IMG_7334.JPG

IMG_7266.JPG

 

Täällä me olemme kohta majailleet viikon ja ehkä on aika lähteä kotiinpäin, kun pojun ostaman Berliinin nähtävyydet -korttipakan kaikki nähtävyydet yhtä puistoa lukuunottamatta on tsekattu. Aika yllätyksellinen paikka, toisaalta boheemi toisaalta suorastaan epäsiisti, edistyksellinen ja hurjan taiteellinen kera kaiken katumaalausten, rappioromantiikalla reilusti ripoteltu ja joka puolella näkyy historian kerroksellisuus ja halu uudistukseen. Jokaiselle löytyy varmasti jotain. Kauniimpia Euroopan kaupunkeja tämä ei varmastikaan ole, mutta mielenkiintoinen sen sijaan kyllä.

 IMG_7040.JPG

IMG_7015.JPG

IMG_7019.JPG

 

Uskokaa tai älkää, eksyimme puistoon, niin voi siis käydä varsinkin kun tämän puiston koko ylittää Central Parkin tuosta vaan. Isoja puita toinen toisensa perään ja pikkuisia polkuja sinne tänne ja oli meillä ihan karttakin, mutta hups niin siinä vaan kävi ja kävelimmekin useita kilometrejä ennenkuin pääsimme taas sivistyksen pariin. Puiston maisemissa tosin ei ollut valittamista. Yllättävän vähän ihmiset olivat puistossa liikenteessä useita koiranulkoiluttajia lukuunottamatta. Varsin luonnontilaisen puiston halkaisee leveä puistokatu Strasse des 17. Juni, jonka keskellä komeilee myös voitonpylväs Sigessäule. Pylvään päähän pääsee maisemia ihailemaan, jos uskaltaa.

 

IMG_7176.JPG

IMG_6913.JPG

 

Currywurst on ihan must. Sitä testattiin kaikkein vanhimmassa paikassa Konnopkes Imbissillä, useilla aukioilla ja Curry kolmekutosessa nyt ainakin. Aimo annos grillattua makkaraa runsaalla, vahvalla ketsupilla päällystettynä ja päällä curry-jauhetta niin että tuoksuu pitkän matkan päähän. Paikalliset hulauttivat makkaran alas ison oluttuopin kanssa. Kerrassaan mainio pika-ateria vaeltelun välissä.

 

IMG_7108.JPG

IMG_7118.JPG

IMG_7123.JPG

 

Mitte, boheemi suosikki, täynnä ihastuttavia ruokapaikkoja, baareja, toreja, katutaidetta laidasta laitaan ja varsin iloista, nuorekasta ja huoletonta menoa. Älä jätä kiertelyä Friedrichstadtin varaan, vaan mene hiukan kauemmaksi ja tutustu kolikon kääntöpuoleen, yllätyt iloisesti. Ihastuttava Hackesche Höfe värikäs sisäpihojen sokkelo yllätti monella kauniilla putiikilla ja kahvilalla. Myös Sophienstrassen 1700- ja 1800-lukujen kaupunkikorttelitunnelma viehätti suuresti.

 

IMG_7230.JPG

 

Keskustassa kannattaa poiketa museosaarella ainakin yhdessä museossa, me valitsimme tietenkin Neues Museumin egyptiläisen museon, joka sykähdytti juuri niin paljon kuin odotuksissa olikin. Ensimmäinen ulkomaanmatkani reilu parikymmentä vuotta sitten suuntautui juurikin Egyptiin aikana, jolloin vielä kohtalaisen turvallisesti pystyi kulkemaan päästä päähän. Niilin varsi tuli parin viikon matkalla tutuksi ja käsittämättömät Egyptin aarteet kiehtoivat. Tämä siis oli hieno täydennys siihen ja Nefertiti kruunasi koko kiepin. Miten jotain niin täydellistä on voitukin tehdä ja niin kauan sitten.

 

IMG_7228.JPG

IMG_7192.JPG

IMG_7202.JPG

IMG_7204.JPG

IMG_7445.JPG

 

Berliini on myös vastakohtaisuuksien kaupunki. Quartier 206 hohtavine kaakeliseinineen ja mustavalkoisine tunnelmineen vaikuttaa sangen ylelliseltä. Pitkää käytävää pitkin voi astella Quartier 207 -keskukseen, jossa sijaitsee ranskalainen Galeries Lafayette -tavaratalo. Gourmee-herkkujen määrä on loputon ja maistiaisille voi istahtaa haluamansa tuotteiden ääreen, tarjoilu pelaa, tuotteet ovat ensiluokkaisia ja herkuttelu käykin pian rahapussin päälle. Mitä täältä ruokakerroksesta et löydä, sitä et takuulla tarvitse. Toinen valtava ruokataivas löytyy KaDeWen kuudennesta kerroksesta. Täältä Euroopan suurimmasta tavaratalosta löytyy sadoittain juustoja, makkaroita ja viinejä sekä kaikkea mahdollista makeaa. Sieltä oli ostetavissa myös suomalaiset suklaaherkut kuten Fazerin salmiakkisuklaa, tuli ihan kotoinen olo. Lisää ihania ruokapaikkoja ja herkkuja myöhemmässä vaiheessa.

 

IMG_7451.JPG