granola0.jpg

 

Olen ollut tänä kesänä ihan kamalassa aamupuurokierteessä - ehkäpä huonojen kelien, ehkäpä käänteentekevän kaurahiutaleiden paahtamistrikin takia. (Sitä ennen jumitin aamusmoothiessa, sitä ennen aamupannareissa, sitä ennen aamutuorepuuroissa.) Tänä aamuna ensimmäistä kertaa viikkoihin teki ihan vähän mieli jotain muuta. Ja syynkin tiedän! Saatoin eilen illalla tehdä satsin aivan tosi hyvää granolaa...

 

Minulla on monia heikkouksia, mutta jostain syystä granola on niistä suurin - kun minulla on granolaa kotona, syön sitä parhaimm... pahimmillaan joka aterialla (aamupuuron päällä, lounassalaatin krutonkeina, päivällisen jälkiruokana ja iltasmoothien koristeena, luonnollisesti). Pieni kourallinen granolaa sopii myös iltapäiväkahvin kanssa nautittavaksi herkuksi; granola siis pääsee korvaamaan hiilarit aterialla kuin aterialla. Siinäpä siis syy, miksi puuro sai täksi aamuksi vaihtua aamusmoothiekulhoon!

 

granola2.jpg

 

Granolaa voi tehdä mainiosti ilman ohjettakin tiedostamalla yksinkertaisen granolakaavan:

  • kaurahiutaleita, 4-5 dl on yleensä hyvä kerta-annos uuniin
  • täysjyväjauhoja, 1/2 - 3/4 dl - mitä enemmän jauhoja, sitä enemmän granola klusteroituu (mikä on siis omasta mielestäni ehdottoman tavoiteltavaa)
  • makeutusta: kookos- tai intiaanisokeria tai hunajaa tai agavea (jos käytät nestemäistä vähennä vastaavasti veden määrää), 2 rkl - 1/2 dl eli maun mukaan
  • rypsi-, kookos- tai rypsiöljyä, 1 rkl - 1/2 dl - mitä enemmän rasvaa, sen maukkaampi granola
  • vettä, 1/2 - 3/4 dl (osan voi korvata sitruunanmehulla) - aloita vähällä ja lisää, kunnes massa selvästi kosteahkoa
  • mausteet: itse käytän aina ainakin kanelia ja vaniljaa, muut potentiaaliset ovat kardemumma, jauhettu inkivääri, piparkakkumauste, sitruunan- tai appelsiininkuoriraaste

 

Sainpas tämänkin asian monimutkaiseksi! Pointti on siis lyhyesti, että laita kaurahiutaleet kulhoon ja ala sekoittaa joukkoon nestettä ja makeutusta oman maun mukaisesti. "Taikinasta" saa tulla aika "klimppistä". (Maailman ihanin ja ruokahalua herättävin lause.) Granolaa voi ehdottomasti maistella matkan varrella. Ilman reseptiä kokatessa ja muutenkin elämässä kannattaa varautua siihen, ettei kaikki ole aina sataprosenttisen täydellistä. Se on ihan ok. Välillä on ihan hyviä granoloita ja välillä ihan sairaan hyviä (tämä alla oleva resepti on onneksi jälkimmäinen omasta mielestäni).

 

Entäpä ne sattumat, pähkinät ja kuivahedelmät ja sunmuut, sitten? Noh, suoraan sanoen suhtaudun hyvin varauksella sattumiin granolassa, minun mielestäni niiden paikka on myslissä. Granola on keksimäisempi, isompiclusterinen kuin mysli, joka on sahanpurusempi, ja joka siksi kaipaa isoa määrää pähkinöitä, siemeniä ja rusinoita ollakseen kiinnostava. Granola ei kaipaa, lupaan. Mutta jos haluat, paahda pähkinät erillään noin vartin ajan ja sekoita haluamasi sattumat granolan sekaan lasipurkkiin.

 

Jos haluat gluteenittoman version, voit korvata spelttijauhon kaurajauhoilla (blendaa hiutaleista). Älä jätä jauhoa pois! Muuten et saa isoja clustereita, jotka ovat koko granolan idea.

 

Huomenna kyllä palaan kiltisti kaidalle tielle ja kaurapuuron pariin. Vatsani ja psyykkeeni kaipaavat sitä sisältä lämmittävää tunnetta, jonka kuumasta aamupuurosta saa.