KATSOMASI RESEPTIT

Helpot uunikyljykset

IMG_0322.JPG

 

Hyvä ruoka parempi mieli on niitä lausahduksia, jotka pitävät prikulleen paikkansa. Viime viikonloppuna oli Ukon kanssa tällainen sininen hetki ja söimme tuhdisti valkosipulisia kermaperunoita sekä kyljyksiä reseptillä, johon olen tällä hetkellä totaalisen repsahtanut. Syksyllä katsoin ohjetta, jossa lihaa oli maustettu ruskealla sokerilla ja olin hiukan skeptinen sen suhteen. Kehittelin kuitenkin oman ajatuksen tästä ja testasin sitä kyljyksiin ja se olikin sitten menoa.

 

Nämä uunikyljykset ovat monestakin syystä yksi suosikkini tällä hetkellä. Ensinnäkin valmistukseen menee aikaa ehkä kymmenisen minuuttia, mikä sopii paremmin kuin hyvin vaikka työpäivän jälkeen, kun ei aina jaksa hellan edessä heilua. Lisäksi kun pihvejä ei kärytetä pannulla etukäteen, jää sekin vaihe pois ja työtä vähemmän. Toisekseen tämän voi tehdä kyljyksistä tai porsaan ulkofilepihveistä, mitä milloinkin on saatavilla, kuvissa ulkofilettä. Kolmanneksi tykkään erityisesti ruskean sokerin ja valkosipulin sekä voin hienostuneesta makuyhdistelmästä joka on kuorrutettu vielä makua antavalla juustoseoksella. Tämä on niin ruoka minun makuuni. Ja hei, kannattaa tarkkailla kypsymisastetta etteivät pihvit pääse kuivumaan, sillä paksummat kyljykset tarvitsevat luonnollisesti pidemmän kypsymisajan mitä ohuemmat ulkofilepihvit. Jonain kertana lisäsin vielä hiukan kermaakin paistoastiaan, mutta se ei ole välttämätöntä ja kerma ei ainakaan saisi mennä maustettujen pihvien päälle. 

 

IMG_0300.JPG

 

IMG_0309.JPG

 

Varsovan vanhakaupunki

034.JPG

 

Stare Miasto eli vanhakaupunki on peräisin keskiajalta, jolloin pääkaupunki siirrettiin Krakovasta Varsovaan. Toisen maailmansodan aikana vanhakaupunki tuhoutui lähes täysin ja se rakennettiin uudelleen. Alue on melko pieni, joten sen jaksaa tutkia kauttaaltaan. Varsinkin keskusaukioon Starego Miastaan kannattaa tutustua kunnolla ja sen reunamilla sijaitsevat myös parhaat ravintolat. Aukiolta voi napata hevoskyydin tai istuskella terassilla paikallisesta ruuasta nautiskellen. Aukion tunnelmaa nostattavat erilaiset katutaiteilijat ja musisoijat. Lähialueelta löytää erilaisia museoita ja varsin kauniita kirkkoja kuten Pyhän Johanneksen katedraali. Vanhankaupungin muureilla myydään mielenkiintoisia käsin tehtyjä kohtuuhintaisia matkamuistoja, joita löytyy myös muutamista pikkukujien putiikeistakin.

 

Edullisen hintatason ja suuren tarjonnan ansiosta Varsova on vilkas ostoskaupunki. Keskustasta löytyy varsin paljon maailmanlaajuisten ketjujen myymälöitä. Toisaalta sivukujat ovat täynnä pieniä varsin persoonallisia pikkumyymälöitä, joista saattaa tehdä todellisia löytöjä. Hintataso on yleisesti Suomeen verrattuna edullisempi, mutta kalliiden merkkituotteiden hinnoissa se ei juurikaan näy. Tosin kun tarjontaa on paljon, voi löytää mukavia alennuksia. 

