tahini2.jpg

 

Hummuksen eli kikhernetahnan ehkä kikherneitäkin tärkeämpi raaka-aine on tahini eli seesaminsiementahna. Seesaminsiemenet ovat jännällä mutta kivalla tavalla vähän kitkerän makuisia, joten tahiniin ei välttänättä ensimaistamalla ihastu. Tämä maku tasoittuu kuitenkin huomattavasti kun tahnaa käytetään ruoassa sen sijaan, että sitä lusikoitaisiin suoraan purkista (tiedän että luultavasti sinäkin harrastat tätä, joten en häpeä).

 

Omasta mielestäni tahini sopii erityisesti suolaisiin ruokiin, erityisesti kastikkeisiin, papu- ja linssitahnoihin sekä pastan kanssa. Käytättekö te tahinia myös makeissa herkuissa? Minulle tahini on aina ollut se suolaisten ruokien pähkinävoi, kun taas maapähkinä- tai mantelivoita en lähes koskaan käytä suolaisissa ruoissa.

 

Paahdoin kuorelliset seesaminsiemenet 200-asteisessa uunissa vartin verran ennen surruttamista voiksi. Paahtaminen helpottaa monitoimikoneen työtä ja parantaa pähkinöiden ja siementen makua; tuo esille aivan erilaista, monipuolisempaa ja hieman savuista aromia.

 

Tahinia valmistaessa pientä päänvaivaa aiheuttaa se, että kevyet siemenet nousevat monitoimikoneen reunoja pitkin terän ulottumattomille toisin kuin painavammat pähkinät, joita kone jauhaa aina ihan kiltisti. Ratkaisin tämän ongelman lisäämällä siementen joukkoon vähän oliiviöljyä, joka sitoi siemenet toisiinsa niin, että kone pystyi ne hienontamaan. Prosessissa meni taas pieni ikä ja (naapureiden) terveys, joten suosittelen kärsivällisyyttä, korvatulppia ja viihdykettä hyvän kirjan muodossa (minulla oli tällä kertaa Talebin Musta Joutsen - Erittäin epätodennäköisen vaikutus).

 

Nyt kun tahini-innostus on taas piiiiitkästä aikaa sytytetty, tahinireseptejä on luvassa yltäkylläisesti! Siispä seesaminsiemeniä kaupasta ja tahinit tulille!