mustikkapiirakka2.jpg

 

Mustikkapiirakka on loppukesän klassikkoruoka, joka mustikkakukon lisäksi on yksi lähimpänä sydäntäni olevista ruoista. Ja niin taitaa olla muutaman muunkin suomalaisen mielestä: nimittäin ruokablogeja ja reseptisivustoja ei voi selata tähän aikaan vuodesta törmäämättä mitä houkuttelevimpiin mustikkapiirakkaresepteihin.

 

Sen lisäksi, että olen maailman innokkainen marjastaja kun on kyse mustikoista, ovat ne lempimarjani, jos on aivan pakko valita (rakastan myös puolukoita ja mustaherukoita ja tykkään toki myös tuoreista mansikoista, vadelmista ja pensasmustikoista). Siispä mustikkametsät ovat jopa siirtyneet jo uniini, joissa näen (toivottavasti enne)unia loputtoman sinisistä mustikkamaista...

 

Mutta tämä minun piirakkani tällä kertaa onkin sellainen #everythingfree-versio! Gluteenitonta, jos käytät gluteenittomiksi sertfioituja kaurahiutaleita, maidotonta, pohjakin täysin ilman lisättyä sokeria. Tässä ehkä enemmän kakkua muistuttavassa mustikkapiirakassa ei ole lainkaan lisättyä sokeria itse piirakkaosuudessa, sen sijaan vapaavalinnainen muruseos saa hieman makua ruokosokerista, jonka määrän voi halutessaan puolittaa; itse halusin nyt vähän hampaissa ratisevaa sokrua muruseokseen. Ruokosokerin sijaan voit käyttää kookos- tai intiaanisokeria, miksei myös fariini- tai muuta tummaa sokeria taikka villeimmillään sitä perinteistä valkoista, ihan mikä vaan floats your boat

 

Saat toki piirakkamaisemman lopputuloksen, jos käytät isompaa vuokaa; minä käytin piirakkavuoan puutteessa 18 cm halkaisijaltaan olevaa irtopohjavuokaa. Toisaalta olen myös aika ihastunut tällaiseen kakkumaisempaan lopputulokseen, jossa on paksu pohja, paksulti mustikoita ja paksu kerros muruseosta, jota ei vaan voi olla liikaa!

 

Söimme tätä kaverin kanssa iltapäiväsumpeilla kera paahdettujen kookoshiutaleiden ja vaniljalla maustetun maitorahkan. Ihan kelpo setti, jopa ystäväni mielestä!

 

Ovatko teille marjasadot olleet suotuisat, onko oma metsä jo kerätty tyhjäksi ja nyt siirretty jo naapurin tontille?