muromysli.jpg

 

Rapean muromyslin salaisuus on - yllätys, yllätys - se, että jaksaa paistaa mysliä tarpeeksi pitkään tarpeeksi, tarpeeksi miedolla lämmöllä. Kovissa lämpötiloissa kaurahiutaleet ja siemenet ottavat oltavat turhan kuumasti ja kärähtävät helpompi, eikä mikään ole niin epämiellyttävää kuin reunoilta mustaksi kärähtäneet clusterit.

 

Nyt on paikallaan katsaus Terveen Hyvää-suomi-Terveen Hyvää -sanakirjaan: nimittäin cluster on olennainen sana puhuttaessa muromyslistä. Muromyslin syvin olemus ovat juurikin nuo röyhkeän kokoiset, makean rasvaisessa kauraisuudessaan suorastaan keksiltä maistuvat sattumat (= clusterit). 

 

2014-12-09 10.34.13.jpg

 

Muromyslin "sattumat" ovat eri asia kuin myslin sattumat, joilla viitataan kaikenlaisiin pähkinöihin, rusinoihin, kuivahedelmiin ja kookoslastuihin, joilla sahanpurumyslistä saadaan syömäkelpoista. Toki näitäkin voi lisätä muromysliin, mutta muromysli pärjää erinomaisesti ilman niitä. Se suorastaan loistaa jopa ilman niitä! Samaa ei voi sanoa myslistä, jota ilman sattumia tuskin moni suostuisi popsimaan...

 

Erityisesti cashew-pähkinät sopivat muromysliin. Ne kannattaa laittaa paahtumaan muromyslin kanssa 20 minuutin paiston jälkeen, kun lämpötilaa lasketaan 150 asteesta täyteen sataseen. Paahdetut cashew't ovat ihanan makeita ja aromikkaita. Tosin hämmentämisen kanssa saa olla erityisen ahkerana!

 

Cashew'iden kanssa sopii kuivatut karpalot. Ne ja muut kuivahedelmät pääsevät vasta paistetun muromyslin joukkoon. Cashew-karpalo-muromysli kauniissa lasipurkissa olisikin aika kiva itsetehty joululahja jollekulle, joka arvostaa hyviä aamupaloja - vaikka sitten kiireessäkin.