KATSOMASI RESEPTIT

Maku.fissä kysyttyä

Keskustele muiden makulaisten ja toimituksen kanssa ruoanlaitosta!

Näytä:

pikkuleivät

Hei !
Koitin tehdä pursottamalla kauniita pikkuleipiä, paistaessa kuitenkin keksit menettivät muotonsa. Lopputulos olisi ollu sama jos olisin vain lusikoinut pyöreitä kekoja leivinpaperille. Kokeilin myös jäähdyttää pursotukset ennen paistoa. Miten keksit saa säilyttämään kauniit pursotukset myös paistaessa?

kotileipuri , viime perjantaina klo 23.01
kotileipuri
kysyi viime perjantaina klo 23.01

Teeri

Rintafileet paljon paistoaikaa pannulla ja kypsyysaste

Jorma Liukkonen , 13.09.2017
Miten ja miksi
Jorma Liukkonen
kysyi 13.09.2017
Maku_Uura
Maku_Uura

13.09.2017

Hei Jorma!
Ruokatoimittaja Kati Pohjan teeriohje on todella herkullinen ja kokeilemisen arvoinen:
http://www.maku.fi/reseptit/teerenrintafileet-kantarellikastikkeessa

Kati suosittelee käyttämään paistomittaria, jotta teeren rintafileet saavat juuri oikean 59 asteen kypsyyden ja pysyvät mehevinä.

pasta ja pippuri (italialainen)

Toivoisin ohjetta pastalle joka vaan keitetään ja maustetaan (?). Jotain erikoista oli siinä tekotavassa. Olen joskus sellaisien lukenut, kuulemma nyt in joka paikassa maailmalla. Löytyykö?

Irmeli Virkki , 08.09.2017
Kokkaus
Irmeli Virkki
kysyi 08.09.2017
Maku_Uura
Maku_Uura

08.09.2017

Hei Irmeli!
Yksinkertaisen hyvä pasta on Cacio e pepe, joka maustetaan ainoastaan pecorino-juustolla ja rouhitulla mustapippurilla.
Fanni & Kaneli -blogista löytyy ohje:
http://www.maku.fi/blogit/fanni-kaneli/cacio-e-pepe
Hyvän pastan valmistuksessa kannattaa satsata pastan keittämiseen runsaassa vedessä juuri ja juuri kypsäksi. Keittoaika kannattaa kurkata pastapakkauksesta. Ja keiton aikana pastaa voi maistella, että se jää juuri sopivaksi niin, että puruvastus säilyy, eikä pasta mene liian löydäksi.
Onnistuneita kokkaushetkiä!

Allergeenit leivonnassa

Gluteenittomissa leivontaohjeissa käytetään usein hasselpähkinää ja mantelia. Nämä molemmat ovat yleisiä allergiaa aiheuttavia ainesosia. Voisiko ohjeisiin merkitä vaihtoehdon, jolla voi parhaiten korvata mantelijauhon, mantelimassan ja hasselpähkinät po. ohjeessa?

Marja-Leena Lukkarinen , 01.09.2017
Marja-Leena Lukkarinen
kysyi 01.09.2017
Maku_Jasmin
Maku_Jasmin

01.09.2017

Hei Marja-Leena!

Kiitos palautteestasi. Gluteenittomiin leivonnaisiin lisätään usein mantelijauhoja ja mantelimassaa tuomaan parempaa rakennetta ja mehevyyttä. Mantelijauhot ovat muihin jauhoihin verrattuna paljon rasvaisempia. Sokerikakkutaikinoissa, kuten kakkupohjissa käytetyn mantelijauheen voi usein korvata gluteenittomalla jauhoseoksella, joita kannattaa käyttää noin puolet tai 2/3 mantelijauheen määrästä. Rasvaisissa kakkutaikinoissa (kahvikakut, muffinit) hyvin samanlainen rakenne saavutetaan hienoksi jauhetulla keksimurulla. Kokeile korvata mantelijauhe samalla määrällä esimerkiksi gluteenitonta kaura- tai digestivekeksijauhetta. Mantelijauhoihin pohjaavia leivonnaisia (kuten macaronseja) en ehkä lähtisi kokeilemaan.

Mantelijauhojen tilalle kannattaa kokeilla myös jauhettuja auringonkukansiemeniä. Niissä on jauhettuna hyvin samanlainen rakenne ja ne on helppo jauhaa esimerkiksi tehosekoittimessa.

Hasselpähkinät voi korvata usein jollakin muulla rapealla, kuten siemenillä tai vaikka myslillä.

