IMG_1657.JPG

 

Älkää vaan kysykö mikä innoittaa kesken joulun miettimään ranskalaista patonkia, ehkä se, että esikko teki jälleen taivaallisen hyvää patonkia joulupöytään. Ei se juuri ranskalaiselle häviä, vaikka ranskalainen voisi olla toista mieltä, sillä heillehän patonki on lähes pyhä asia. Ranskalaiset eivät selviä ruokailua ilman patonkia, joten sitä on aamiaisella, päivällisellä ja lounaallakin. Keskimäärin ranskalainen syö 150 grammaa patonkia päivässä. Baguettet noudetaan aamulla tuoreena lähes jokaisessa kadunkulmassa olevasta leipomosta eli boulangeriesta. Leipomoiden vastustamattomat tuoksut leijailevat aamutuimaan pitkin Pariisin katuja, joten patongin nouto on lähes pakollista. Tuore patonki ja lasi viiniä ovat kaiketi ranskalaisen ravinnon symboli.

 

Patongin ohjeita löytyy laidasta laitaan. Toiset vannovat sen yön yli tehdyn nimeen ja toiset tekevät pikaisesti isolla hiivamäärällä omansa. Tässä ohjeessa, joka on luultavasti ihan ranskalaista alkuperää, käytetään taikinaa kolmisen tuntia huoneen lämmössä. Tämä herkku ei ole kaikista helppotekoisin tai oikeastaan nopein vaihtoehto, mutta tällä saa todellista herkkua. Kunhan muistaa muutaman olennaisen seikan. Jauhoilla on oma merkityksensä, kokeile eri vaihtoehtoja. Muista kostuttaa sumutinpullolla patongit pariin kertaan heti paistamisen alussa, niin saat ihanan rapsakan kuoren. Jäähdytä patongit ritilällä ilman leivinliinaa, niin rapea kuori säilyy. 

 

Ja sitten niitä lisukkeita. Meillä esikko lisää reilusti murskattua valkosipulia taikinaan ja mikä tuoksu siitä tuleekaan mausta puhumattakaan. Taikinaan voi myös lisätä lurauksen vaahterasiirappia. Taikinan voi rullata niin, että sisään jää täytteitä vaikkapa Koskenlaskijaa tai valkosipulivoita. Osan vehnäjauhoista voi korvat kaurahiutaleilla, jolloin tulee taas hiukan erilainen versio. Valmiit patongit voi täyttää ja yksi suosikki meillä on ilmakivattu kinkku, rucola, basilika ja hiukan siemensekoitusta. Ja vielä yksi vinkki, jos et jaksa nostatella taikinaa monen tunnin verran ja teet sitä pikaisempaa versiota, nostata taikina 30-40 asteisessa uunissa, se käy nopeammin. Nostatus on tässä kuitenkin se olennaisin asia.

 

IMG_1579.JPG