KATSOMASI RESEPTIT

Iso satsi arkiruokaa 20: Eksoottinen kanakeitto

IMG_9512.JPG

 

Nyt kannattaa hypätä ulos mukavauusalueelta ja koittaa jotain eksoottista. Tämä kanakeitto ylitti kaikki odotukset siitä huolimatta, että en erityisemmin pidä ananaksesta ja Ukko ei ole kovin ihastunut kookokseen. Kaikki maut ja mausteet yhdessä tuottivat kuitenkin mainion tuloksen ja tästä tuli resepti jatkuvaan arkikäyttöön. Noukin kolmesta eri kanakeittoreseptistä parhaat palat, joten tämä on jonkinlainen kokoelmaohje. Tomaattia, ananasta, sipulia, valkosipulia, persilijaa, limemehua, omenaa, kookoskermaa, papuja, maissia, kermaa ja mausteita. Yritän kaikin keinoin välttää marinoituja kanasuikaleita ja maku ruokiin pitää saada jollain muulla tavalla. Monet tuoreet yrtit ja hiukan eksoottisemmat mausteet sopivat mielestäni juurikin keittoruokiin mainiosti. Jos jotain ei kaapista löydy, sen voi jättää pois tai rohkeasti korvata jollain toisella. Syksyaikaan laittaisin vielä kanelitangon mukaan hetkeksi, näin joulun jälkeen on kanelikiintiö kuitenkin täynnä.

 

IMG_9518.JPG

 

IMG_9532.JPG

 

IMG_9536.JPG

 

IMG_9505.JPG

 

Valmiin keiton päälle voi vielä puristaa hiukan limenmehua ja ripotella persilijaa. Keiton kanssa teimme valkosipulileipiä. Ruisleivät voidellaan voilla, voin päälle tiputellaan joko nestemäistä valkosipulia tai valkosipulirouhetta ja hetkeksi uuniin. Mikä tuoksu ja maku.

 

IMG_9590.JPG

 

Pastasalaatti

IMG_6718.JPG

 

Täytettä eväsastiaan, pastasalaatti savulohella. Tämä se vaan on aina yhtä hyvää ja ruokaisaa. Hiukan välillä muuntelen ohjetta ja ylläolevassa versiossa kurkku onkin vaihdettu tomaattiin ja sitruunamehu limeen. Pasta on tietysti gluteenitonta. Jotenkin tästä tulee aina ihan kesäolo, liekö se sitten se savulohen aromi mikä sen tekee, mene ja tiedä. Ensi kesä on jo mielessä ja täällä Räpsöössä tapahtuu jälleen yhtä ja toista. Reposaari-päivät ovat kesäkuun alussa, merkkaa kalenteriin, nyt. 

 

15825938_1211573588924651_6402441529586673570_n.jpg

 

Punaviiniloput pakkaseen

IMG_9335.JPG

 

Joskus jostain kumman syystä varsinkin näin juhlakautena saattaa viinipulloon jäädä pohjat ja pullo jääkaapin ovilokeroon parempaa elämää odottelemaan. Usein siinä kuitenkin käy niin, että loppujen lopuksi aikansa ovessa lojuttuaan viinit kaadetaan pois ja pullot nakataan kierrätykseen. Viime aikoina pullot eivät ole meillä pässeet jääkaapin oveen asti, sillä olen heti pussittanut ja pakastanut loput viinit jääpalapusseihin. Mainioita makupaloja jauhelihakastikkeeseen ja keittoihin sujautettavaksi, eikä mene hyvät aromit hukkaan.

Maukas makkarakeitto

 

IMG_2266.JPG

 

Mitäs teillä syödään ensi viikolla? Meillä on ainakin puutarhurin makkarakeittoa. Heti paikalla kun tulee hiukan pakkasta, alkavat keitot maistua aivan eri tavalla. Erityisesti olen tykästynyt tomaattipohjaisiin keittoihin ja vielä jos jotain juustoa hiukan sulattelee sekaan, niin nam. Ohjeessa on mustapippurijuustoa, josta tietysti tulee myös sitä pippurista makua, mutta mikä tahansa muukin kermainen juusto käy. Lihaliemet olen viime aikoina korvannut parilla vasikan fondilla. Makkaran voi myös korvata vaihteeksi nakeilla. Ja jos sattuu olemaan pakkasessa jäädytettyjä punaviinipaloja, niin yksi sekaan makua antamaan. Tästä taidan tehdä ihan oman jutun seuraavaksi, niin olen tykästynyt näihin punaviinijääpaloihin. Tätä kannattaa muuten tehdä sen verran isoon kattilaan, että riittää pariksi päiväksi, maku vaan paranee lämmittäessä.

Loppiaiskakut

IMG_9348.JPG

 

IMG_9362.JPG

 

Tein tänään aikamoisella vauhdilla pari täytekakkua, joista toinen ihan tavallinen täytekakku sitruunataha- ja vadelmatäytteellä. Toinen taas on perinteinen suklaakakku. Hitsi että oli kivaa pitkästä aikaa leipoa. Kun tekee tällaisilla perinteisillä ohjeilla, ei myöskään tarvitse yhtään rasittaa aivonystyröitään tai miettiä missä menee pieleen. Minulla kun tuntuu olevan paha tapa kokeilla aina jotain uutta silloin kun se ei lainkaan ole kovin järkevää. Nappaan kohta kakut kainaloon ja lähdemme loppiaisrientoihin. 

 

Ja vielä kaikille teille jotka pohditte meidän ruokavaliota tai herkuttelun määrää. Elämä ei ole aina lainkaan sitä miltä blogissa näyttää, onneksi. Lähes kaikki kakut lähtevät johonkin muualle herkuteltaviksi samoin leivonnaisistakin suuri osa. Tosin kun tulee joku kyläilemään aina leivon ja mielelläni teen jotain erilaista. Meidän perheessä yllätys kyllä ei oikein ole kakunsyöjiä, sillä täällä kelpaa vain suklaakakku, eikä sekään kaikille. Ovat raukat äitiinsä tulleet, sillä tykkään kyllä leipoa, mutta syömäpuolen jätän yleensä muille. Juhlapäiviksi leivon kotiin kakkua, nykyään kuitenkin useimmiten jotain muuta herkkua. Ei meillä myöskään ole aina siistiä ja kultaista, varsinkaan tällaisen kakkupäivän jälkeen, jolloin tiskikone hurraa parikin kertaa ja tiskipöytä pullottaa tavaraa. Ei myöskään ole aina pöytä kallellaan herkullisia ruokia lisukkeineen, vaan hyvinkin arkista perusruokaa ja senkin tekemiseen tarvitsee välillä puskea itseään, kun inspiraatiota ei ole. Joten, ei hätää, ihan tavallista elämää täällä päässä. Mukavaa loppiaisiltaa kaikille.

 

IMG_9383.JPG

 

IMG_9424.JPG

 

IMG_9441.JPG

 

Näytä lisää