spelttikirja.jpg

 

Sain kutsun Speltillä luonnollisesti parempaa -kirjan julkistamistilaisuuteen sekä arvostelukappaleen tästä Tammen kustantamasta kirjasta, jonka reseptejä on ollut kyhäämässä muiden muassa sellaiset tunnetut nimet kuin Teresa Välimäki, Kira Åkerström-Kekkonen, Arto Rastas ja Sasu Laukkonen. Kirjan idean isä on SunSpeltin perustaja Kari Kaipainen, joten intohimo speltin ilosanoman saattamiseen todella huokuu kirjan sivuilta.    

 

spelttikirja3.jpg

spelttikirja4.jpg

 

Olin luonnollisesti aika kiinnostunut tästä kirjasta, sillä tykkään speltistä viljana todella paljon ja olenkin käyttänyt sitä monissa resepteissäni. Speltti on maultaan vehnäjauhoa maukkaampi, täyteläisempi ja pähkinäisempi, mutta sen ominaisuudet leivonnassa ovat lähes vehnäjauhoon verrattavat, joten vehnäjauhon voi monissa resepteissä huoletta korvata speltillä (kirjassa on jopa reseptit spelttipullaan ja -pizzaan!). Itse käytän leivonnaisissakin enimmäkseen täysjyväspelttijauhoja, joissa on yli 10 grammaa kuitua 100 grammassa – yhtä paljon siis kuin kaurahiutaleissa!

 

Speltillä luonnollisesti parempaa on ehdottomasti sellainen kirja, jonka kanssa käpertyy mielellään sateisena syysiltana suunnittelemaan viikonlopun leivontatuokioita. Tarkkaan harkitut yksityiskohdat, kuten kankaalta tuntuvat pahviset kannet sekä paksut mattapintaiset sivut, tekevät lukemiskokemuksesta ylellisen. Kirjan kauniit kuvat, joista huokuu valo läpi vuodenaikojen sekä sellainen ihana olemisen keveys, ovat Sanna Peurakosken käsialaa ja houkuttelevat kokeilemaan reseptejä aina omenasmoothiesta marja-tuorejuustopiirakkaan. Kirja on paksu – numeroituja sivuja on 185 – eli ideat eivät lopu hetkessä kesken. 

 

spelttikirja7.jpg

 

Kirja on jaettu vuodenaikojen mukaan, mikä korostaa sen kotimaisten sesonkien noudattamisen periaatetta. Keväällä nautitaan Sasu Laukkosen nokkospiirakkaa ja Kira Åkerström-Kekkosen grillattua parsaa paahdetulla kvinoalla, kun taas kesällä pöytään kannetaan Arto Rastaan raparperi-lakritsipiiras ja Teresa Välimäen kesäpasta. Näin syksyn tullen vältytään flunssalta Jarmo Pitkäsen puolukka-spelttitalkkunashotin sekä Heikki Ahopellon metsäsienitoastien voimin, unohtamatta Maija Silvennoisen lohi-sitruunapapperdelleä, ja talveen taas laskeudutaan Joonas Hämäläisen häränhäntäragulla ja Tero Mäntykankaan speltti-pistaasikakulla ja lakritsipyreellä. Kari Kaipainen tarjoaa vielä palanpainikkeeksi vuodenajasta toiseen toimivia spelttiklassikoita, kuten spelttipizzaa ja -keksejä sekä savolaista mieltäni lämmittävää mustikkakukkoa speltistä. 

 

spelttikirja5.jpg

 

Kerrassaan monipuolinen, kattava ja makoisa kirja, joka tarjoaa sekä hyvin yksinkertaisia reseptejä jokakokin keittiöön (vadelmavispipuuro, spelttiperunarieska ja kvinoasalaatti) kuin vähän fine dining-henkistä piperrystä vaativia, haastavampia spelttikyhäyksiä (riekonrintaa ja kvinoa-siitakesienipuuroa, spelttipistaasikakkua ja lakritsipyreetä sekä spelttilakubrûlée). Lisäksi kirjassa on kokoelma erittäin innovatiivisen kuuloisia viritelmiä, kuten spelttipopparit, kvinoa-sushirullat ja suklaa-lakritsitryffelit. Makunautintoja speltin parissa aion jatkaa ainakin ylläolevan kääretortun voimin, minkä lisäksi spelttipizza kuulostaa enemmän kuin kokeilemisen arvoiselta.

 

Onko sinulla suosikkispelttireseptejä? Oletko ehtinyt tutustua jo tähän mitä mielenkiintoisimpaan kirjauutuuteen?  

 

spelttikirja2.jpg

 

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta.