mansikkakakku4.jpg

 

Ihanan yksinkertaista, että raakakakkupohjat, raakabrowniet, raakakeksit ja raakapallerot voi kaikki tehdä samasta perustaikinasta. Kaikissa näissä perustaikinana käytetään usein taateleita ja pähkinöitä/siemeniä, ja tätä pohjaa maustamalla ja eri pähkinöitä ja siemeniä käyttämällä saa erilaisia ja erimakuisia raakaleivonnaisia.

 

Raakaherkkujen ehdoton plussa on myös se, että niistä on helppo tehdä useaan ruokavalioon sopivia, esimerkiksi vegaanisia, gluteenittomia, maidottomia, soijattomia ja viljattomia. Esimerkiksi vegaanisia herkkuja valmistaessaan kannattaa ottaa huomioon, ettei hunajaa voi silloin käyttää, ja gluteenittomia, että vaikkapa kaurahiutaleiden tulee olla gluteenittomiksi sertifioituja, ja että valmistusvälineiden ja -alustojen tulee olla ehdottoman puhtaita.

 

Käytän raakaherkkuihin normaalisti taateleita ja pähkinöitä suhteessa 1 : 1, toisin sanoen yhtä desilitraa taateleita kohden käytän yhden desilitran pähkinöitä. Maustan taikinan aina ripauksella suolaa, sillä se tasapainottaa taateleiden imelyyttä ja korostaa makuja. Muita mausteita voi taas lisätä ihan mielensä mukaan, ja näistä kerron esimerkkejä alempana tässä postauksessa.

 

Raakataikinat valmistetaan seuraavasti:

1. Poista taateleista kivet, jos niissä sellaiset on (tuoretaateleissa on, kuivatuissa ei).

2. Liota kuivatut taatelit 15 minuutin ajan kylmässä vedessä halutessasi (tuoretaateleita ei tarvitse); ei kauempaa, tai maku laimenee. Valuta hyvin, ettei raakataikinasta tuli vetistä.

3. Liota pähkinät halutessasi 15 min-2 h ajan ja valuta hyvin. Itse en liota raakakakkupohjien/-leivosten pähkinöitä koskaan, ainoastaan täytteen.

4. Sauvasekoita tai aja monitoimikoneessa pähkinät ja taatelit tasaiseksi tai sattumaiseksi taikinaksi, aivan mieltymystesi mukaisesti. Itse tykkään rouheammasta koostumuksesta kakkupohjassa, joten sattumia saa itselleni jäädä. Lisää suola ja mausteet ja aja vielä tasaiseksi.

5. Pyörittele taikina palloiksi napostelua varten tai litistä kekseiksi tai painele leivinpaperilla suojatun kakkuvuoan pohjalle raakakakkupohjaksi tai leivinpaperilla suojatun neliökulmaisen vuoan pohjalle raakabrownieksi.

6. Anna tekeytyä pakastimessa 15 minuuttia tai nauti heti. Raakaherkut kannattaa säilyttää pakastimessa, sillä ne eivät jäädy täysin vaan ovat suoraan pakastimesta syömäkelpoisia, kivan viileitä ja herkullisia. Raakaherkut säilyvät myös jääkaapissa muutaman päivän.

mansikkakakku.jpg

 

Taatelit

Taateleista parhaan makuisia ovat puolikuivatut Medjoul-taatelit (yllä kuvassa), joita löytää kauppojen vihannesosastolta irtomyynnistä. Ne ovat mielettömän aromikkaita ja makeita, mutta valitettavan tyyriitä (n. 20-25 euroa/kg). Medjoul-taateleissa on sisällä kivi, joka tulee poistaa ennen taikinaksi jauhamista. Liottaminen ei ole tarpeellista, koska Medjoul-taatelit ovat mehukkaita.

 

Muut tuoretaatelit myydään yleensä pienissä pahvirasioissa vihannesosastolla, normaalisti erikoishedelmien hyllyllä. Nekin ovat niin pehmeitä, ettei liotus ole tarpeen, ja kivi tulee muistaa poistaa etukäteen. Maku ei ole niin monivivahteinen kuin Medjoul-taateleissa, mutta oikein hyvä joka tapauksessa; tuoretaatelit ovat myös vähän edullisempia kuin Medjoulit (200 gramman rasian saa K-supermarketeista n. 2,5 eurolla).

