KATSOMASI RESEPTIT

Itsetehty viili

Lapsuuden kesiin liittyi erottamattomasti äidin tekemä viili. Onnistuuko viilin valmistus helposti?

Kesää ja lomaa odottava , 30.04.2010
Kesää ja lomaa odottava
kysyi 30.04.2010

Kommentit (6)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat
 • 31.05.2010

  Uura, Maku.fi

  Valiolta kerrotaan, että myös vähälaktoosisesta maidosta voi tehdä viiliä. Siihen voisi valita pastöroidun (harjakattoisessa purkissa) Valio HYLA® kevytmaidon ja siemeneksi Valio ykkösviili, HYLA®. Laktoosittomasta maidosta voi olla vaikeampaa tehdä kotiviiliä, koska sen hiilihydraattipitoisuus on matalampi (siinähän osa laktoosista on poistettu). Hapate käyttää hiilihydraattia tavallaan ravintonaan.
  Viilinsiemenen säilyminen kotiviilissä on todennäköisesti lyhytaikaisempaa kuin ennen, ns. ”isoäidin aikaan”, jolloin sama viilisiemen kesti melkein äidiltä tyttärelle. Meijerit käyttävät nykyisin erilaisia hapatteita, joiden ei ole tarkoituskaan lähtökohtaisesti toimia kuin kerran.
  Eli jos kotiviiliä tekee, kannattaa hankkia uusi siemen kun tekee seuraavan kerran viiliä tai ainakin, jos viilimaito ei enää saostu eli hapattaminen ei onnistu.

  • Olen tehnyt nyt n.3 vkoa viiliä parin päivän välein samasta siemenestä ja hyvin on toiminut. Laitan ruokalusikallisen viiliä ja jääkaappikylmää maitoa kulhoon ja sekoitan.Huoneenlämmössä valmistuu jopa 12 tunnissa.Suosittelen.

   • 30.07.2010

    Paperisilppuri

    Ingmanin viilinsiemenellä tulee venyvää, Valion viili taas lohkeaa helposti. Luomumaidolla tulee parasta. Tia oikealla lehmänmaidolla... Ukkosenilma rikkoo viilin vetiseksi...

    • Ajan rakenne on muuttunut.

     • 14.02.2014

      Vierailija

      Minäkin olen joutunut huomaamaan, ettei viilin siemen kestä ikuisesti. Parin viikon välein olen joutunut investoimaan uuteen purkilliseen punaista viiliä.

      • Viilin valmistaminen on helppoa ja onnistuu hyvin myös mökkiolosuhteissa. Tee näin: Sekoita kaupasta ostamasi viili hyvin. Ota jälkiruokakulhoihin ruokalusikallinen viiliä ”siemeneksi”. Lisää kulhoihin kevyt- tai kulutusmaitoa ja sekoita. Peittele kulhot esim. lautasilla ja anna seistä huoneenlämmössä vuorokauden. Tässä ajassa rakenne muuttuu sopivaksi. Siirrä jääkaappiin odottamaan syöjää.

       Viilin pinnalle muodostuu paksumpi ja tasaisempi rasvakerros, jos käytät homogenoimatonta maitoa (esim. luomu- tai yömaitoa). Uusi viili onnistuu helpommin tuoreesta viistä, jonka rasvaprosentti on yli 3 %. Kesällä viilin kanssa maistuvat talkkuna ja tuoreet marjat. Kansanperinteen mukaan viili ei onnistu ukonilmalla. Asiaan vaikuttanee enemmän helteinen, kostea sää, kuin ukkonen sinänsä.

       Vastaa

       Uusimmat kysymykset