KATSOMASI RESEPTIT

Hauen savustaminen

Kuinka paljon kokonaisena savustettuun 2 kilon haukeen kuuluu laittaa merisuolaa, ja voiko sitä maustaa jotenkin muuten kuin mitä savustuspöntön maku tuottaa katajanoksien kautta?

anne , 07.08.2010
Miten ja miksi
anne
kysyi 07.08.2010

Kommentit (4)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat
 • 12.04.2011

  Vierailija

  Huh huh. Kala kuuluu suolata ENNEN
  savustusta. Karkeaa merisuolaa runsaasti
  kalojen sekaaan. Suolan annetaan vaikuttaa
  kalojen koosta riippuen 8-24 tuntia. Ennen
  savustusta liika suola pyyhitään kalojen
  pinnalta pois. Savustettu kala menee
  täysin piloille, jos se kastetaan savustuksen
  jälkeen suolaveteen. Siitä tulee täysin
  lötköä. Savustetun kalan tulee olla kiinteää.
  Kaikki tämä perustuu 40 vuoden kokemukseeni
  kalojen savustuksesta. Kokeile ellet muuten
  usko. Ja yksi kansanuskomus pitäää vielä korjata:
  hauki maistuu ihan samalta painoi se sitten kilon
  tai 10 kiloa.

  jouni

 • 19.06.2011

  Vierailija

  pikkusen täytyy kyll kommentoida tota jounin antamaa palautetta savukalan suolaamisesta. Itse suolaan savukalat joskus ennen ja joskus jälkeen savustuksen. Molemmilla tavoilla onnistuu. Kertaakaan ei ole jälkisuolatusta savukalasta tullut "lötköä". Toki jos kalan jättää siihen suolaliuokseen lillumaan tunniks, pariks, niin varmasti lötkistyy, mutta kukas noin tekis.....§

  • Hei Anne!
   Savustettaviksi sopivat parhaiten rasvaiset kalalajit, kuten lohi, siika, lahna ja silakka. Myös vähärasvaisemmat lajit, kuten ahven ja hauki saavat savustuksessa hienon maun, kunhan varmistaa, että kala ei pääse kuivumaan savustuksen aikana.
   Suola kuivattaa kaloja savustamisen aikana, siksi kalat suositellaan suolaamaan vasta savustuksen jälkeen. (Toiset kyllä suolaavat kalat jo ennen savustusta.)
   Kalan maku paranee, jos sen kastaa savustuksen jälkeen suolaveteen (2 dl suolaa liuotettuna yhteen litraan vettä). Suolavedessä saadaan tasaisesti suolaantuvat kalat. Kiireisempi savustaja ripottelee isomman kypsän savustetun kalan pintaan pari ruokalusikallista hienoa merisuolaa ja antaa kalan suolaantua voipaperikääreessä noin 10 minuuttia. Pienemmälle kalalle riittää 1 ruokalusikallinen suolaa.
   Kataja sopii mainiosti maun antajaksi savustuspönttöön perinteisten leppälastujen lisäksi. Jos pitää perinteisesti savustettua kalaa liian voimakkaan makuisena, kannattaa kokeilla savustuspusseja. Niillä savustus sujuu uunissa helposti ja vaivattomasti.
   Toivottavasti saamme paljon kommentteja tähän savustusasiaan!

   Vastaa

   Uusimmat kysymykset