KATSOMASI RESEPTIT

Kuivatun sienijauheen vastaavuus ohjeiden tuoreisiin sienimääriin?

Olen kuivannut kantarellia, mustaa torvisientä, suppilovahveroa, herkkutattia ja vaaleaa orakasta. Haluaisin yleispätevän ohjeen, jos sellaista on, jauheiden/rouheiden käyttöön.

Usein sanotaan, että kuivattua sientä on liotettava, mutta rouhittuja jauheitani en ole liottanut. Olen vain laittanut suoraan valmistamaani ruokaan. Yleensähän niissä jotain nestettä on.

Onko olemassa hyvää ohjekirjaa kyseisistä ohjeista?

Annikki Hyytiäinen , 10.08.2016
Annikki Hyytiäinen
kysyi 10.08.2016

Kommentit (2)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat
 • Hei Annikki!

  Kiitos kysymyksestäsi. Olemme pohtineet täällä toimituksessa paljonkin tuota kuivattujen sienten määrää, mitä se vastaa tuoreissa ja toisin päin.

  Yhtä oikeaa ja tarkkaa vastausta ei varmaan pysty antamaan. Korhosen Uuden sienikirjan mukaan kuivatut sienet kevenevät kymmenesosaan tuoreiden painosta. Eli siis 100 g:sta tuoretta sientä tulisi noin 10 g kuivattua.

  Tämän perusteella voisi ehdottaa, että kun Suppilovahverokeittoon tarvitaan 150 g tuoreita sieniä, olisi se kuivattuina noin 15 g. Toivottavasti sinulla on vaaka käytössäsi!

  Vetomitat ovat hieman epäselvempiä. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että 1 dl kuivattuja sieniä painaa 10-13 g. Mutta mitä tämä vastaa tuoreilla sienillä? Korhosen mukaan siis 1 dl kuivattuja on 100-130 g tuoreita. KTL:n mukaan taas tuore kantarelli painaa 1 dl = 40 g, kantarellisäilyke 1 dl = 60 g, suolasienet 1 dl = 80 g ja ryöpätyt sienet 1 dl = 70 g. Eli ota tästä nyt sitten selvää... Tämän mukaan siis 1 l kantarelleja = 400 g (tuoreita) ja kuivattuna tämä satsi olisi 40 g = 3 1/3 dl Mutta asiaan vaikuttaa paljonkin: ovatko tuoreet sienet isoja, pieniä, paloiteltuja - entä onko kuivatut millaisia paloja, eli paljonko mahtuu desiin...?

  Yhteen desiin kuivattuja sieniä tarvitset liotusvettä 2-3 dl.

  Tästä asiasta voisi tehdä vaikka tutkimuksen ja sen tuloksille olisi tosiaan käyttöä, jos nämä hyvät sienivuodet jatkuvat samanlaisina kuin nyt.

  Herkullisia sieniherkkujen kokkailuja!

  • 17.08.2016

   sari Vihanta

   Punnitsin juuri itse kun tarvitsin samaa tietoa. Kanttarelli 1kg = 42g
   Suppilovahvero 1kg = 58g
   Mustatorvisieni 1kg = 75g
   Siis kilo tuoretta painaa tuo verran.

   Vastaa

   Uusimmat kysymykset