Koska kaikki lupaamme, että kaikki lehden ohjeet ovat testattu toimiviksi, emme voi valitettavasti laittaa lehteen suoraan esimerkiksi mantelijauhojen korvaajaa ilman, että olemme kokeilleet ohjeen myös niillä raaka-aineilla. Toivottavasti innostut kuitenkin kokeilemaan jotain näiden vinkkien avulla!

Leipomisen iloa,

Terveisin Jasmin

kääretorttu

Moi, tuleeko kääretortusta gluteenitonta jos tekee sen perunajauholla, hillolla ja kuohukermalla

raija kelokaski , 31.08.2017
raija kelokaski
kysyi 31.08.2017
Maku_Jasmin
Maku_Jasmin

01.09.2017

Hei Raija!

Kyllä, kääretortusta tulee gluteeniton juurikin noin helposti eli käyttämällä taikinaan vain perunajauhoja. Hillo ja kerma ovat myöskin gluteenittomia ja sopivat hyvin kääretortun täytteeksi.

Leipomisen iloa,
toivoo Jasmin

Mikä perunalaji paras val­ko­si­pu­li­pe­ru­na laatikkoon

Jauhoinen vai kiinteä perunalaji ?

Mimmi , 26.08.2017
Mimmi
kysyi 26.08.2017
Maku_Annika
Maku_Annika

28.08.2017

Hei Mimmi!
Yleislajiketta eli keltaisen pussin perunoita suositellaan yleensä gratiineihin ja uuniruokiin. Kokeilepa niitä myös valkosipuliperunoihin.

Terveisin Annika

mus­ta­vii­ni­mar­ja­hyy­te­lö keittämätön ohjetta kyselen?

en voi käyttää mustiaviinimarjoja mehuna enkä minään keitettynä tai lämpimänä. oksennan ja olen pahoinvoiva pitkään. puskasta suoraan voin syödä.

aija , 17.08.2017
aija
kysyi 17.08.2017
Maku_Jasmin
Maku_Jasmin

18.08.2017

Moikka Aija!

Kiitos kysymyksestäsi. Meiltä ei löydy keittämättä valmistettavan hyytelön ohjetta, mutta hillo löytyy: http://www.maku.fi/reseptit/pakastajan-hillo Keittämättä valmistettavassa hillossa käytetään valkoista Melatinia, joka hyydyttää hillon.

Melatinin sivuilla hillon valmistamisesta kerrotaan näin: "Pakastettavien hillojen valmistamiseen ilman keittämistä, ei sisällä säilöntäainetta. Pieni annos: 200g hedelmiä tai marjoja, n. 50g sokeria (tai maun mukaan), 1-2 tl Valkoista Melatinia. Suuri annos: 1-2 kg hedelmiä tai marjoja, n. 500g sokeria (tai maun mukaan), ½-1 pussi Valkoista Melatinia. Puhdista ja pilko tain soseuta hedelmät tai marjat. Sekoita Valkoinen Melatin sokerin kanssa ja lisää seos hedelmien/marjojen joukkoon. Hämmennä kunnes sokeri on täysin liuennut. Pakasta kerta-annos rasioihin. Sulata rasia jääkaapissa, jossa hillo säilyy 2-3 päivää. Valmista hilloa ei saa kuumentaa."

Mietin, että ehkä lisäämällä Melatinia hillosta saisi hyytelöisempää? Kannattaa kokeilla!

Herkkuja hilloamishetkiä,
terveisin Jasmin

Muovipussin käyttö ja paahdetut paprikat

Hei. Kun tulikuumat paprikat pitäisi laittaa muovipussiin hikoilemaan kuoren poistoa varten, minua epäilyttää epäterveelliset, muovista paprikaan irtoavat aineet. Haluaisin tietää, millaista muovipussia pitäisi käyttää paahdettujen paprikoiden valmistuksessa? Maun omassa reseptissä asiasta ei ole mainintaa. Ei varmaankaan ole samantekevää, millaisesta muovista pussi on valmistettu?

Hilkka J-P

ps. Kiitos ihanasta lehdestä

Hilkka Juhola-Puha , 17.08.2017
Hilkka Juhola-Puha
kysyi 17.08.2017
Maku_Jasmin
Maku_Jasmin

18.08.2017

Hei Hilkka!

