KATSOMASI RESEPTIT

Liivatelehtien korvaaminen

Hei!

Minä en käytä liivatelehtiä, mutta haluaisin välillä kokeilla sellaisia ohjeita, joissa niitä käytetään. Millä voisin korvata liivatelehdet?

Kiitos

Sanna K. , 03.08.2010
Miten ja miksi
Sanna K.
kysyi 03.08.2010

Kommentit (2)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat
 • 14.08.2010

  PuuVilla

  - Joissakin ohjeissa myös kiille kakkujen pinnalle kehotetaan tekemään liivatteesta. Sen voi mainiosti korvata onneksi hyytelösokerilla.

  • Elintarviketeollisuus käyttää runsaastikin erilaisia hyytelöimisaineita. Kotitalouksille ehkä tunnetuimmat ei eläinperäiset hyytelöimisaineet ovat agar-agar ja pektiini. Lisäksi voi apteekista löytyä inuliinia, karrageenia (irlanninlevää) ja guarkumia. Näistä luetelluista agar-agar on ehkä tutuin.
   Agar-agariin on voinut törmätä joulun tienoilla marmelaadireseptien yhteydessä. Elintarviketeollisuus käyttääkin sitä juuri makeisissa sen hyvän lämmönkestävyyden takia. Agar-agar on Itä-Aasiassa merilevistä valmitettua hajutonta ja mautonta hyytelöä. Siitä valmistetun hyytelön sanotaan olevan vähemmän sitkeää kuin tavallisella liivatteella hyydytetyn.
   Agar-agar ei sula ruuansulatuksessa, joten sitä on käytetty myös laksatiivisena aineena. Agar-agaria myydään nuudelimaisina nauhoina, jauheena tai pitkinä möhkäleinä, ja se on yleensä väriltään valkoista. Agaria saa apteekista, luontaistuotekaupoista ja itämaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä.
   Nauhamaista agaria on liotettava ennen käyttöä useamman tunnin ajan. Nauhan käyttö on hieman työläämpää kuin jauheen, joka sulatetaan suoraan kiehuvaan veteen ja sekoitetaan hyytelöitävään massaan. Neste johon agar-agar liuotetaan on oltava lämmin, kuuma tai jopa kiehuva, sillä kylmiin aineksiin sekoitettu agar-agar paakkuuntuu, kuten tavallinenkin liivate.
   Agar-agaria käytetään yleensä 10-15 g / 1 kg tai 1 litra hyytelöitävää massaa. Kaksi ruokalusikallista (2 rkl) on yhtä kuin 10 g agar-agar jauhetta.
   Marmelaadin kovuista hyytelöstä tulee, jos annostus korotetaan nelinkertaiseksi.

   Vastaa

   Uusimmat kysymykset