Eilen kirjoitinkin tuoreista viikunoista, noista joka syksyn odotetuimmista herkuista.

viikunapiirakka3.jpg

 

Olen jotenkin mieltänyt tuoreet viikunat yksinoikeudella juustoisten salaattien seuralaiseksi. Tämä ajatusmalli on saanut aikaan sen, että juustoista muuten aika vähän välittävänä ihmisenä viikuna-aikaan roudaan kotiin vuohenjuustoa ja homejuustoa enemmän parin viikon aikana kuin muulloin koko vuonna.

 

Tuoreen viikunan maku on (luonnollisesti) parhaimmillaan tuoreena – ei siis kypsennettynä. Siksipä leipomisosastolla päätin suunnata suoraan raakaherkkuja päin (tässä: raaka = ei uunitettu tai muuten kypsennetty). Tässä pienessä piiraassa, jonka voi jakaa ystävän kanssa iltapäiväsumppien ja kuulumisten vaihdon kera, on kaurainen, hivenen makea ja pähkinäinen pohja sekä hampaissa raksuvaa tuoretta viikunaa yhdistettynä pikanttiin raakasuklaakuorrutukseen. 

 

Viikuna on tumman suklaan hyvä kaveri. Minä taas kaveeraan niiden molempien kanssa, joten tämä piiras oli kyllä ehdottomasti minun palani kakkua ja kuppini teetä – vaikka teen vaihtaisinkin kahviin, tietysti. (Sanontoja on pakko vähän vääntää ja kääntää, eikö vain.)

 

Piiraan kuoreen olisin tietysti voinut käyttää kuivattuja viikunoita taateleiden sijaan. Itse asiassa olisi aika hauskaa kokeilla sellaista yhdistelmää ensi kerralla. Ainakin poksuvuutta piiraassa olisi sitten potenssiin kymmenen.