Söin juuri E-koodeja... mustikan muodossa.

mustikat.jpg

 

Kun ihmiset sanovat, etteivät syö mitään, minkä ainesosia eivät tunnista... tietävätkö he, että banaanissa on ainesosia enemmän kuin siinä kaikkein teollisimmassa muropaketissa tai kaikkein eniten värikoodeja sisältävässä karkkipussissa? Lisäksi osa näistä ainesosista merkittäisiin teollisesti tuotettuun tuotteeseen E-koodilla: esimerkiksi keltaista väriään banaanin on kiittäminen koodeista E101 (riboflaviini eli B2-vitamiini) ja E160a.

 

Minulle linkattiin tämä mitä mielenkiintoisin listaus kemiallisista komponenteista, joista banaani koostuu. Facebook-ilmiöksi aiemmin nousseesta australialaisen kemian opettajan James Kennedyn banaanipostauksesta on kirjoitettu New York Timesia myöten. Mielenkiintoista kyseisessä jutussa on muunmuassa se, että superfood-statuksen mustikalle antavat antosyaanit tunnetaan myös kotoisalla nimellä E163.

 

Jos ravintonörtteily kiinnostaa, suosittelen ehdottomasti lukemaan sekä NYT:n artikkelin että präläilemään Kennedyn postereita eri kasvikunnan tuotteista. NYT:issä on linkki myös todella mielenkiintoiseen (mutta vähän vanhentuneeseen) tieteelliseen artikkeliin, jossa nostetaan esille se, että synteettisten torjunta-ainejäämien määrä kasvikunnan tuotteissa on suhteessa mitätön, sillä 99,9% torjunta-aineista joita saamme elimistöömme ovat luonnollisia ja kasvien itsensä tuottamia (tässä tosin 25-vuotiaaan artikkelin tiedon nykyaikaan soveltuvuuden voi kyseenalaistaa, mutta viitteellinen suuruusluokka täsmännee yhä). Lisäksi artikkelissa kerrotaan, että vähiten kasviksia ja hedelmiä syövällä neljänneksellä on kaksinkertainen riski moniin syöpätyyppeihin verraten siihen neljännekseen, jolla on suurin kasvisten kulutus.

 

Mielenkiintoisia faktoja, joiden johdosta kannattaa varmaan katsastaa se bataattiranskisten resepti vielä uudestaan.

 

Itse koukutuin täysin sivustoon ja luin varmaan kaikki posterit kommentteineen eilen illalla; esimerkiksi juuri banaanin kohdalla kommentit ovat silkkaa argumentaation riemujuhlaa. Esimerkiksi luonnollisuuden käsitettä, joka on nykyään hyvin vaikea kaikenkattavasti määrittää, pohdittiin niin uskonnollisesta kuin kasvien jalostuksen näkökulmasta. Jos vapaa-ajan kemian opiskelu kiinnostaa enemmänkin, siitäkin pääsee sivustolla nauttimaan.

 

Mietin, mikä johtopäätös tästä kaikesta seuraa. Se ei ole ainakaan se, että on aivan sama syödä E-koodinsa teollisessa muodossa kuin banaaneina. E-koodit kun ovat ihmisen kehittämä tapa nimetä luonnosta peräisin olevia ja synteettisesti kehitettyjä aineita. Toisaalta kenellekään ei varmaan tule yllätyksenä, että monet kasvikset ja hedelmät eivät ole enää kovin luonnollisia siinä suhteessa, että ne ovat ihmisten pitkälle jalostamia. Tämän vuoksi esimerkiksi alkuvehnä speltti on ravintorikkaampi vilja, jota itse tykkään käyttää leivonnassa vehnäjauhojen sijaan.

 

Mielestäni tähän keskusteluun kuuluu HS:n kolumni, jonka luin tällä viikolla. Haluan ajaa rennon ruokaan suhtautumisen ilosanomaa enkä tukea ruokapöydässä nipottamista. Rennolla suhtautumisella tarkoitan sitä, että on terveellisempää nauttia hyvällä omallatunnolla se teollisen tuotannon riemuvoitto, suklaapatukka, jos sitä mieli tekee, kuin stressata siitä, ettei lautaselle ikinä eksy yhtäkään E-koodia (kuten se mustikan antosyaani).  

 

Vielä yksi esimerkki siitä, miten kompleksisia mitä yksinkertaisimmat asiat voivat olla:

 

Haluaisitko sinäkin kieltää divetymonoksidin käytön elintarvikkeissa? Mustikassakin on sitä  jopa 84 prosenttia, vaikka se aiheuttaa niin äärimmäistä riippuvuutta, että annostuksen lakattua ihminen menehtyy jo muutamassa päivässä!    

 

Divetymonoksidihuijaus on yksi hyvä demonstraatio siitä, miksi ravintoasioitakaan ei kannata polarisoida liiaksi. Tieto on niin rajoittunutta, eikä asioiden mustavalkoistaminen yleensä johda mihinkään hyvään, eikä varsinkaan totuuteen.   

 

Pahoittelen kaikkia kemiallisten aineiden mahdollisia kirjoitusvirheitä (ja muita asiavirheitä); en ehkä osaa lausua enkä kirjoittaa niitä, mutta juuri siksi postauksen aloittava lause ei kuulu enää repertuaariini.

 

Tämän postauksen tarkoitus ei ole pahoittaa kenenkään mieltä tai väittää kenenkään olevan oikeassa tai väärässä. (Etenkin, kun todellisuudessa en tiedä asiasta mitään, olen vain äärettömän kiinnostunut.) Tämän postauksen tarkoitus on antaa vähän hengenravintoa (food for thought), herättää keskustelua ja antaa sinulle pientä ravintonörtteilytietoutta, jos vaikka haluat vähän päteä muiden ravitsemuksesta kiinnostuneiden ihmisten seurassa. (Niin minä ainakin tekisin.)