porkkanakakku3.jpg

 

Söin eilen todella hyvää porkkanakakkua, ja nyt harmaan ja laiskan sunnuntain kunniaksi päätin leipaista tuosta klassikkoleivonnaisesta uuden raikkaan version. (Harmaudesta huolimatta tänään ilmassa oli selvä kevään tuntu. Se taisi tosin olla se etelätuuli.)

 

Porkkanakakku on lähtökohtaisesti aika hyveellisen kuuloinen leivonnainen: onhan jo sen nimessä kasvis! Perinteinen porkkanakakku on ollut lempileivonnaisiani pienestä pitäen, ja sen äärellä istuttuihin kahvihetkiin myöhemminkin elämässä liittyy paljon hyviä muistoja.

 

Tämä versio on kuitenkin sellainen karaistuneen terveysintoilijan versio: ei ihan joka kahvipöytään, sillä perinteistä porkkanakakkua odottava voi hieman säikähtää vain hennosti makeaa, mausteista kakkuosaa, ja aika lailla normaalia vähemmän rasvaista mutta silti ah-niin-hyvää tuorejuustokuorrutetta.

 

porkkanakakku5.jpg

 

Kuten sanottu, kakku ei ole kovinkaan makeaa, mutta maut kyllä tiivistyvät kivasti, jos kakun antaa kuorruttamisen jälkeen hengailla jääkaapissa tiiviisti suljetussa kannellisessa rasiassa (muutoin sinne eksyy helposti myös epätoivottuja makuja). Porkkana on luonnostaan vähän makeaa, tosin kesäporkkanoista tämä kakku olisi vielä monin verroin herkullisempaa, luulen. Kaneli sopii porkkanan kumppaniksi, samoin pieni ripaus muskottipähkinää olisi tehnyt terää jos sitä olisi kaapissa ollut.

 

Kuorrutetta tulee runsaasti ja se on vain hyvä asia. Maitorahka vähän keventää tuorejuuston rasvaisuutta ja taittaa tunkkaisuutta. Ei kannata lähteä millekään superkevytlinjalle tuorejuustossa, sillä ne kaikkein kevyimmät ovat aivan kamalan makuisia (ja vielä teollisempia kuin rasvaisemmat verrokkinsa); itse käytin 20-prosenttista. Vedin kuorrutteeseen urat haarukalla pitäen sen selkäpuolen kuorrutetta vasten. Uriin uppoaa hyvin karkeaksi rouheeksi veitsellä hakattu pekaanipähkinä tai muu vapaavalinnainen pähkinä.

 

porkkanakakku2.jpg

 

Porkkanakakku säilyy jääkaapissa parisen päivää hyvänä ja kestää oletettavasti myös pakastusta ilman kuorrutetta. Parhaimmillaan kakku on muutaman tunnin kuorruttamisen jälkeen jääkaapissa vetäytyneenä, mutta hiukan ennen herkuttelua huoneenlämmössä tasaantuneena.

 

porkkanakakku6.jpg

 

Rentouttavaa sunnuntai-iltaa! Nyt on hyvä hetki kerätä voimia vielä tulevan viikon varoiksi ja tehdä suunnitelma jostain pienestä ilahduttavasta asiasta joka viikonpäivälle ensi viikolla. Maanantaina voisi vaikka käydä lenkillä ystävän kanssa, tiistaina katsoa lempisarjansa jakson ja nauttia hyvästä kupillisesta teetä, keskiviikoksi sopia lounas- tai kahvitreffit, torstaina pitää hyvän venyttely- ja rentoutussession ja perjantaina leipoa vaikka tätä porkkanakakkua... Ah, niin paljon mahdollisuuksia, niin vähän päiviä ennen seuraavaa viikonloppua!