raakabrownie3.jpg

 

Marraskuun alkaminen tarkoittaa sitä, että on virallisesti sallittua julkaista ensimmäinen hieman jouluinen resepti.

 

Näissä raakabrowniessa on käytetty cashew-pähkinöiden, raakakaakaojauheen sekä mausteiden lisäksi perinteisten taateleiden sijaan kuivattuja luumuja, jotka sopivat erinomaisesti yhteen raakakaakaon kanssa sekä ihanan tumman värinsä että makean täyteläisen makunsa vuoksi. Jouluisiin brownieseen sopii hyvin joulun ykkösmausteet eli kaneli, muskottipähkinä, piparkakkumauste ja kardemumma.

 

raakabrownie.jpg

 

Omaa suosikkiani kanelia laitan runsaasti, mutta muistathan valita ceylonkanelia, sillä kaupan tavallinen kaneli on paljon myrkyllistä kumariinia sisältävää, pistävänmakuista kassiakanelia. Esimerkiksi Steenbergsillä ja Sonnentorilla (pitäisi löytyä Punnitse ja Säästästä sekä Ruohonjuuresta) on valikoimissaan luomukanelia, joka on huomattavasti vähemmän kumariinia sisältävää, pehmeänmakuista ceylon-lajiketta. Sen sijaan kaikki luomukaneli (kuten SantaMarian ja Rainbow'n) ei ole ceylonkanelia, vaikka aiemmin itse ainakin elin tässä uskossa.

 

Minä tykkään enemmän browniesta, jossa on runsaasti pähkinäisiä sattumia; siksi näissäkin on selviä pähkinätäpliä. Sellaiset silkkisensileät raakakakut on sitten asia erikseen! Niissä kuuluu olla hienonhieno suussasulava rakenne - browniet sen sijaan ovat vähän tällainen ronskimpi leivonnainen, niin myös raakaherkuissa. Voit kuitenkin antaa yleiskoneen käydä pidempään ja siten hienontaa pähkinät aivan hienoksi, jos haluat.

 

Jos et pidä kuivatuista luumuista, voit huoletta vaihtaa ne kuivattuihin taateleihin. Taateleissa on paljon imelämpi maku, joten niillä saa entistäkin toffeisemmat ja makoisammat raakabrowniet. Luumut tosin tuovat vaihtelua raakaherkkujen ainaiseen pähkinä-taateli-kombinaatioon sekä vielä hieman jouluisampaa vivahdetta!

 

Halutessasi pelkät suklaisat browniet voit jättää mausteet pois ja supersuklaisiin versioihin lisätä hieman raakakaakaojauheen määrää (+ 1 rkl).

 

Soiko teillä jo tänä viikonloppuna joululaulut vai saako jouluvalot pysyä vielä hetken kaapissa?