speltitto4.jpg

 

Viime viikonloppuna valloitin äitin keittiön: laitoin ruoanlaittomusiikkia soimaan, kaivoin (lähes) kaikki kattilat ja pannut esille, kaadoin malttamattomammalle lounaan odottajalle lasin valkoviiniä ja aloin kuullottaa sipulia.

 

Lauantailounaaksi oli listalla speltti-sienirisotto aka speltitto!

   

Näin lehdessä kivan speltti-tattirisoton ohjeen, joka kiinnitti huomioni aamukahvilla. Tähän vuodenaikaan en mistään pystynyt tatiksi muuttumaan, joten ensimmäistä kertaa pääsin tutustumaan suomalaisiin luomulaatuisiin siitakesieniin. Ne olivatkin oikein hyviä tatin korvikkeita!

 

Risotto on joskus vähän pitkäpiimäinen ruoka syödä, koska se on kaltaiselle maksimalistille (minimalistin vastakohta) niin monotonista. Siksipä tein vähän tulisen, aivan himppusen makean ja varsinkin hyvin sitruunaisen lisäkkeen tälle speltitolle.

 

Risottoon voit käyttää mitä tahansa puolikuivaa tai kuivaa valkoviiniä mitä haluat juoda sen kanssa. Toki voit halutessasi jättää viinin pois ja käyttää desin enemmän kasvislientä, mutta maku on paljon syvempi ja parempi viiniä käytettäessä. Spelttihelmisuurimoista tulee tahmainen risotto samalla tavalla kuin risottoriisistäkin. Jo ennen parmesanin lisäämistä koostumus oli juuri sellainen oikealla tavalla risottomainen, ja juusto tietysti vain lisäsi kriittistä tahmaa entisestään.

 

speltitto2.jpg

 

Resepti on muokattu Savon Sanomissa 26.2. julkaistusta reseptistä.

 

Makoisaa viikonloppua!