KATSOMASI RESEPTIT

Cafe Central Vienna

IMG_2893.JPG

 

Tässä olisi viimeinen Wien-postaus. Ihana Cafe Central, joka hurmasi niin, että sinne olisi vallan voinut jäädä. Päivän lehdet mielenkiintoisessa telineessä ja varsin mahtipontiset puitteet. Wiener Melange -kahvi oli erityisen hyvää ja sen kanssa nautiskeltiin sacher-kakkua. Goottilaistyyliset pylväät, muhkeat samettiset verhot, ainutlaatuisen kauniit seinien ja kattojen kirjailut, mirrikaulaiset komeat tarjoilijat ja leppoisa ystävällinen ilmapiiri houkuttelivat poikkeamaan useampaankin kertaan. Leivostiski aiheutti päänvaivaa, sillä loppumattomilta tuntuvat leivosjonojen kauniit yksilöt olivat kuin pieniä taideteoksia suklaakoristeineen. Varsin taidokkat tuotteet eivät kuitenkaan olleet mahdottoman hintavia ja kahvin ja leivoksen sai alle kympillä. Cafe Central, Herrengasse 14.

 

IMG_2919.JPG

IMG_2917.JPG

IMG_2918.JPG

IMG_2920.JPG

IMG_2900.JPG

IMG_3366.JPG

 

Wienin parhaat kahvilat

IMG_4124.JPG

 

Myönnetään, myönnetään olen kahvilafriikki ja Wien on kahviloiden luvattu kaupunki, pieniä katukahviloita on joka välissä, mutta tässä kerättynä ne minun mielestäni loisteliaimmat, tosin Cafe Central, oma suosikkini, tulee ihan omana postauksenaan. Yllä eläintieteellisen museon kahvila. Vaikket olisi museoihminen laisinkaan, käy täällä, rakennus itsessään on aivan huikea.

 

IMG_2926.JPG

 

Freyung lähellä Burgteatteria on käymisen arvoinen paikka. Ferstelin palatsin läpi kulkevalla koristeellisesti katetulla käytävällä on parikin ihastuttavaa pikkuista kahvilaa. Lisäksi käytävältä löytyy Xocolat-myymälä, jossa valmistetaan käsin laadukkaita uskomattomin makuyhdistelmin tehtyjä suklaakonvehteja ja tryffeleitä. Lisäineettomat ja ilman keinotekoisia aromeja valmistetut suklaat pakataan kauniisiin rasioihin. Miltä kuulostaa vaikkapa ruusu, tuplasuklaa, sherry, granaattiomena tai vaikkapa espresso.

 

IMG_2968.JPG

 

Uljas Cafe Landtmann, Universitätsring 4. Sigmund Freudin lempikahvila on poliitikkojen suosiossa, varaudu maksamaan kahvista ja kakusta sievoinen summa. Kahvivalikoima on varsin kattava ja terassilta on mukava seurailla vilkasta kaupunkielämää.

 

IMG_3094.JPG

 

Vaaeanpunaisistakin vaaleanpunaisempi Aida tarjoaa useassakin eri paikassa kahvia, kakkua sekä huisin kauniita jäätelöannoksia. Vaaleanpunaiseksi somistetuissa myymälöissä kulkevat vaaleanpunaisissa asuissa olevat ystävälliset tarjoilijattaret ja paikat ovat aina varsin täynnä ja iloinen puheensorina täyttää ulkoterassit.

 

IMG_3070.JPG

 

Mielenkiintoinen kokemus oli vilkkaan pikkukadun Dorotheergassen päässä sijaitseva voileipäbaari Trzesniewski, johon oli oikein kunnon jono. Valkosuikkaiset myyjättäret neuvovat tiskin takaa erilaisten makuyhdistelmien valinnassa ja suosittavat palan painikkeeksi pientä lasia olutta. Tiskistä löytyy voileipiä moneen makuun, on sardiineja sipulilla, ravunlihaa munalla, matjesilliä sipulilla, sipulia tuorejuustolla, porkkanaa tuorejuustolla ja vaikka mitä. Voileipäherkut voi nautiskella ulkona seisten ja vastapäisen kahvila Hawelkan ulkoelämää seuraillen. Varsin uniikki kokemus.

