Silloin taisi olla vielä syyskuinen intiaanikesä, kun yhtenä sunnuntaiaamuna laitoin tätä omena-vadelmapaistosta aamulenkin jälkeiseksi brunssipalaksi. Pöydässä oli sävy sävyyn käyviä miniatyyriruusuja, tarpeeksi tummapaahtoista kahvia ja viikonloppuinen tunne siitä, ettei ole kiire minnekään.

 

Jostain syystä tämä sangen kelpo paistos runsaalla kauraisella krispikuorrutuksella oli kuitenkin unohtunut luonnoksiin, joten nyt syksyisen harmaana ja tihkusateisena aamuna nämä tummanvaaleanpunaiset (...? tämä ei liene oikea sana) vadelmat piristävät kuvaruudulta toivottavasti myös sinun syysaamuasi. Väriterapia on vakavasti otettava asia, samoin hyväruokaparempimieli-terapia.

 

omenavadelmakrispi2.jpg

 

Omenapaistos on ehkä maailman helpoin leivonnainen: siinä ei yksinkertaisesti voi epäonnistua. Kokeilet vaan omenien kypsyyttä haarukalla ennen uunista poisottamista, sillä liian kovaksi jääneet uuniomenat eivät ilahduta ketään. Niiden kuuluu olla pehmoisia ja hajoavia, niin että paistosta ei tulisi mieleenkään syödä jälkiruokahaarukalla, vaan lusikka on ainoa oikea ruokailuväline siihen.

 

omenavadelmakrispi.jpg

 

Omenapaistoksen kanssa kannattaa tarjota jotain hyvää ja pehmeän makuista. Erilaisia lisäkevaihtoehtoja voisi olla vaikkapa:

  • Sporttinen: maitotilkan kanssa vatkattu maitorahka (hunajalla tai koivusokerilla makeutettuna tarvittaessa)
  • Vege: vaniljasoijajogurtti tai vaniljasoijakastike
  • Hyveellinen herkku: banaanijäde (pakasta pari oikein kypsää banaania ohuina siivuina ja hurauta sauvasekoittimella/blenderissä tasaiseksi jädeksi)
  • Sunnuntaiherkku: ehta vaniljajäätelö, jossa on oikeaa vaniljaa (tunnistat sen mustista pilkuista! ...ja tietysti raaka-aineluettelosta)
  • Arkinen: luonnonjogurtti 
  • Elegantti: kreikkalainen tai turkkilainen jogurtti hunajalla tai kookospalmunektarilla makeutettuna

 

Pirteää tiistaita! Itse ajattelin piristää harmaata päivää värikkäällä ravintorikkaalla ruoalla, ulkoilulla ja liikkumisella, hymyilyllä, ystävien kuulumisten kysymisellä ja pienten hyvien tekojen tekemisellä. Kaikkein tärkein on kuitenkin asenne: tiedosta negatiiviset ajatuksesi ja päätä, ettei sinun tarvitse antaa harmaan kelin johtaa harmaaseen mieleen. Se on oikeasti juuri niin yksinkertaista.

 

P.S. Olethan löytänyt postauksiin liitetyt reseptit? Ne löytyvät klikkaamalla postauksen otsikkoa tai klikkaamalla auki sivun oikeasta laidasta Juttuarkistosta kyseisen postauksen.