Kuivatut suppilovahverot

Kun teen 1/2010 lehdessä olevan suppilovahverokeiton ja minulla on ainoastaan kuivattuja suppiksia niin paljonko niitä tarvitaan tuohon reseptiin?????

- Maria

Vastaus:

Hei Maria!
Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi. Olemme pohtineet täällä toimituksessa paljonkin tuota kuivattujen sienten määrää, mitä se vastaa tuoreissa ja toisin päin.

Yhtä oikeaa ja tarkkaa vastausta ei varmaan pysty antamaan. Korhosen Uuden sienikirjan mukaan kuivatut sienet kevenevät kymmenesosaan tuoreiden painosta. Eli siis 100 g:sta tuoretta sientä tulisi noin 10 g kuivattua.

Tämän perusteella voisi ehdottaa, että kun Suppilovahverokeittoon tarvitaan 150 g tuoreita sieniä, olisi se kuivattuina noin 15 g. Toivottavasti sinulla on vaaka käytössäsi!

Vetomitat ovat hieman epäselvempiä. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että 1 dl kuivattuja sieniä painaa 10-13 g. Mutta mitä tämä vastaa tuoreilla sienillä? Korhosen mukaan siis 1 dl kuivattuja on 100-130 g tuoreita. KTL:n mukaan taas tuore kantarelli painaa 1 dl = 40 g, kantarellisäilyke 1 dl = 60 g, suolasienet 1 dl = 80 g ja ryöpätyt sienet 1 dl = 70 g. Eli ota tästä nyt sitten selvää... Tämän mukaan siis 1 l kantarelleja = 400 g (tuoreita) ja kuivattuna tämä satsi olisi 40 g = 3 1/3 dl Mutta asiaan vaikuttaa paljonkin: ovatko tuoreet sienet isoja, pieniä, paloiteltuja - entä onko kuivatut millaisia paloja, eli paljonko mahtuu desiin...?

Tästä asiasta voisi tehdä vaikka tutkimuksen ja sen tuloksille olisi tosiaan käyttöä, jos nämä hyvät sienivuodet jatkuvat samanlaisina kuin nyt.

Herkullista keiton valmistusta!

- Uura

Aiheeseen liitetyt artikkelit

Kommentit (1)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat

Kommentoi