 

IMG_3089.JPG

 

Cafe Hawelka, Dorotheergasse 6. Vanha hämyinen ja idyllinen mainoksilla sekä vanhoilla tavaroilla sisustettu boheemi kahvila. Erikoisuutena luumuhillolla täytetty pulla. 

 

IMG_3165.JPG

 

Palmenhaus on kahvila-ravintola ihastuttavan ja vehreän Burggarten-puiston päässä. Siemaile tarjottavat ulkona puiston valtavia puita ja ulkoelämää seuraten ja sulattele tarjottavat puiston pehmeällä nurmella lokoillen.

 

IMG_3113.JPG

 

Se kuuluisa sacherkakun palanen pitää käydä syömässä tietenkin Cafe Sacherissa, Philharmonikerstrasse 4, hotelli Sacherin yhteydessä. Aito aprikoosilla maustettu suklainen sachertorttu löytyy täältä ja sen kanssa pitää tietenkin nauttia lasillinen kuohuvaa. 

Schlosspark Schönbrunn

IMG_3559.JPG

 

Schönbrunnin alueella sijaitsee kaikkea mielenkiintoista, joten se kannattaa ottaa kohteeksi, vaikkei ihan Wienin keskustan tuntumassa olekaan. Metrot, linja-autot ja taksit kulkevat näppärästi. Puistoalueella viihtyy vaikka koko päivän ja jos tuntuu ettei jaksa kävellä voi eläintarhan ja puiston alueeseen tutustua kaupunkijunalla ajelemalla. Habsburgien linnavisiittiin saa varata tuntitolkulla aikaa, sillä linnassa on 1441 huonetta ja henkeäsalpaavan loisteliaita saleja. Kukkulan rinteille kohoava ranskalainen barokkipuutarha ihastuttaa viivasuoraan istutetuilla pensasaitakujilla, jotka nousevat kohti taivasta ja puiston pensaslabyrinttiin voi vaikka eksyä. Palmenhaus eli palmutalo on Euroopan suurin teräsrakenteinen kasvihuone. Siellä voi tutustua kolmen eri ilmastovyöhykkeen kasvillisuuteen. Tiergarten on ensimmäinen eläintarha Euroopassa ja se on perustettu jo 1752. Sieltä löytyy paljon eksoottisia lajeja kuten sarvikuonoja, norsuja, tiikereitä, pingviineitä ja Euroopan ainoat pandat, jotka silmäilystä päätellen joko nukkuvat tai syövät, tosin toinen innostui jossain vaiheessa myös ottamaan pienen uintituokion. Eläintarhan alueella sijaitsee myös ylläoleva Kaiser Pavillion 1700-luvun ravintola-paviljonki, josta keisarillinen perhe tarkkaili eläintarhan asukkeja. Upeissa sisätiloissa riittää ihasteltavaa joka puolella. 

 

IMG_3712.JPG

IMG_3716.JPG

IMG_3700.JPG

IMG_3761.JPG

IMG_3665.JPG

 

Nämä olivat varsinaisia vekkuleita uidessaan ja touhutessaan.

 

IMG_3885.JPG

 

Kiemurtelevaa polkua kiipeämällä pääsee ylös kukkulalle, josta on huikaisevat näkymät alas kaupunkiin. Koko matkan ajan voi ihastella näkymiä molempiin suuntiin. Alhaalla näkyy Habsburgien linna kauniine pihoineen ja yläpuolella majesteettillisena kohoava pylväsgalleria, jossa sijaitsee kahvila Gloriette. Polun kiipeäminen kovalla helteellä ei ollut ihan kevyttä puuhaa puuskutuksesta päätellen, eikä tilannetta yhtään helpottanut se, että armeijan pojat viuhahtivat juoksien ohi. Kiipeäminen kuitenkin kannatti, sillä Glorieten sisätilat olivat kerrassaan kauniit ja tarjontakin herkullista.

