Kaupallinen yhteistyö: Arla

IMG_8287.JPG

 

Tänä syksynä on monien mutkien ja matkojen kautta tullut selväksi, että tärkeintä on rakkaus on se sitten pientä tai suurta. Sen perinteisen Ukkoon ja lapsiin kohdistuvan lisäksi löytyy myös arkisempiakin rakkauden kohteita. Jos jollekin on vielä epäselvää rakastan suklaata, kahvia, jouluisia mausteita, ruusuja sekä tietenkin maitoa. Maitorakkaus juontaa alkunsa varhaiseen lapsuuteen, jolloin kävin mummulassa aidon maidon perässä. Lehmiä pelkäsin, mutta mummun puoliviileästä kulmakaapista Arabian maitokannusta kuppiin lurauttama rasvainen lehmänmaito teki kauppansa. Sen kanssa oli aina tuoretta tuoksuvaa ruisleipää ja voita kukkatassilta. Mummun mottona oli se, että maidolla ja ruisleivällä kasvaa tervettä nuorisoa. Vieläkin pistää hymyilyttämään tomerat neuvot ja huoli siitä, että pitää saada vähän rasvaa luitten päälle. Kyllä sitä sitten tähän ikään mennessä onkin jo tullut kerättyä, harmi ettei ole mummu sitä näkemässä.

 

IMG_8338.JPG

 

Syksyn aikana olen ostanut useita purkkeja Arlan luomumaitoa, sellaista perinteistä, ensin kokeilumielessä ja sitten tottumuksesta. Ensimmäistä purkkia ostaessa juttelin kaupassa kassalla myyjän kanssa maitokokeilusta ja mietimme millaista se mahtaa olla, sittemmin hän on todennut ostoksia seuratessaan, että luomumaito maistuu ja niin tekee. Tämä on siitä kiva tuote, että sitä saa tuosta vähän pienemmästäkin lähikaupasta ja on takuulla kotimaista, ihan joutsenmerkkituote. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin kyllä tässä hiukan on sen alkuperäisen mummulan maidon tuntua, sillä maitoa ei ole homogenoitu. Rasvan saa sekaisin maitoon hiukan ravistelemalla, tosin kaadan aina ne ensimmäiset rasvaisemmat osuudet ravistamatta kahvin sekaan, on hyvää. Maidon vähäisempi käsittely ja prosessointi tekee sen, että tämä versio sopii paremmin monelle herkkävatsaiselle. Maito on siis alkuperäisessä ja aidossa muodossa, mutta toki pastöroituna.

 

IMG_8320.JPG

 

IMG_8441.JPG

 

Maitoa käytän päivittäin kahvin kanssa, ruuanlaitossa ja leivonnassa. Yritän saada päivän kalsiumtarpeen kerättyä suoraan maitotuotteista ja pillerit jätän suosiolla apteekkiin. Se mikä erityisesti tässä luomumaidossa ilahdutti on B2- ja B12-vitamiinit sekä jodi. Itsellä varsinkin B-vitamiinien saanti on viljatuotteiden vähyyden vuoksi puutteellista ja tästä sitä tulee. Jodin saanti on aivan välttämätöntä ja seleenin kanssa se on oleellinen kilpirauhasen toimintaan vaikuttava tekijä. Monilla jodin saanti on liian vähäistä, kun on vaihdettu jodioitu suola muunlaisiin versioihin.

 

IMG_8293.JPG

 

Arlalle, joka on muuten maailman suurin luomutuotteita valmistava yritys,  maito saapuu tarkoin valituilta luomutiloilta ja maidossa rasvapitoisuus vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Kesällä siis on vähemmän rasvaa ja talvella taas enemmän, sopii minulle oikein hyvin, sillä kesällä pärjää hiukan vähemmälläkin. Kahvin ystävälle tämä täyteläinen maito on hittituote, sillä täysmaidosta saa ihan parhaan maitovaahdon. Sopivan rasvainen maito takaa herkullisen ja kuohkean vaahdon. Kahvikone surraakin meillä moneen kertaan päivän aikana.

 

IMG_8455.JPG

 

Täysmaito sopii mainiosti ihan kaikkiin leivonnaisiin, tässä siitä on tehty piparkakun makuinen suklaakakku talven juhlallisuuksiin. Arlan luomu täysmaitoa on sekä suklaakakussa että kuorrutteessa. Kakussa maistuu suklaan lisäksi kaneli, neilikka sekä inkivääri ja täytteestä löytyy vaniljaa. Hiukan art deco -henkinen kakku sopii moniin eri tilaisuuksiin. Sulat ovat tämän talven muoti-ilmiö ja ne sopivat varsin mainiosti myös kakkujen koristeluun. Pääsee helposti ilman sokerimassaräpeltelyjä. Pitsi on helppo väsäillä paketin ohjeiden mukaan ja samalla pitsilevyllä saa yhden kakun pitsit kerralla. Tämä kakku vaan mehevöityy jääkaapissa, joten se on hyvä tehdä ajoissa ennen tarjoilua. 

 

IMG_8355.JPG

 

IMG_8598.JPG