Maailmassa on vain kahdenlaisia ihmisiä:

suklaakeksijäätelö.jpg

 

Niitä, jotka pitävät banaanijäätelöstä, ja niitä jotka eivät.

 

Totean tämän kaikella rakkaudella: aika suurella todennäköisyydellä ainakin osa jälkimmäisistä tyypeistä on tietämättään tehnyt jonkun kriittisen mokan banaanijäden valmistusprosessissa. Tärkein osa sitä on ehdottomasti banaanien kypsytys. Kaupastahan saa vain vihreitä, aivan raakoja, kovia ja kamalan makuisia banaaneja, jotka eivät sellaisenaan ole laisinkaan sopivia syötäväksi missään muodossa, mutteivat varsinkaan banaanijäden raaka-aineeksi.

 

suklaakeksijäätelö2.jpg

 

Kävikö mielessäsi pikainen ajatus, että laitoin tämän kuvan tähän demonstroimaan kypsiä banaaneja? Ehei! Noilla banaaneilla on vielä parisen päivää matkaa maaliin. Mutta potentiaalin pilkahdus on jo noissa orastavissa ruskeissa pilkuissa. Banaanit saavat siis olla kuoresta kunnolla ruskeapilkkuisia, sillä silloin banaanien tärkkelys on vasta kunnolla hajonnut sokeriksi, tarkemmin sanoen fruktoosiksi, glukoosiksi ja sakkaroosiksi. (Tai jotain vastaavaa. Kuka näitä kaikkia ooseja osaa.)

 

Banaaneja on kätevä kypsyttää iso nippu kerralla ja pakastaa paloina. Silloin on aina kymmenen minuutin taival lauantai-illan jälkiruokaan tai maanantain aamusmoothieseen.

 

Toinen tärkeä vaihe on itse jäätelön valmistusvaihe. Banaanit pitää ajaa aivan sileiksi, jolloin jädestä tulee kermaisen pehmeää. Siksipä tehokas monitoimikone on paikallaan, vaikka sauvasekoittimellakin jäden voi tehdä. Blenderi sen sijaan ei ainakaan omassa käytössäni ole osoittautunut optimaaliseksi tähän.

 

Kolmas pointti: banaanijädeen kannattaa laittaa jotain rasvaista, kuten pähkinävoita tai kookosmaitoa, sillä se lisää kermaisuutta entisestään. Banaanijäde ei oikeastaan edes maistu banaanille, etenkin pähkinävoilla ryyditettynä, vaan raikkaalle, unelmaisen pehmeälle jäätelöherkulle.

 

suklaakeksijäätelö4.jpg

 

Tiesitkö muuten, että banaani on oikeasti marja ja vielä kaiken lisäksi radioaktiivinen sellainen? (Tämä on hyvin paljon sarjassamme maapähkinä ei olekaan pähkinä! Mutta tiesitkö muuten, ettei ole cashewpähkinäkään?)

 

Jos banaanit kiinnostaa enemmänkin, on myös Havaijin yliopiston professorin esitelmä otsikolla "Banana Ripening: Principles and Practise" mitä mielenkiintoisinta iltalukemista. Siis miten siistiä olisi a) opiskella Havaijilla, b) opiskella Havaijilla banaanin kypsytyksen perusteita ja käytänteitä.

 

P.S. Noita hauskoja jätskikuppeja saa Prismasta 10 kappaleen pakkauksen muovisine jätskilusikoineen reilulla eurolla! Hyvä diili, ja vaikka olisikin hyvin epäekologista syödä banaanijätskiä joka ilta pahvikupista, niin erikoistilanteissa moinen söpöstely sallittakoon.