikinan annetaan seistä lämpimässä 10-15 minuuttia, kunnes se kuplii. Loput ainekset vaivataan joukkoon, taikina leivotaan saman tien ja leivonnaiset kohotetaan vasta ennen paistamista.
    Katso myös arkeen sopivien Kuopaisusämpylöiden ohje, maukkaat sämpylät syntyvät kiireessä näinkin!

    Vastaa

    Uusimmat kysymykset