Minun keittiössäni se aika vuodesta on kahdesti auringonkierron aikana: kerran keväällä ja kerran syksyllä.

 

viikunat.jpg

 

Keväällä on tietysti kyse parsoista, joiden ilmestyminen kauppoihin saa foodistin jos toisenkin käymään ylikierroksilla kuin kahden espresson tärinässä konsanaan. (Aivan mieletön tunne muuten tuo espressotärinä! Suosittelen kokeilemaan - tosin omalla vastuulla... En ole ikinä ennen saanut sellaisessa flow'ssa niin paljon aikaiseksi niin lyhyessä ajassa.)

 

Syksyllä taas saan saman innostuksen tunteen viiden euron kilohintaan myytävistä tuoreista viikunoista.* Hullunkiilto silmissä kahmin kauneimman violetteja yksilöitä hellävaraisesti paperipussiin ja tunnen huumaavaa voitontunnetta, kun puntarilla hinnaksi kalahtaa vaivainen parisen euroa.

 

Viikunoita nautin paitsi hymy myös punaista huulipunaa huulilla. Mieluiten korkkarit jalassa ja lempimekko päällä. Se vain tuntuu sopivalta.

 

Viikunat eivät nimittäin ole arkiruokaa, vaan juhlaherkku. Vaikka niitä sitten pilkkoisi sateisen maanantai-illan viikuna-vuohenjuustosalaattiin, niitä kohtaan tuppaa tuntemaan juhlallista kunnioitusta.

 

Tuoreet viikunat ovat parhaimmillaan juustojen, etenkin homejuustojen, vuohenjuuston ja halloumin, seurassa (toiset tykkäävät myös mozzarellasta, mutta se on mielestäni usein vähän liian mautonta viikunan seuraksi). Vegaanin salaattiin viikunan seuralaiseksi sopivat saksanpähkinät ja tofu. Vahvanmakuiset salaattisekoitukset, joissa on esimerkiksi rucolaa ja pinaattia, ovat suosikkejani hedelmä-juustosalaatteihin.

 

Leivonnassa viikunat ovat itselleni vielä musta aukko. Ehkäpä tänä sunnuntaina (=leivontapäivä) valotan itselleni, mihin viikuna oikein taipuukaan!

 

* Joku saattaa olla kiinnostunut ostopaikasta: Stockan Herkku oli viikunoiden alkuperä tällä kertaa.