 

037.JPG

074.JPG

079.JPG

056 (2).JPG

076.JPG

065.JPG

 

Lazienki-puisto Varsova

187.JPG

 

Tässä vielä muutama otos puistosta, joka on siis Varsovan suurin sekä vierailluin puistoalue. Kierrä ainakin sen verran että löytyy Chopinin muistomerkki, kaksi palatsia, joihin siis pääsee sisälle, paviljonki, amfiteatteri ja kasvitieteellinen puutarha. Me kiertelimme hiukan sateisena päivänä, mutta se ei menoa haitannut. Väkeä oli liikkeellä selvästi vähemmän ja ilma oli keväisen raikas. Kevään vihreät värit loistivat ihan joka puolella ja suuri määrä puita oli parhaassa kukassa. Täällä olisi kauniimpana päivänä kiva istuskella picnicillä.

 

182.JPG

 

135.JPG

 

289.JPG

 

281.JPG

 

301 (2).JPG

 

288.JPG

 

226.JPG

 

145.JPG

 

162.JPG

 

Polonia Palace - Varsova

377.JPG

 

Vaivaako matkakuume ja kohde on epäselvä? Poikkea keväiseen Varsovaan, lento on kohtuullisen lyhyt, paljon mukavia ostospaikkoja, herkullista ja edullista ruokaa, neljän ja viiden tähden hotelleja huokeaan hintaan. Kaupungin keskustassa löytyy ja tapahtuu niin paljon, että syrjemmäs ei ole välttämätöntä lähteä lainkaan, vielä kun ottaa hotellinkin ihan keskustan tuntumasta on olo helppoa.

 

Tällä reissulla hotellina oli keskustan sydämessä sijaitseva palkittu Polonia Palace, joka oli joka pennin arvoinen. Varsinkin samppanja-aamiainen herätti ihastusta, sillä tarjolla oli melkein mitä vaan mitä toivoa saattoi. Viiden päivän reissulla ei kerinnyt kaikkea edes maistelemaan. Pelkästään hilloja oli sellaiset rivit paahtoleivän kaveriksi, etten olisi keksinyt yhtään sorttia mitä ei löytynyt. Kahvi ja tee tarjoiltiin pöytiin ja omeletit valmistettiin paikan päällä asiakkaan toiveiden mukaan. Aamupalalle siis täysi kymppi. Huoneet hotellissa olivat isot, kauniisti sisustettu, kunnon ilmastointi ja ylellinen kylpyhuone. Hotellin edessä odotteli rivi komeita nuoria miehiä uusissa Mersuissa valmiina kuskaamaan leidejä paikasta toiseen. Harvoin saa niin hyvää palvelua, mutta autot ovatkin vain hotellin käytössä, automatkalla tarjoiltiin virvokkeita ja sateisena päivänä kuljettaja antoi leideille sateenvarjot lainaan, ettei hiukset kastu. Kyllä kyllä, tämä tuntui varsin hienolta. Tästäkin täysi kymppi. Kuljimme siis autoilla sen verran, että tutkimme myös hiukan kauempana olevia puistoja sekä juutalaisen hautausmaan. Vanhaan kaupunkiin hotellista on pari kilometriä, sen käveleekin kyllä, mutta autolla meni varsin sutjakasti ja sen jälkeen jaksoi tutkia vanhan kaupungin perin pohjin. Se on kaunis ja kiertämisen arvoinen.

 

Toiselta puolen hotellia löytyy Zlote Tarase -ostoskeskus, jossa riittää katsottavaa moneksi päiväksi. Ostoskeskuksesta löytyy myös pikaruokapaikkoja ja hienompaakin ravintolaa joka lähtöön. Hotellin Stauss-ravintola ansaitsee myös erityismaininnan, palvelu pelasi ja tarjolla oli sekä eurooppalaista että puolalaista ruokaa. Tältä reissulta jäi mieleen hitaasti paahdettu rapea ankanrinta appelsiinikastikkeella, banaanijuustokakku passionhedelmällä ja raparperilla sekä suklaafondant luumucrumblella ja vuohenmaitojäätelöllä. Yksi arki-ilta kului mukavasti hilpeän baarimikon kaverina Bojangles-baarin puolella elävää pianomusiikkia kuunnellen ja rupatellen. Monta asiaa tuli selväksi Varsovasta ja puolalaisista yleensä. Tämä reissu oli monessa mielessä ikimuistoinen ja seura ihan parasta. 

 

005.JPG

 

382.JPG

 

124.JPG

 

125 (2).JPG

 

357.JPG

 

294.JPG

 

Näytä lisää