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi. Omat tiedot loppuivat, joten tiedustelin asiaa Minigrip-pussien valmistajalta. Claudia Kalinin vastaus alla:

"EU säädösten mukaisten migraatiotestien perusteella Amer- ja Minigrip -pussien maksimi lyhytaikainen käyttölämpötila on 100 C.
Testeissä mitataan mahdollisesti siirtyviä (migratoituvia) aineita muovimateriaalista pakattuun ruokaan tiettyjen testiaineiden kanssa eri lämpötiloissa. Minigrip- ja Amergrip-pussit ovat valmistettu matalantiheyden polyeteeni (LDPE) muovista. LDPE tuotteille soveltuvat testiolosuhteet ovat joko;

• määräämätön aika maksimissaan 40 asteessa,
• 2 tuntia max. 70 asteessa tai
• 15 min max. 100 asteessa.

Eli tämän perusteella paprikat voi laittaa Amer-/ Minigrip-pussiin, sillä kuuma paprika tuskin on kuitenkaan aivan sata-asteinen. Ja sadassakin asteessa pussi voi olla tosiaan tuon 15 minuuttia."

Etukäteen valmistettavat

Toivoisin teiltä resepteihin, jotka voi valmistaa etukäteen tai osan ruuasta ( vieraita varten edellisenä päivänä tai aamulla),jotain merkkiä jo otsikkon, siinä säästyis aikaa ja vaivaa tosipaljon.
Kiitos etukäteen

Pirjo Kjellberg , 06.08.2017
Pirjo Kjellberg
kysyi 06.08.2017
Maku_Jasmin
Maku_Jasmin

10.08.2017

Hei Pirjo!
Kiitos hyvästä ideasta! Meillä varsinkin juhlakausien (joulu, kevään juhlat, pääsiäinen jne.) lehdissä yleensä lukee resepteissä vinkkejä, että tee edellisenä päivänä, mutta sitä voisi vielä selkeyttää esimerkiksi juuri jollakin mainitsemallasi palleromerkinnällä. Laitamme siis idean korvan taakse.
Maukasta loppukesää!

Dippikasvikset

Paljonko dippikasviksia tulee varata /hlö.
Tarjolla kasvisten lisäsi peeuna ja possu

Heli , 25.07.2017
Heli
kysyi 25.07.2017
Maku_Annika
Maku_Annika

28.07.2017

Hei Heli!
Kiitos kysymyksestä! Tässä sinulle kasvisdipin ohje, josta näet kasvisten määrän. Reseptissä on porkkanaa, kurkkua, lehtiselleriä ja retiisejä. Kasvisten määrä riippuu paljon siitä montaako eri kasvista tarjoat.

maku.fi/reseptit/kasvisdippi-kahdella-kastikkeella

Terveisin Annika

Karviais-mantelikakku

Tuo piirakka sai veden herahtamaan kielelle. Haluaisin tarkennuksen,tuleeko karviaistäytteeseen sekä hillo- että marmeladisokeria puolipakettia? ohjeesta saa sen käsityksen. Joko/tai?

Ellu , 16.06.2017
Ellu
kysyi 16.06.2017
Maku_Annika
Maku_Annika

16.06.2017

Hei Ellu!
Kiitos tarkkaavaisuudestasi! Täytteeseen tulee vain yhtä sokeria eli hillo-marmeladisokeria.

Terveisin Annika

Kaneli & Sokeri 1/2017

Hei, kiitos ihanasta lehdestä. Ehdin kovasti jo innostua nähdessäni lehdessänne herkullisen kuvan "vegaanisesta suklaaherkusta", koska perheessämme on ruoka-allergikkoja. Innostus vaihtui pettymykseen käänteessäni sivua, jolloin näin reseptin sisältävän kananmunaa. Valitettavasti resepti ei ollutkaan vegaaninen. Saisittekohan taiottua näille mansikkabrownieseille oikeasti vegaanisen reseptin?

Sini Savinainen , 03.06.2017
Sini Savinainen
kysyi 03.06.2017
Maku_Jasmin
Maku_Jasmin

04.06.2017

Moi Sini!

Kiitos huomiostasi ja tarkkaavaisuudestasi. Isot pahoittelumme tuosta virheestä. Tekstiin on epähuomiossa jäänyt oikoluvusta huolimatta virhe. Olemme jatkossa tarkempia! Brownieohje toimii hyvin myös ilman munia, jos laitat niiden tilalle 1:n desin esimerkiksi kauramaitoa tai kikhernesäilyketölkin lientä. Sekoita silloin kuivat aineet keskenään ja märät keskenään ja sitten kaikki yhteen. Toivottavasti innostut leipomaan tästä huolimatta,

terkuin Jasmin

Näytä lisää