 

IMG_3873.JPG

IMG_3936.JPG

IMG_3900.JPG

 

Demel

IMG_2877.JPG

IMG_2885.JPG

IMG_2881.JPG

IMG_2887.JPG

 

Että nämä wieniläiset vanhat rakennukset ovat sitten hienoja ja sisustukset kun on tehty samaan tyyliin, ei voi muutakuin ihastella. Demel löytyy Michaelerplatzilta lähtevältä Kohlmarkt-kadulta ja se on sellainen must to see -paikka. Demel on lähestulkoon instituutioksi muodostunut wieniläiskonditoria, josta löytyy suklaaihmisen ja herkuttelijan taivas. Toinen toistaan kauniimmin pakattuja rusetillisia lahjarasioita herkullisissa väreissä ja muodoissa. Kaikennäköisiä makeisia pakattuna ihastuttaviin rasioihin ja jotta kiusaukset eivät loppuisi tähän, voi ostosten lisäksi istahtaa kupilliselle kuumaa kera hurmaavien kakkujen. Löytyy myös gluteenitonta ja muuta erikoiskakkua eli varmasti jokaiselle jotain.

 

Jo aikoinaan keisarinna Sisillä oli tapana herkutella Demelin sokeroiduilla orvokeilla ja muilla makeilla herkuilla, joita itse kauppias kävi linnaan viemässä. Edelleenkin kissankielet, teekakut, numeroidut konditoriatuotteet ja suklaaherkut ovat haluttuja tuotteita. Nämä ovat parhaita tuliaisia hänelle, jolla on jo kaikkea. 

 

IMG_3359.JPG

 

Wienin torielämää

IMG_3491.JPG

 

Makkarakojujen ohella joka kaupungista pitää tietysti löytyä ainakin yksi hyvä iloisenkirjava tori. Wienin Naschmarkt oli todellinen yllätys, sillä jo puolessa välissä tuli toriväsymys, kun alue vaan jatkui ja jatkui. Sinnikkäästi kävelimme koko alueen edestakaisin ja siinä taisi tulla mittariin useita kilometrejä. Tori ei sijaitse aivan keskustassa, mutta näppärästi sinne pääsee vaikkapa pyörätaksilla, jotka odottelevat asiakkaita keskustan tuntumassa. Taksista voi ihailla katujen varrella olevia nähtävyyksiä ja kaupungin vilinää. Naschmarkt on toiminut jo 1600-luvulta lähtien ja se on Itävallan suurin ja tunnetuin torialue. 

 

Torilla voi tutustua eksoottisiin ja paikallisiin ruokaelämyksiin, sillä torialueelta löytyy kymmeniä erilaisia ruokapaikkoja. Ruoaksi voi valita sushit tai kimchit, kebabit tai äärettömän eksoottiset merenelävät. Myös perinteisiä wieniläisiä herkkuja löytyy useasta ruokapaikasta. Herkkua oli karamellisoitu pannukakku sekä pannukakku luumuhillolla täytettynä. Mikäli et halua istua ruokailemaan, voit ostaa tuorejuustolla täytettyjä pepperoneja, minikurpitsoita, artisokkaa ja minikurpitsoita ja napostella niitä toriin tutustuessasi. Torilta löytyy uskomattomat määrät erilaisia mausteita, yrttejä, kasviksia, vihanneksia, hedelmiä, lihatiskejä, kalatiskejä ja jopa astioita, juttuja joita et tiennyt olevan olemassakaan. Harmillista kyllä uskomattomat merenelävät jäivät ruuhkan takia kuvaamatta, liikkeellä oli siis ihan muutama muu meidän lisäksi. Wieniläiset tekevät torilla päivittäisiä ostoksiaan ja sen lisäksi uteliaita turisteja kiertelee pitkin toria. 

 

IMG_3492.JPG

IMG_3493.JPG

IMG_3509.JPG

IMG_3497.JPG

IMG_3498.JPG

IMG_3480.JPG

IMG_3495.JPG

IMG_3505.JPG

 

Näytä lisää