KATSOMASI RESEPTIT

Liivatteelle vaihtoehtoisia hyy­te­löi­mi­sai­nei­ta

Miten voisi korvata liivatteen hyytelöinnissä?

Maku_Uura , 10.05.2010
Miten ja miksi
Maku_Uura
kysyi 10.05.2010

Kommentit (4)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat
 • 23.02.2011

  Vierailija

  Hei, kiitos selvästä selvennyksestä kun tässä kiireissäni etin selkeää ohjetta niin tajusin miten agar käyttäytyy ja ei ole niin suurta kynnystä kokeilla hyytelöitä :)

  • http://vegetukku.fi/tuotteet.html?id=3/176 tässä on kasvipohjainen hyytelöimisaine. Hyvä tuote.

   • 24.05.2012

    Vierailija

    kiva tietää, että on vaihtoehtoja liivatteelle! Olen vasta alkanut kasvis syöjäksi, joten tästä on todella hyötyä :D

    • Elintarviketeollisuus käyttää runsaastikin erilaisia hyytelöimisaineita. Kotitalouksille ehkä tunnetuimmat ei eläinperäiset hyytelöimisaineet ovat agar-agar ja pektiini. Lisäksi voi apteekista löytyä inuliinia, karrageenia (irlanninlevää) ja guarkumia. Näistä luetelluista agar-agar on ehkä tutuin.

     Agar-agariin on voinut törmätä joulun tienoilla marmelaadireseptien yhteydessä. Elintarviketeollisuus käyttääkin sitä juuri makeisissa sen hyvän lämmönkestävyyden takia. Agar-agar on Itä-Aasiassa merilevistä valmitettua hajutonta ja mautonta hyytelöä. Siitä valmistetun hyytelön sanotaan olevan vähemmän sitkeää kuin tavallisella liivatteella hyydytetyn.

     Agar-agar ei sula ruuansulatuksessa, joten sitä on käytetty myös laksatiivisena aineena. Agar-agaria myydään nuudelimaisina nauhoina, jauheena tai pitkinä möhkäleinä, ja se on yleensä väriltään valkoista. Agaria saa apteekista, luontaistuotekaupoista ja itämaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä.

     Nauhamaista agaria on liotettava ennen käyttöä useamman tunnin ajan. Nauhan käyttö on hieman työläämpää kuin jauheen, joka sulatetaan suoraan kiehuvaan veteen ja sekoitetaan hyytelöitävään massaan. Neste johon agar-agar liuotetaan on oltava lämmin, kuuma tai jopa kiehuva, sillä kylmiin aineksiin sekoitettu agar-agar paakkuuntuu, kuten tavallinenkin liivate.

     Agar-agaria käytetään yleensä 10-15 g / 1 kg tai 1 litra hyytelöitävää massaa. Kaksi ruokalusikallista (2 rkl) on yhtä kuin 10 g agar-agar jauhetta.

     Marmelaadin kovuista hyytelöstä tulee, jos annostus korotetaan nelinkertaiseksi.

     Vastaa

     Uusimmat kysymykset