KATSOMASI RESEPTIT

Kotitekoinen viili

Millä voi värjätä kotitekoisen viilin ja maustaa sen esimerkiksi mansikan, appelsiinin tai päärynän makuiseksi? Viilistä pitäisi tulla yksiväristä, ei hillolla maustettua.

Jussi S. , 06.10.2013
Miten ja miksi
Jussi S.
kysyi 06.10.2013

Kommentit (5)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat
 • 22.11.2013

  Jussi S.

  Kiitos vastauksestasi Rva E. Olen nyttemmin käyttänyt viilin värjäämiseen
  elintarvikeväriä (vihreää), ja saanut värin ok. Makua olen saanut laittamalla hillon kulhon pohjalle/viilin päälle. Toisaalta olen etsiskellyt makuaineita (esanssia) saadakseni haluamani lopputuloksen.
  Olen tähän mennessä, noin 2 kk,käyttänyt siemeneksi yhden Ingmanin punaisen
  viilin! Teen viiliä noin 0,7 litran maitomäärästä viiliä per viikko.
  Mutta jospa tiedät, mistä saisi ko makuja,kertonet. Kiitos.

  • Kiitos kommentistasi Jussi S!
   Ainakin Dr. Oetkerin aromeja löytyy ruokakauppojen leivontatarvikehyllyistä, ks. http://www.oetker.fi/fi/Tuotteet/?intProductCategoryID=79
   Voisi kuvitella, että vanilja- ja sitruuna-aromi sopisivat makunsa puolesta viiliin. Kerrothan taas kiinnostuneille, miten kokeilut onnistuivat!

   • 01.12.2013

    Jussi S.

    Kiitoksia jälleen Rva E.Olen vihdoin löytänyt makuaineita!Oli tullut Lahdessa, Launeen City-Markettiin.Oli erimakuisia aromivahvenneita firmalta nimeltään:
    Spice & Aroma Finland Oy,Särkiniementie 16 I.2,70700 Kuopio (www.spicearoma.fi).Hyllyssä oli mm.päärynää,mansikkaa,vanilja,sitruuna esim.
    Samasta hyllystä löytyi Oetkerin aineet;värit + muutama aromi.Olen nyt kokeillut päärynä-aromia pari kertaa vihreän elintarvikevärin kanssa ja saanut aikaan ns päärynä-viiliä,ja en vielä saanut mieleistäni makua.Jatkuu

    • 01.12.2013

     Jussi S.

     Rva E,kuten jo aikaisemmin mainitsit viilistä tuli ns neutraalia;makeus pitää lisätä stevialla tai sokerilla.Seuraavaksi aoin kokeilla mansikan maku-aromilla ja punaisella väriaineella vahvistettuna.Katsotaan sitten,annan kyllä kuulua kuinka onnistuoin.

     • Hei!

      Kiitos kysymyksestäsi. Maustetut ja pastellinsävyiset viilit ovat suosittuja koululaisten välipaloja, ehkä tavoittelet juuri tällaista lopputulosta? Kotioloissa sellaisen saavuttaminen voi kuitenkin olla hankalaa.

      Maku-toimituksesta ei ole valitettavasti kukaan kokeillut viilin värjäämistä tai maustamista. Uskoakseni nestemäinen väriaine kannattaisi sekoittaa sekä viilin siemeneen että sen päälle kaadettavaan maitoon, jotta lopputuloksesta tulisi mahdollisimman tasaista. Viilin päälle lisättävä hillo olisi paras makuaine, koska se ei häiritse viilin tekeytymistä. Mutta jos haluat tasaisen maun, vaihtoehdoksi tulevat erilaiset aromit. Niiden sopivuudesta viilin maustamiseen en kuitenkaan osaa valitettavasti sanoa, se vaatii kokeilun. Esimerkiksi tilkka nestemäistä aromia väriaineen kanssa voi toimia, ellei jo pieni määrä häiritse viilin valmistumista. Lisäksi näin valmistettuna viilistä tulee makeuttamatonta, eli se vaatii kuitenkin pinnalleen sokerin.

      Jos innostut kokeilemaan, niin kerrothan tässä miten värjätty viili onnistui!

      Vastaa

      Uusimmat kysymykset