Kinuskikuorrutuksen valmistaminen

Miten onnistun kinuskikuorrutuksessa? Voinko keittää kinuskin laktoosittomasta kermasta?

- Hanna

Vastaus:

Tuoteasiantuntija Marke Pouttu Valiolta kertoo, että kinuskikuorrutus onnistuu sekä vähälaktoosisesta että laktoosittomasta kermasta. Pääasia on, että käytät kuohu- tai vispikermaa. Kevytkermat ja ruokakermat eivät sovi tarkoitukseen.

Eri kermoista keitetyissä kinuskeissa on Marke Poutun mukaan pieniä väri- ja rakenne-eroja. Vispikermasta saat leikkautuvan kuorrutuksen, vähälaktoosisista kermoista kauniin punertavan sävyn kinuskiin. Voit käyttää kinuskiin joko fariinisokeria, sokeria tai molempia. Fariinisokeri antaa kinuskiin hyvän aromin ja tumman värin.

Peruskinuskikuorrutus syntyy näin: Sekoita 2 dl kermaa ja 1 1/2 dl fariinisokeria kattilassa ja anna kiehua hiljalleen, välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Kun kinuski alkaa saostua, tarkkaile sen rakennetta: keittoaika vaihtelee riippuen kerman ja sokerin määrästä ja suhteesta, kattilan laakeudesta ja kiehumisen voimakkuudesta. Kinuskin pitää kiehua koko ajan. Huomaa, että liian kauan tai kovalla lämmöllä keitetystä kinuskista tulee helposti sitkeää. Kun kinuski alkaa sakeutua, pudota pieni tippa kinuskia kakun päälle. Kun pisara jää kuperaksi, kinuski on valmista. Tai pudota tippa kinuskia lasilliseen kylmää vettä. Valmis kinuski ei liukene veteen. Älä keitä enää. Saat kuorrutuksen kiiltämään lisäämällä siihen nokareen voita. Kaada kinuski heti ohuena nauhana keskelle kakkua. Kuorrutus levittyy itsestään, mutta voit auttaa tarvittaessa veitsellä. Anna kinuskin jähmettyä.

- Emilia

Kommentit (6)

Kommentoi

Esikatselu