KATSOMASI RESEPTIT

Kardemumma

Sarjassamme tyhmät kysymykset, mutta mitä tarkoitetaan ja miten mitataan kardemummaa? Jos ohjeessa lukee esim. 1 tl kardemummaa, tarkoitetaanko tällä jauhettua kardemummaa vai kenties kokonaisia, jotka mittauksen jälkeen jauhetaan? Määrähän on ihan eri riippuen, mittaako jauhettua, murskattua vai kokonaista. Käytän luomu kardemummaa kokonaisena. Olen kokeillut valmiiksi jauhettua luomu kardemummaa, muta kokenut sen maun liian mietona valmiissa leivonnaisessa, joten päätynyt kokonaisen käyttöön. Onko vinkkejä, miten kokonaisen kardemumman saa näppärimmin murskattua/jauhettua kotioloissa? Murskataanko kuorineen ja poimitaan kuoret sit murskan joukosta pois vai kuoritaanko ensin sormin sisus huhmareen ja sitten murskataan vasta. Mikä on näppärin tapa asiantuntijan mielestä, kiinnostaisi kovin...

Kirsi , 27.12.2016
Kirsi
kysyi 27.12.2016

Kommentit (1)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat
 • Moi Kirsi!

  Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi, se ei ole yhtään tyhmä! Ainakin Maun resepteissä kardemummalla tarkoitetaan yleensä jauhettua /rouhittua kardemummaa eikä kokonaisia siemeniä. Kannattaa siis rouhia ensin ja mitata reseptiin tarvittava määrä sen jälkeen. Jauhetun ja rouhitun käyttö on monessa ohjeessa vähän makuasia, hienojakoisempi jauhettu uppoaa leivonnaisiin ja ruokiin, rouhittu narskuu vähän hampaissa. Jos kyseessä on kokonaiset siemenet, se mainitaan erikseen. Pullataikinaan käytetään perinteisesti rouhittua maustetta, josta jää mustia pilkkuja taikinaan.

  Kardemummaa voi löytää kaupasta kokonaisina siemenpalkoina, siemeninä, rouheena ja jauheena. Eteeriset öljyt säilyvät parhaiten kokonaisissa siemenissä, joten voimakkaimman maun aikaansaamiseksi kannattaa poistaa kuoret ja jauhaa mauste ennen käyttöä, aivan kuten sinäkin olet huomannut. Myös rouhitussa kardemummassa maku säilyy paremmin kuin hienojakoisessa jauhetussa.

  Itse olen kokenut kätevimmiksi kokonaisia siemenpalkoja käyttäessäni puristella siemenkuorta niin, että se halkeilee ja sen jälkeen poistaa kuoripalat ja rapsuttaa siemenet talteen. Hienonnan kardemumman morttelissa ennen käyttöä, jolloin karkeusastetta on helppo säädellä.

  Jakakaas muutkin makulaiset tähän parhaita kardemummavinkkejänne!

  Vastaa

  Uusimmat kysymykset