 

Kuivatuissa taateleissakin on eroja. Edullisimpia ovat pieneksi kuutioksi puristetut taatelit, joita sen 250 grammaa voi kotiuttaa omakseen reilun euron hintaan. Ne kannattaa liottaa noin vartin ajan ennen soseuttamista, mutta ei kovin kauan pidempään tai maku laimenee. Pehmeät kuivatut taatelit ovat suljettavassa pussissa, eikä niitä tarvitse välttämättä liottaa; tosin lyhyt liotus voi olla niillekin tarpeen, jos käytät sauvasekoitinta tai muuta vähän vaatimattomampaa laitetta. Maku pehmeissä kuivatuissa taateleissa on säilynyt mielestäni niitä kuutioituja paremmin; pehmeät ovat maukkaampia. Kuivatuista taateleista kivet on poistettu, joten niistä ei tarvitse huolehtia.

 

punaviinitryffeli2.jpg

 

Pähkinät

Raakakakkupohjiin käytän yleensä vahvan makuisia pähkinöitä ja siemeniä: pekaaneja, saksanpähkinöitä, ruskeita manteleita, hasselpähkinöitä tai auringonkukansiemeniä. Cashewpähkinät soveltuvat parhaiten raakakakkutäytteeseen, mutta pohjassa pähkinän maku on turhan vaatimaton. Pekaanin ja taatelin yhdistelmä on ihanan karamellinen ja siksi suosikkini suklaaraakakakkujen pohjaksi. Kuorellisista manteleista tai saksanpähkinöistä saa mukavan rouhean makuisen pohjan marjaisille raakakakuille. Auringonkukansiemenet sopivat hyvin hasselpähkinöiden kanssa yhteen raakabrownieden pohjaksi. Voit myös yhdistellä eri pähkinöitä ja siemeniä, kuten itse usein teen.

 

Monet pähkinät ovat edullisimmillaan ostettaessa Parrot's irtopähkinämyynnistä (siellä on myös maustamattomia naturel-vaihtoehtoja). Jos teet paljon raakaherkkuja tai kulutat muuten reippaasti pähkinöitä, toinen yhtä edullinen vaihtoehto on ostaa niitä kilon säkeissä esimerkiksi Ruohonjuuresta, jossa on usein tarjouksia eri pähkinöistä. Tällöin saat pähkinät vielä luomulaatuisena, joten ehdottomasti parempi vaihtoehto jos pystyt säännöstelemään pähkinöiden napostelua ison säkin läsnä ollessa. (Itse ostan pähkinät irtona, koska muuten olisin napsimassa niitä koko ajan.)

 

grahamkeksit2.jpg

 

Mausteet

Näissä käyttäisin pähkinöitä/siemeniä ja taateleita suhteessa 1 : 1 ja mausteita maun mukaan. Pääsääntönä käytän 2 tl kanelia tai 2 rkl kaakaojauhetta / 1 dl pähkinöitä, muita vahvempia mausteita harkinnan mukaan. Ylipäänsä raakataikinaa kannattaa maistella ja maustaa oman maun mukaan!

  • Raakabrowniet: hasselpähkinöitä (1/2) ja auringonkukansiemeniä (1/2), taateleita, raakakaakaojauhetta, suolaa, halutessa vähän sulatettua kookosöljyä
  • Karamellinen raakakakkupohja suklaakakulle: pekaanipähkinöitä, Medjoul-taateleita, suolaa (alla kuvassa pyöriteltynä palloiksi ja koristeltuna tummalla suklaalla ja pekaaneilla)
  • Korvapuustiset raakapallerot:  ruskeita manteleita (1/2) ja saksanpähkinöitä (1/2), taateleita, kanelia, kardemummaa, suolaa
  • Sitruunaruudut

 

pecanballs 006c.jpg

 

Yleisiä huomioita

  • Taateleiden sijaan voi käyttää muita kuivattuja hedelmiä, tosin ne eivät ole niin makeita kuin taatelit, tai rusinoita, jotka tuovat kivan aromikkuuden raakaherkkuihin. Esimerkiksi kuivattu mango ja cashewpähkinät ovat ihanan hedelmäinen yhdistelmä!
  • Joskus lisään raakataikinoihin vähän kaurahiutaleita koostumuksen ja ravintoarvojen parantamiseksi, mutta silloin leivonnaisen raakastatus (alle 46-asteisuus) ei enää päde.
  • Raakaleivonnassa suosittelen harrastamaan taikinan maistelua mausteita lisätessä ja myös sen huomioon ottamista, että mm. taateleiden mehukkuudessa on paljon eroja, joten maalaisjärkeä kannattaa käyttää reseptin noudattamisen lisäksi. Ylipäätään ainekset raakaleivonnassa eivät ole kliinisesti samasta muotista, mikä kannattaa ottaa leipoessa huomioon.
  • Erityisesti kaakaoiset raakaherkut vain paranevat raakasuklaadrisslauksella: sulata mikrossa 1 rkl kookosöljyä, sekoita joukkoon 1 rkl kaakaojauhetta, 1 tl hunajaa ja ripaus suolaa ja koristele herkut!

 

Makoisaa maanantaita!