IMG_5452.JPG

 

Jos et vielä ole huomannut, niin nyt on valtakunnalliset kukkakaalitalkoot menossa. Sato kypsyy kaikki lähes samaan aikaan ja osa meinaa jäädä pelloille, siksipä hinta on alhaalla ja kannattaa tehdä reilusti kukkakaaliherkkuja vaikka pakkaseen saakka. Näihin talkoisiin siis kannattaa osallistua. Netti on nyt erityisen täynnä erilaisia kukkakaaliohjeita ja minäkin laitan muutaman linkin. Kokonaisena paahdettu kukkakaali on sieltä helpoimmasta päästä ja tein turkkilaisesta jogurtista mausteseoksen makua antamaan. Hiukan tulinen seos sopii hyvin kukkakaalin kanssa ja siitä tulee sellainen rapsakka kuorrute paahtamisen ansiosta.

 

Kukkakaalikeitto on yksi suosikkini aina syksyisin ja sitä tulee tehtyä useaan kertaan. Keitto valmistuu hyvinkin simppelisti. Kukkakaalinpalaset kieputellaan öljyssä ja ripotellaan päälle hiukan suolaa sekä mustapippuria ja paahdetaan 180 asteessa kauniin ruskehtaviksi. Sitten vaan paistetaan sipulia ja valkosipulia sekä timjamia, lisätään kanalientä ja kukkakaalit. Seosta keitellään parikymmentä minuuttia ja sekoitetaan sileäksi. Lopuksi lisätään cheddaria raasteena sekä kermaa. Paistettua pekonia pitää tietysti myös olla. 

 

IMG_4121.JPG

 

Kukkakaali on oiva lisä myös salaatteihin. Paahdettu kukkakaalisalaatti tarjoillaan sinihomejuustomurujen sekä saksanpähkinöiden kanssa ja kastike on makeutettu vaahterasiirapilla. Kukkakaalisalaatti on pistetty kasaan ihan tuoreista kukkakaalin nupuista, jotka saavat päälleen maistuvan valkosipulisen kastikkeen. Muistathan, että kukkakaalia voi lisätä lähes mihin tahansa ruokaan kuten patoihin, keittoihin, muhennoksiin ja vuokiin. Raastetusta kukkakaalista saa oivaa kukkakaaliriisiä tai kukkakaalimuusia. Oma suosikkini on keiton lisäksi paahdettu kukkakaaligratiini. 

 

IMG_9814.JPG